Stiri calde

Arsenie Boca le-ar fi prezis soarta soţilor Ceauşescu

Un interviu cu ''Domnişorul Zian'', cum îi spun moţii Sfântului Ardealului, Arsenie Boca, nu a fost realizat de nimeni niciodată, dar orice cuvânt rostit de el şi auzit de cei care au avut şansa să-l cunoască a devenit piatră de credinţă în inima românilor, pentru că înţelepciunea lui era coborâtă chiar din Harul Duhului Sfânt.
 
Pe 29 septembrie 1910, se năştea în localitatea Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara), într-o familie de ţărani simpli dar credincioşi, Zian, cel care va fi cunoscut în viaţa monahală drept părintele Arsenie.
 
Înconjurată de fotografiile devenite icoane ale Sfântului pe care l-au ''canonizat'' deja românii, Zoe Dăian, nepoata părintelui Arsenie Boca, a acordat un interviu Agerpers, în care vorbeşte despre anii copilăriei petrecuţi în preajma părintelui Arsenie, despre virtuţile acestuia, dar şi despre momentele de cumpănă care i-au marcat existenţa Sfântului Ardealului.
 
“Prin anii '80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: 'Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?'. Şi Arsenie i-a spus: 'Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi'. Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă", povesteşte Zoe Dăian.
 
Despre problemele cu Securitatea, Zoe Dăian spune că părintele ştia ce se va întâmpla: "Ştia ce vine, ce urma. Când au venit după el să-l ridice, într-o dimineaţă la ora 6, le-a spus: 'V-am aşteptat!'. L-au băgat în maşină dar maşina nu a pornit. Atunci el le-a spus să-l lase să se roage, a revenit apoi şi maşina a pornit. Când au ajuns la Braşov, nu au vrut să-l lase în sutană şi maiorul a trimis doi subalterni să-l dezbrace şi să-i dea hainele de puşcărie, dar nu s-au putut apropia de el. I-au spus maiorului că Arsenie nu vrea să se dezbrace, iar ei nu se pot apropia de el. Maiorul a înjurat şi s-a dus personal să-l dezbrace pe 'popă' de hainele preoţeşti, dar acelaşi semn l-a primit şi el şi atunci a decis să-l lase în straiele preoţeşti. Oamenii l-au recunoscut şi l-au rugat să ţină predici în ora de plimbare în curte. Conducerea i-a pus în vedere să înceteze cu predicile, dar el a continuat şi la un moment dat l-a văzut chiar şi pe maior pitit, că-l asculta."
 
Ce a vorbit Părintele Arsenie Boca despre România? "A spus că după Ceauşescu, dar nu imediat, poporul va suferi mult. Pe români i-ar sfătui să nu fie ''cap plecat prea mult'', să aibă demnitate şi personalitate."
 
Arsenie Boca este considerat ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop se perindă zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni sunt prezenţi la slujba de pomenire a celui care, chiar fără a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viaţa.
 
Sursa: rtv.net
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Vasile Pârvan atestă originea dobrogeană a celui mai mare dascăl ascet al lumii creştine - Ioan Casian

27 Feb 2019 688

Decizie de ultimă oră Biserica Ortodoxă Română nu poate folosi numele părintelui Arsenie Boca

22 Jun 2018 799

Ultimul ucenic a lui Arsenie Boca s-a stins din viață

31 Jul 2017 3496

Ce nu ai voie să faci astăzi Tradiţiile reînvie de Paşte

16 Apr 2017 2686

Se împlinesc 27 de ani de la moartea lui Arsenie Boca

28 Nov 2016 1763

Arhimandrit Iustin Pârvu. Trei ani de când s-a ridicat la Domnul

16 Jun 2016 1221

Fetele sunt stropite ca să rămână frumoase tot anul Tradiţiile reînvie în a doua zi de Paşte

02 May 2016 1806

Ce a surprins o femeie în fotografii făcute la mormântul lui Arsenie Boca. Parcă îți vine să crezi în minuni

26 Apr 2016 3034

Se împlinesc 26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca Peste o sută de jandarmi vor asigura ordinea la Prislop

27 Nov 2015 912

Sute de credincioși, la sfințirea bustului părintelui Arsenie Boca

25 Oct 2015 1752

Becali - Dacă intru în politică, ajung iar la puşcărie

05 Oct 2015 1079

A început procesul de canonizare al părintelui Arsenie Boca

02 Oct 2015 985

Business cu obiectele lui Arsenie Boca

08 Sep 2015 896

Inscop 90,6% dintre români au auzit de părintele Arsenie Boca

29 Jul 2015 1257

Mormântul părintelui Arsenie Boca va fi protejat cu o construcție din lemn

13 Jun 2015 1506