Astăzi este Ziua Justiției. Ce mesaj a transmis cu această ocazie procurorul general al României, Augustin Lazăr

Cu prilejul „Zilei  Justiţiei”,  astăzi, 1 iulie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a transmis un mesaj prin care accentuează rolul constituțional al Ministerului Public de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor.                                                                                          

”Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiției, moment aniversar, dar și simbolic pentru toți cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoașterii rolului important pe care justiția îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiției trebuie să reprezinte un prilej de reflecție și de analiză a parcursului și evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura și  justiția penală cât și atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și  mai frecvente în această perioadă. Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere și identitate a sistemului judiciar ? În primul rând, prin semnalul de unitate  și de implicare pe care magistratura, judecători și procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuție chestiuni fundamentale, care privesc însăși esența justiției, ca serviciu public” - se arată în mesajul procurorului general. 


Acesta mai precizează că justiția înseamnă adevăr și dreptate, iar noțiunile de adevăr și de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. De asemenea, practicarea justiției pentru aflarea adevărului și pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremației legii rangul de normalitate, de regulă în societate, reprezintă o garanție a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice.

”Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă față de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanțiile de independență conferite de Constituție. La rândul său, societatea  - din perspectiva nevoii de dreptate socială și a așteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar – trebuie să conștientizeze că independența procurorilor este esențială pentru statul de drept, fiind garanția unei justiții imparțiale și eficiente. Independența procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățean.
Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituțional al Ministerului Public de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a lansat un proiect privind formarea și perfecționarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituționale, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum și  a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În acest context, doresc să le transmit cetățenilor, justițiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției, că vom acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru a le apăra drepturile și libertățile fundamentale.
Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul și aprecierea față de întreg corpul de magistrați, judecători și procurori, față de celelalte profesii juridice (avocați, notari, executori, personal auxiliar din instanțe și parchete, experți), față de toți cei care, în cadrul sistemului judiciar, își exercită profesia cu responsabilitate față de societate și cetățeni, aplicând și respectând legea.
La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției !” - se mai arată în mesajul procurorului general al României, Augustin Lazăr. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Constanța, obligat de judecători să modifice o hotărâre de acum 30 de ani! (MINUTA)

19 Apr 2024 431

Exclusiv! Ioana Ancuța Popoviciu, de la Mangalia, rămâne judecătoarea cazului de la 2 Mai! Cererea de abținere, respinsă (MINUTĂ)

19 Apr 2024 809

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 2583

Amânare de pronunțare în dosarul unui fost angajat al ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale!

15 Apr 2024 324

Dosarul se află la Tribunalul Constanța Termica Distribuție Năvodari SRL vrea să scape de o amendă redusă la jumătate, primită de la Garda de Mediu

12 Apr 2024 569

Seaview Media SRL, deținută de afaceristul Ionuț Barbu, învinge în instanță Consiliul Local Constanța! Curtea de Apel explică de ce (MOTIVARE)

08 Apr 2024 620

Firma Black Sea Euro Investments SRL, oligată de judecătorii să achite 400 de lei Spitalului Militar de Urgență din Constanța

07 Apr 2024 644

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 633

PUZ-ul pentru documentația de urbanism în Cartierul Compozitorilor a ajuns pe masa Curții de Apel Constanța!

04 Apr 2024 621

Judecătorii au anulat cererea de chemare în judecată formulată de Mega Instal Gaz Service SRL în contradictoriu cu Consiliul Local şi Primăria Limanu

04 Apr 2024 458

Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța are de primit mii de euro de la Asociația Culturală Petre Țuțea! Decizia Tribunalului (MINUTA)

02 Apr 2024 495

Justiție Constanța Magistrații constănțeni au anulat o hotărâre emisă de Consiliul Local Năvodari. Este vizat un teren de pe strada S11

31 Mar 2024 2631

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 602

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 1126

UPDATE Constanța Soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din Tomis Nord, aflată pe masa judecătorilor

22 Mar 2024 686