Stiri calde

Asociația Verde Urban „În mai multe zone din Constanța s-a construit haotic și cu nerespectarea planurilor de urbanism” (galerie foto)

Modul în care în ultimii ani s-a construit în municipiul Constanța a intrat în atenția Asociației Verde Urban. Reprezentanții asociației consideră că în mai multe zone din Constanța s-a construit haotic și cu nerespectarea planurilor de urbanism. 

„Probabil că mulți dintre noi ne dorim să trăim într-un oraș frumos. Noțiunea de frumos, însă, diferă de la om la om iar realitatea ultimilor ani ne-a adus cu picioarele pe pământ, așa încât am ajuns să ne dorim să trăim măcar într-un oraș decent. Greu de obținut și acest deziderat.

Un exemplu de realitate crudă îl constituie situația noilor cartiere în care se construiește în pur stil românesc, adică haotic și cu nerespectarea planurilor de urbanism: cartierul Veterani, zona Primo, Tomis Plus și zona Campus.

Despre Tomis Plus nu o să vorbim, întrucât nu mai are rost, fiind un cartier eșuat din punct de vedere al esteticii urbane și nu numai. Ușor, ușor cartierul Veterani îi calcă pe urme deși are în spate un mega-PUZ care pare a fi fost pierdut pe drum. 

În fine, subiectul postării este zona Campus, o posibilă mină de aur pentru investitorii locali, având în vedere amplasarea în apropierea stațiunii Mamaia. Deși PUZ-ul zonei a fost actualizat pentru a nu se mai construi fără noimă, putem observa, la fel ca în cazul celorlalte cartiere menționate, un haos urbanistic total: imobil lângă imobil, bloc lângă casă, străzi înguste, diversitate de stiluri, lipsă totală de locuri de parcare ori de spații verzi...Principiul este ”cât mai multe apartamente de vândut pe cât mai mulți bani”.

Într-una din pozele de mai jos se pot observa nu mai puțin de 4 blocuri înghesuite într-un perimetru îngust, având o distanță de maxim 2 metri între ele, fără o minimă retragere față de strada preconizată conform PUZ-ului aprobat, iar în fața lor o casă. Și la fel este toată zona, dacă veți avea vreodata timp și chef să o vizitați.

Din nefericire, acest haos estetic al urbanismului în orașul nostru va fi greu de remediat în viitorul apropiat. Perioada de comunism s-a caracterizat prin extinderea cartierelor cenusii (care, totuși, au asigurat un anumit confort locuitorilor), însă perioada post revoluție a reușit să pună capac prin adoptarea kitsch-ului la scară națională.

Pe scurt, precum în multe alte domenii, ”pe hârtie este mumă și în teren ciuma”” - se arată într-un mesaj transmis de Asociația Verde Urban pe Facebook. 

Sursa foto: Facebook/Verde Urban

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi locuri de parcare, în cartierul Km 5 din Constanța

30 Jul 2019 618

USR Constanţa, sesizări către ABADL şi Poliţia Locală Lacul Tăbăcărie a devenit bătaia de joc a autorităţilor. Ce spune administratorul luciului de apă?

14 Jun 2019 2191

În noile cartiere din Constanţa se construieşte haotic şi cu nerespectarea planurilor de urbanism

12 Jun 2019 1104

Constănţeanul supărat Asociația „Verde Urban“ - „Cine curăţă lacul Tăbăcărie?“

08 Jun 2019 1766

Asociaţia „Verde Urban“ continuă demersurile pentru clasarea în regim de urgenţă pe lista monumentelor istorice a Sinagogii din Constanţa

05 Jun 2019 207

Constanța. Decizie definitivă. Ce a dispus instanța în cazul unui teren din Tomis Nord unde urma să se construiască un bloc de șase etaje

30 May 2019 1121

„Verde Urban“ propune autorităţilor implementarea modelului de protecţie a mediului costier aplicat şi în Statele Unite, pentru zona de nord a staţiunii Mamaia, până la Năvodari

29 May 2019 623

Planul propus ar putea afecta în mod semnificativ ariile naturale PUZ-ul lacului Tăbăcărie, într-o nouă fază de evaluare a impactului asupra mediului

08 May 2019 1090

Când se va închide „Parcarea verde“ din zona Spitalului Județean Constanța

03 May 2019 774

Petiţie online pentru salvarea vilei Dalas de pe bulevardul Ferdinand din Constanţa

28 Apr 2019 804

Un club din oraş va dispărea „Verde Urban“ trage un nou semnal de alarmă - „Un alt bloc P+8 va fi ridicat pe strada Tulcei, pe un teren vândut în trecut de Primărie!“ (document)

26 Apr 2019 2915

Cambela Prod construieşte nestingherită pe bulevardul Lăpuşneanu „Verde Urban“ acuză Disciplina în Construcţii şi ISC că asistă în mod pasiv la abuzuri

24 Apr 2019 1074

„Parcarea Verde“ din zona Spitalului Județean Constanța va fi închisă

23 Apr 2019 790

„Verde Urban” a transmis Ministerului Culturii o cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Vilei Dalles din Constanța

19 Apr 2019 761

Asociaţia „Verde Urban“ solicită Primăriei Constanţa demararea procedurilor de preluare a Hanului Balcan

08 Apr 2019 1130