Asociaţia Tomis Antidrog Constanţa, apel la modificarea de urgenţă a cadrului legislativ care permite consumul de droguri uşoare (galerie foto)

Asociaţia Tomis Antidrog Constanţa face apel la modificarea de urgenţă a cadrului legislativ care permite consumul de ,,droguri uşoare’’ fără o răspundere penală. 

"Ne aratam ingrijorarea, dar si indignarea, privind acest proiect legislativ care va conduce cu siguranta la o crestere substantiala a consumului de droguri, si care va permite din nou deschiderea magazinelor ,,de vise’’. Intr-o societate in care nu se investesc bani in preventia si educarea tinerilor privind consumul de droguri, alcool sau tutun, aceasta masura vine ca o incurajare privind consumul. In cursul lunii octombrie si noiembrie, vom demara o serie de actiuni in scolile si liceele din Constanta, in parteneriat cu institutiile abilitate asupra acestui subiect, pentru explica tinerilor pericolele la care se expun. Etnobotanicele (drogurile sintetice) reprezinta o noua categorie de droguri psihoactive, create in urma experimentelor si a cercetarilor conduse asupra compozitiei si a efectelor drogurilor psihoactive deja existente. Acestea sunt produse in locatii ascunse sau in laboratoare clandestine. Drogurile sintetice au aceleasi efecte ca drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaina, morfina sau canabisul si au in compozitie substante chimice legale disponible pe piata. Chiar daca efectele rezultate sunt aceleasi cu cele ale drogurilor populare, structura lor chimica e complet diferita de a acestora", a declarat Drăgan George, preşedinte Tomis Antidrog Constanţa.

In data de 12 septembrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că: “Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit.b din Legea nr. 194/2011 (privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive - n.r.) şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16 alin. 1 (fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă)”.

"Practic, orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanţe, fără nici o consecinţă de natură penală. Considerăm că soluţia ICCJ este dată pe fondul unor prevederi legale incomplete şi confuze cuprinse în Legea nr 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive", transmite Asociaţia Tomis Antidrog Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Tomis Antidrog Constanța, despre bullying „După numărul de cazuri înregistrate a devenit un fenomen, iar numărul victimelor crește în fiecare an“

13 Sep 2019 2519

Zeci de activități, concursuri și proiecte Asociația Tomis Antidrog Constanța, șapte ani de activitate

12 Jun 2019 2511

Asociaţia Tomis Antidrog Constanţa se alătură demersului iniţiat de secretarul de stat al MAI, dr. Raed Arafat, prin care se trage un semnal de alarma asupra promovării excesive a fumatului folosind noile aparate „fără fum“

19 Mar 2018 3629

Prin ce metodă a ales Asociaţia Tomis Antidrog Constanţa să le ofere sfaturi constănţenilor

26 Jun 2016 3747

Asociația Tomis Antidrog Constanța organizează concursul „Gașca Micilor Bicicliști“

27 Jul 2015 2219

„NU ! îţi poate salva viaţa“ Asociaţia Tomis Antidrog Constanţa marchează Ziua Internaţionala Antidrog

26 Jun 2015 2305

Campanie a Asociaţiei Antidrog Tomis Constanţa “Alege să nu fii singur!”

15 Mar 2015 2203

Asociaţia Antidrog Constanţa lasează proiectul “Dependent de sănătate – Educaţie prin sport!”

04 Feb 2015 4225

„Alege să nu fii singur – Copacul Tinereţii!”Asociaţia Tomis Antidrog Constanţa îşi continuă activităţile şi în anul 2015

21 Jan 2015 2988

Spectacol cu mesaj social „Plante bune... plante rele” pe scena Casei de Cultură

21 Oct 2014 2613

FC Farul joacă un meci amical cu deţinuţii, astăzi, la Penitenciarul Poarta Albă

13 Aug 2014 3431

Confruntare cu deţinuţii FC Farul va disputa un meci amical la Penitenciarul Poarta Albă

12 Aug 2014 2801

Campionatul National de Oina pe Plaja pentru fete

07 Aug 2014 2568

Campanie împotriva violenţei şi a drogurilor la Constanţa

02 Aug 2014 3760

S-a lansat ziarul Tomis Antidrog - Vicii. Află ce își propune publicația

27 Jun 2014 2298