UPDATE. Oficial, de la DIICOT Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, audiați

Afaceriştii Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan vor fi audiați astăzi la sediul DIICOT din Cluj Napoca în dosarul privind delapidarea clubului de fotbal CFR Cluj, conform presei centrale.
 
Reamintim că au avut loc percheziții în locații din București și Cluj-Napoca, între care la clubul de fotbal CFR CLUJ 1907 și la oamenii de afaceri Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan.
 
Faptele ar fi fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.
 
UPDATE 1, ora 11.27 - Oficial, de la DIICOT

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj  efectuează cercetări într-o cauză în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

La data de 19.05.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj  efectuează un număr de  20 de percheziţii  pe raza   municipiilor  Bucureşti şi  Cluj-Napoca  urmând a fi citaţi în vederea audierii un număr de 10 persoane.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008 – 2013 mai multe persoane, având atribuţii de gestiune sau administrare  în cadrul unei societăţi comerciale care deţine un club sportiv, şi-au însuşit suma  de 8.485.682 euro din patrimoniul respectivei societăţi.

S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către un membru al grupului. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite  pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.


Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat  în actele contabile ale societăţii comerciale   cheltuieli care nu au avut  la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat  operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciul datorat bugetului de stat fiind de aproximativ 1.500.000 euro.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul structurilor de combatere a criminalităţii organizate Sălaj, Maramureş şi Bistriţa –Năsăud, precum și jandarmi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele clubului CFR Cluj, audiat la DIICOT

23 Feb 2016 1158