Asociația Elevilor din Constanța solicită demiterea ministrului Valer-Daniel Breaz pentru dezinformare

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită schimbarea de urgență a  ministrului interimar al educației, Valer-Daniel Breaz ca urmare a declarațiilor avute privind poziția organizației referitoare la ordinul de admitere în învățământul liceal în anul școlar 2020-2021, acesta neavând capacitatea de a înțelege un text scris, cât și de a recepta mesaje. 
 
În data de 14 august a.c. Ministerul Educației Naționale a convocat Comisia de Dialog Social, structură consultativă a autorității centrale din care AEC face parte pentru a dezbate proiectul de ordin al ministrului educației naționale privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, devenit ulterior Ordinul nr. 4948/2019 publicat în  Monitorul Oficial nr. 730 din 5 septembrie 2019. Printre reglementările acestui ordin se regăsește și obligarea elevilor ce nu obțin media de admitere peste 5.00. 
 
În cadrul ședinței, Asociația Elevilor din Constanța, organizație independentă reprezentativă a elevilor din județul Constanța, și-a exprimat opoziția privind acest ordin. Chiar și Ministerul Educației Naționale a transmis acest lucru prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook a instituției, precizând că „Metodologia privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat în anul școlar 2020-2021 a fost dezbătută în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației Naționale, primind avizul favorabil al partenerilor sociali, o singură asociație de elevi prezentând obiecții. 
 
Din nefericire, constatăm lipsa de informare a conducătorului autorității, acesta realizând o confuzie între organizația pe care o reprezentăm și structura consultativă a ministerului, Consiliul Național al Elevilor, înființată chiar de către autoritate, prin Ordinul nr. 2.782 din 12 decembrie 2007 referitor la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului naţional al elevilor. 
 
Acesta a precizat faptul că „Am avut în discuţiile respective majoritate covârşitoare. De fapt, practic, în afară de două păreri ale aceleiaşi confederaţii a elevilor, Consiliul Naţional al Elevilor, care era de acord cu această notă 5, dar a invocat dacă există în momentul de faţă dotarea necesară şi dacă avem pregătită infrastructura pentru şcolile profesionale.”.
 
În plus, în aceeași zi, președintele AEC, Andrei-Mihai Tănase, a exprimat public poziția AEC privind acest aspect, solicitând eliminarea prevederii în cauză din proiectul de ordin, datorită necesității unei flexibilități în traseul educațional al elevilor. Pe de altă parte, AEC a prezentat și în comunicatul de presă nr. 409/2019 argumentele conform cărora această măsură este deopotrivă ilegală, dar și cu vocația de a dăuna sistemului. 
 
"Considerăm ironic faptul că persoana care ar trebui să identifice măsurile cele mai bune care să asigure un sistem de învățământ incluziv și eficient sprijină vehement o măsură ce poate conduce la creșterea ratei abandonului școlar și, mai mult, una ilegală. Prevederile art. 7 din Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică nr. 52 din 21 ianuarie 2003, republicată precizează obligația autorităților administrației publice centrale de a publica pe site-ul web al instituției orice proiect de act normativ în cadrul procedurii de elaborare. Totuși, reprezentanții MEN nu au publicat proiectul nici până în ziua de azi pe site, el fiind dezbătut doar în cadrul Comisiei de Dialog Social. 
 
Încă un motiv de nelegalitate a ordinului este faptul că reprezentanții MEN nu au respectat prevederile art. 7, alin. (9) din Legea nr. 52/2003. Deși Asociația Elevilor din Constanța a solicitat în scris Ministerului Educației Naționale să organizeze o dezbatere publică privind proiectul acestui ordin, prin adresa înregistrată în cadrul instituției cu nr. 10035M/19.08.2019, fapt ce constituie o obligație a oricărei autorități a administrației publice, ordinul a fost adoptat oricum, solicitarea fiind ignorată. 
 

Transmitem domnului Valer-Daniel Breaz să renunțe la această tentativă de mușamalizare a încălcării legii, prin lansarea unor atacuri și informații cu caracter dezinformator în spațiul public. Solicităm prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, schimbarea de urgență a ministrului interimar al educației cu unul titular, care să cunoască problemele învățământului preuniversitar și cadrul legal din domeniul educației, astfel încât astfel de incidente ce nu aduc faimă autorității să nu se mai repete.", susţin reprezentanţii AEC.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Facultatea de Construcții a Universității Ovidius din Constanța a organizat primul workshop în domeniul proiectării asistate de calculator, pentru studenți

30 Mar 2021 792

Elevii constănțeni solicită mărirea burselor. Ce sume propune AEC

21 Mar 2021 870

Protest al elevilor din Constanța, față de intenția guvernului de a elimina transportul gratuit

12 Feb 2021 797

Asociația Elevilor din Constanța, protest în fața Guvernului privind tăierea transportului gratuit

10 Feb 2021 704

Consiliul local Hârșova, obligat de magistrații de la Curtea de Apel Constanța să acorde burse elevilor

04 Nov 2020 932

Asociația Elevilor din Constanța nu este de acord cu aprobarea proiectului "bani pentru uniforma fiecărui elev"

13 Aug 2020 596

AEC solicită Consiliului Județean să încheie în regim de urgență contracte de transport public în care să fie prevăzută gratuitatea pentru elevii din județ

02 May 2020 1497

#ConstanțaEsteBine Asociația Elevilor din Constanța cere autorităților asumarea unor măsuri concrete menite să asigure accesul la educație tuturor elevilor din România

07 Apr 2020 1163

Al optulea proces în instanță, cu privire la acordarea burselor elevilor, câștigat de AEC

06 Mar 2020 824

Au fost alegeri la Asociația Elevilor din Constanța. Cine este noul președinte

23 Feb 2020 2089

Membrii Asociației Elevilor din Constanța și Asociației Elevilor din București și Ilfov vor protesta luni în fața Ministerului Educației

19 Jan 2020 1213

AEC solicită Guvernului să facă public proiectul de lege privind „abrogarea” OUG 51/2019

07 Dec 2019 1388

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită, premierului Orban, demiterea ministrului educaţiei şi cercetării Monica Anisie. Iată motivele

28 Nov 2019 3042

Decizie definitivă! Asociația Elevilor Constanța a pierdut procesul împotriva Consiliului Județean Constanța

16 Oct 2019 2231

AEC a acționat în instanță Consiliul Județean Constanța. Ce decizie s-a luat cu privire la reducerile de transport acordate elevilor

25 Sep 2019 1123