Asociaţia Pro Democraţia afirmă că, organizarea referendumului, grevată de o serie de deficienţe administrative

Organizarea referendumului din 6-7 octombrie a fost grevată de o serie de deficienţe administrative, printre acestea numărându-se imposibilitatea de verificare în timp real a votului multiplu, deschiderea cu întârziere a unor secţii de vot, urne desigilate în noaptea dintre 6 şi 7 octombrie, lipsa afişelor cu străzile arondate sau arondarea aceloraşi străzi la mai multe secţii de votare, afirmă Asociaţia Pro Democraţia (APD) într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit APD, deficienţele au fost cu atât mai pregnante cu cât referendumul a fost organizat "de urgenţă", prin emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă ce a modificat legislaţia electorală anterioară, depăşind de asemenea cadrul constituţional.

Potrivit sursei citate, pe lângă deficienţele administrative, observatorii APD au constat o serie de nereguli cu potenţial de a influenţa rezultatul scrutinului, respectiv un număr neobişnuit de mare de votanţi înregistraţi pe listele suplimentare în mai multe secţii de votare; cazuri de mită electorală, precum cel din oraşul Huedin, judeţul Cluj, sesizat la poliţie de observatorul APD; mobilizarea cetăţenilor la vot de către primari sau preoţi, în judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău şi Iaşi, dar şi la Stockholm, Roma sau Londra; deschiderea cu întârziere a unor secţii de vot din diaspora; prezenţa pe scară largă a afişajului de încurajare a unei opţiuni la vot în proximitatea secţiilor de votare pe tot teritoriul ţării, inclusiv tranzitul unor autocare inscripţionate cu acest tip de mesaje în municipiul Bucureşti, nereguli privind utilizarea urnei mobile.

Asociaţia Pro Democraţia consideră că, deşi referendumul a fost invalidat datorită prezenţei scăzută la vot, numărul ridicat de voturi pe listele suplimentare, corelat cu lipsa unor proceduri de evitare a votului multiplu, au consolidat suspiciunile privind acest scrutin. Relevantă în acest sens este analiza evoluţiei raportului dintre numărul de votanţi de pe listele suplimentare şi numărul de votanţi de pe listele permanente în cadrul acestui scrutin, comparat cu acelaşi raport la alegerile prezidenţiale din 2014 (tururile 1+2) şi respectiv alegerile parlamentare din 2016.

"Deşi aceste nereguli nu au afectat într-un final rezultatul referendumului, considerăm că este necesar ca atât societatea românească, cât şi autorităţile implicate în reglementarea şi organizarea procesului electoral, să conştientizeze pericolele generate de o astfel de slăbire a procedurilor electorale. Sperăm că scrutinele ce vor fi organizate pe parcursul anului 2019 să aibă parte de o reglementare mai previzibilă şi de o organizare mai bună", se arată în comunicat.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) organizaţie neguvernamentală, non-profit şi neafiliată politic, s-a implicat în observarea referendumului din 6-7 octombrie, mobilizând aproximativ 200 observatori, majoritatea mobili, în secţii din ţară şi străinătate

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câte semnături s-au mai strâns pentru demiterea primarului, Vergil Chițac?

30 Aug 2021 2250

ZIUA LIVE. Parlamentarii AUR - „Continuăm referendumul de demitere a lui Vergil Chițac. Într-un an de zile vom strânge toate semnăturile” !

18 Aug 2021 4399

ZIUA LIVE. De ce vor parlamentarii AUR să-l demită prin referendum pe primarul Constanței?

16 Aug 2021 1546

Locuitorii din satul Coroana, comuna Albești, județul Constanța, așteptați la referendum pe 10 octombrie!

16 Aug 2021 978

ZIUA LIVE. Se transformă comuna Poarta Albă în oraș?

21 Jul 2021 2859

Se teme Chițac de un eventual referendum de demitere? A respins solicitarea pentru amplasarea de corturi în vederea strângerii de semnături!

08 Jun 2021 5635

2012. Referendum pentru demiterea preşedintelui României. Decizia judecătorilor din Constanța

06 Feb 2021 1104

Constănțeni trimiși în judecată după referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, din 2012. Azi, prima sentință

05 Feb 2021 895

#alegeriparlamentare2020 Valentin Olivian Trofin (PRO România) - „PNL a sfidat voința românilor și protestele din Piața Victoriei”

20 Nov 2020 849

Inculpați după referendum! Judecătoria Constanța redeschide azi dosarul

27 Oct 2020 633

Constănțeni, trimiși în judecată după referendumul organizat în iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României. S-a dat un nou termen

25 Jul 2020 808

Trei constănțeni, trimiși în judecată de Parchetul General al României. Ce au decis judecătorii

08 Apr 2020 833

Parchetul General al României a trimis în judecată trei constănțeni. Care sunt acuzațiile

01 Jan 2020 1149

Președintele Klaus Iohannis, de Ziua Constituției României „Orice demers de revizuire a Constituției va trebui realizat cu maximă responsabilitate”

08 Dec 2019 1037

Premierul Ludovic Orban, mesaj cu prilejul Zilei Constituției României

08 Dec 2019 1087