Stiri calde

Asociația Elevilor din Constanța va continua demersurile pentru respectarea drepturilor elevilor

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță că demersurile în justiție pentru acordarea reducerilor de 50% la transportul județean pentru elevi și studenți vor continua, potrivit unui comunicat din partea Asociației Elevilor din Constanța.

Astfel, ca urmare a respingerii cererii AEC de către Tribunalul Constanța, Asociația va ataca cu recurs după comunicarea motivării.

De asemenea, mizăm pe capacitatea Consiliului Județean de a înțelege necesitatea acestei măsuri pentru elevii județului nostru, în special cei din mediul rural, care învață la oraș.

 În data de 23 august 2018, AEC a acționat în instanță Consiliul Județean Constanța pentru nerespectarea drepturilor elevilor și studenților la reduceri de 50%, respectiv gratuitate la transportul local în comun județean, conform art. 84, alin. (1) și (2) din Legea 1/2011. În timpul procesului, argumentele reprezentanților autorității județene s-au constituit pe baza unui act normativ secundar, Hotărârea Guvernului nr. 309/1996 privind normele de aplicare ale Legii 84/1995 în ceea ce privește acordarea de reduceri cu 50% ale tarifelor pentru transportul local în comun, de suprafață și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, conform căruia elevii ar avea dreptul la decontare, nu la abonament redus.. Atragem atenția că, odată cu abrogarea Legii nr. 84/1995 de către Legea educației naționale nr. 1/2011, hotărârea dată în aplicarea ei își încetează producerea de efecte juridice, chiar dacă nu a fost abrogată în mod expres, aceasta fiind în vigoare doar pe durata vieții actului normativ a cărui aplicare o reglementează.     
 
Totodată, Consiliul Județean Constanța a încercat să paseze responsabilitatea acordării subvențiilor către consiliile locale, afirmând că este de competența acestora, deși nu aceste autorități au competență asupra transportului județean, între localități, ci consiliile județene care stabilesc și regulamentul de transport în trafic județean.  Instanța a respins prin hotărârea sa excepția lipsei calității procesuale pasive a Consiliului Județean Constanța, ceea ce afirmă clar că argumentele reprezentanților autorităților locale nu au fost valide, ei negând responsabilitatea de a acorda reduceri, în timp ce instanța o admite. Astfel, instanța de fond neagă existența dreptului subiectiv civil, decizie pe care o vom ataca cu recurs la Curtea de Apel Constanța îndată ce motivarea va fi comunicată.
 
Pe această cale, îi asigurăm pe elevii constănțeni că demersul nu se încheie aici, iar pe plan jurisdicțional vom utiliza toate instrumentele pe care legea le pune la dispoziție în așa fel încât să se facă lumină, iar elevilor să le fie respectat dreptul la transport redus între localitățile județului.
 
Pentru detalii despre evoluția procesului, rolul deciziei și ce urmează din acest moment, persoana de contact este Constantin-Alexandru Manda (fost președinte AEC, actual membru în Consiliul Director), care a reprezentat Asociația în fața instanței  - 0732 094 664.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion (USR) - „Copiii noştri nu trebuie să facă autostopul pentru a merge la şcoală!“ (documente)

02 Aug 2019 540

Asociația Elevilor din Constanța împlinește 6 ani de la înființare. Se pun bazele unei Federații a Elevilor

17 Jun 2019 682

Constanţa Acţiune de ecologizare şi igienizare la stadionul „Gheorghe Hagi“, în campania „Tineri pentru Comunitate” (galerie foto)

03 May 2019 835

Decizia Tribunalului Constanţa, atacată cu recurs Asociaţia Elevilor din Constanţa continuă demersurile pentru respectarea drepturilor elevilor

05 Apr 2019 1014

Deputatul Stelian Ion se alătură Asociației Elevilor din Constanța şi cere retragere OUG care elimină acordarea facilităţilor de transport

02 Apr 2019 905

Magistrații s-au pronunțat în dosarul în care Asociaţia Elevilor din Constanţa s-a îndreptat împotriva CJC. Sunt vizate facilitățile pentru transport

20 Feb 2019 688

AEC solicită consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean!

07 Feb 2019 646

LIVE. Elevii constănţeni protestează la Consiliul Judeţean Constanţa. Iată motivele (galerie foto)

30 Jan 2019 2780

AEC îi solicită lui Ţuţuianu un proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor la transportul judeţean pentru elevi

26 Jan 2019 839

UPDATE Asociația Elevilor din Constanța, discuții cu reprezentanții CJC pe tema acordării reducerilor elevilor la transportul județean

09 Jan 2019 882

Decebal Făgădău - „Plătim 15.000 de burse. Din semestrul II al anului viitor, analizez să creştem cuantumul acestora“

01 Nov 2018 1512

AEC şi CJC merg în instanţă Subvenţia la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi, tranşată abia în 2019! Va crește abandonul şcolar?

29 Sep 2018 1603

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus plângeri împotriva autorităţilor locale

15 Aug 2018 954

Aleşii PNL solicită executivului CJC susţinerea proiectului privind subvenţionarea transportului judeţean pentru elevi şi studenţi! (documente)

27 Jul 2018 1292

Federația Tinerilor din Constanța trage un semnal Ziua Constanței sărbătorită în stil nord-coreean

19 May 2018 1438