Asociația Pro Consumatori, dezamăgită profund de legea prevenției, care a trecut tacit de deputați

De Ziua Mondială a Sănătății, Asociația Pro Consumatori (APC) își exprimă totalul dezacord și profunda îngrijorare în legătură cu Legea „prevenției” obligatorii, lege pe care Camera Deputaților din cadrul Parlamentului României a adoptat-o tacit și care urmează să fie dezbătută în Senat (Cameră decizională).
 
”Conform Art. 7 din aceasta lege, se va înființa o nouă entitate bugetofagă numită Agenția Națională de Prevenție în Sănătate (ANPS), care ar urma sa dispună de un buget anual uriaș de aproximativ 650-700 milioane de euro. În accepțiunea noastră, o nouă autoritate este inutilă, în condițiile în care există deja Ministerul Sănătății, instituție a statului român care ar putea elabora și aplica programe de prevenție și lansa campanii de educație medicală care să se adreseze cu adevărat problemelor pe care pacienții le au, într-o abordare serioasă și realistă, nu una alarmistă și heirupistă.

Pe lângă aspectul menționat mai sus, mult mai grav, art. 26 din noua lege prevede că cetățenii români care, din diverse motive, nu vor executa ordinele primite din partea ANPS vor suporta parțial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale, chiar daca ei au calitatea de asigurat și au plătit, lună de lună, contribuția la sistemul de sănătate public.

De asemenea, conform art. 9 alineatul 4 se prevede că, printre puterile cu care va fi investită această nouă instituție se numără și „achiziția de vaccinuri ținând cont de recomandările OMS”. În trecut, o asemenea abordare s-a dovedit a fi păguboasă pentru bugetul de stat, la recomandarea OMS-ului achiziționându-se (de către diverse țări, printre care s-a numărat și România) cantități impresionante de vaccinuri pentru „a lupta” împotriva „pandemiei” de gripă aviară sau împotriva „pandemiei” de gripă porcină. În ciuda alertei lansată de către OMS, realitatea a demonstrat că „pandemia” a reprezentat mai degrabă un excelent instrument de vânzări pentru companiile farmaceutice”, scrie într-un comunicat al APC.

„Reamintim factorilor decizionali că, într-o țară democratică, nimeni nu are și nu poate avea dreptul de a impune cu forța un tratament unei persoane, sub amenințarea unor represalii și fără a avea mai întâi acordul liber exprimat al respectivei persoane sau al tutorelui său. În loc să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important, pe programe eficiente de prevenție și educație, pe termen lung și având un efect care va dura generații întregi, continuăm abordările heirupiste și care nu au niciun efect pozitiv pentru consumatori, dimpotrivă”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.


APC atrage atenția factorilor decidenți că restricționarea/interzicerea accesului la serviciile medicale pentru cetățenii care au calitatea de asigurat reprezintă un element de neconstituționalitate care, în mod firesc, nu ar fi trebuit să se regăsească într-un asemenea proiect de lege.
 
APC  reamintește că domeniul sănătății este unul cu o finanțare precară în România, că multe spitale sunt în paragină sau oferă servicii medicale în condiții de igienă precară, că personalul medical este plătit mult sub ceea ce ar trebui să fie. În aceste condiții, crearea unei noi instituții bugetofage și cheltuirea anuală a uriașei sume de 650-700 milioane de euro pe așa numitele „programe de prevenție prin administrarea de medicamente”, în condițiile în care majoritatea unităților sanitare din România se află intr-o stare deplorabilă, reprezintă o risipire a banului public.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea prevenției, adoptată astăzi de Guvern

18 May 2017 2199

Ce este legea prevenției și cum va influența firmele din România

13 Jan 2017 2200

ANI A fost promulgată legea privind prevenirea conflictului de interese în achizițiile publice

17 Oct 2016 1964

Deputații au adoptat tacit blamata Lege a prevenției

06 Apr 2016 1762

PSD vrea ca PNL să retragă Legea prevenției în sănătate

13 Feb 2016 1645

Legea PNL privind prevenția în sănătate - ”un proiect de amendare a populației”

12 Feb 2016 2018

Contre aprige între Gorghiu și Zgonea pe marginea legii prevenției în sănătate

07 Feb 2016 1821

Ionuț Stroe, despre prevenția în sănătate –„Legea nu sancționează”

07 Feb 2016 2391

Alina Gorghiu, despre legea prevenției în sănătate - „Nicio lege nu e perfectă”

07 Feb 2016 2237