Stiri calde

Atenție la cumpărăturile on-line. Cum puteți evita să ajungeți victimele unor înșelăciuni. Sfaturi de la polițiști

Apropierea sărbătorilor de iarnă trebuie să fie un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Mai altruişti, mai darnici, mai doritori de a petrece împreună cu cei dragi avem dorinţa de a pregăti din timp mici surprize pentru colegi sau membrii familiei.

În această perioadă în care cei mai mulți comercianți oferă reduceri la numeroase produse, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea vă recomandă să fiți atenți la câteva aspecte ce vă vor feri de neplăceri:
 
1.Verificați ceea ce vedeți!
Nu vă veți duce niciodată să faceți cumpărături într-un loc care vi se pare suspect și care nu vă inspira încredere. La fel, nu este bine să vă încredeți și să începeți să cheltuiți bani atunci când vă aflați pe paginile unui site care arată dubios și care vă dă senzația că ceva ar fi în neregulă. Cu toate că aparențele nu sunt întotdeauna edificatoare, un pic de documentare în ceea ce privește un site care nu arată profesionist, nu strică niciodată.
 
2.Studiați atent reputația magazinului online!
Căutați online review-uri facute de alți internauți (uneori chiar pe site-ul în cauză), sunt mulți în ziua de azi cei care, la o experiență pozitivă sau negativă simt nevoia să își exprime părerea. Din experiența lor veți învăța destule lucruri care vă vor ajuta să faceți afaceri bune sau sa le evitați pe cele proaste.
 
3.Căutați magazine care au afișate date de contact la vedere, inclusiv număr de telefon.
Magazinele serioase sunt transparente: pot fi contactate oricând și îți răspund cu amabilitate la intrebări prinvind produsele pe care doriți să le achiziționați. Ele știu că succesul afacerii lor depinde de dumneavoastră, clientul care nu doar că face cumpărături, dar eventual și recomandă mai departe.
 
4.Atenție la email-urile cu oferte promoționale!
Acest linkuri fie duc pe un site capcană unde ne introducem datele de card pentru a cumpăra produse fictive sau duc pe site-uri care descarcă pe calculatorul nostru programe tip malware sau keyloggere care preiau informațiile tastate de noi pe alte site-uri, informații precum datele de card care trebuie furnizate când cumpărăm online de pe alte site-uri legitime.
Și cele mai greu de sesizat emailuri capcană sunt cele care par a veni de la magazine de încredere. Este foarte ușor să copiezi designul unui email standard, să pui logo-ul companiei și să creezi un site similar cu cel legitim al brandului. Acest tip de atac se cheama phishing și poate fi detectat foarte ușor urmărind:
-Adresa web a site-ului destinație la care ai ajuns din newsletter – seamănă cu adresa corectă, dar conține mici diferențe;
-Adresa de email a celui care a trimis emailul – domeniul (cuvantul dupa @) este diferit de cel al site-ului corect;
-Conținutul emailului – de multe ori conține greșeli de exprimare și greșeli gramaticale.
De aceea este important să tastăm de mână întotdeauna în browser adresa magazinului, nu să vizitam site-ul folosind linkuri primite pe email, messenger sau social media. Și poate nu ar trebui să deschidem orice email pe care-l primim în inbox de la persoane necunoscute.
 
 
5.Căutați oferte bune, dar nu vă lăsați ademenit de ele!
Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărata, fiți mai vigilenți: de cele mai multe ori chiar este prea bună să fie adevarată. Spe exemplu dacă găsiți un telefon mult mai ieftin decăt prețul afișat pe un site cunoscut, se poate, ca la finalul procesului de achiziție, să descoperiți că ați primit doar o replică.
 
6.Utilizați cardul de cumpărături sau cardul de debit doar pentru site-urile verificate și sigure. Pentru celelalte folosiți plata ramburs la primirea produsului și solicitați verificarea achizițiilor dumneavoastră.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la cumpărăturile online! Pericolul care se ascunde în spatele site-urilor de comeț online

22 Dec 2018 523

GPeC SUMMIT 29-30-31 Mai, București +1000 de participanți unici, +40 speakeri locali și internaționali și 2 masterclass-uri sold out

05 Jun 2018 1601

Atenție la ofertele speciale de pe site-uri de cumpărături online. Cum au reușit doi bărbați să păcălească mai mulți cumpărători

16 Feb 2018 973

Atenţie când mergeți la cumpărături! Ce recomandă Poliţia Română

26 Nov 2016 2313

Atenţie la cumpărăturile online!

17 Nov 2016 1159

Raportul GPeC pentru 2015. Cumpărăturile online au depăşit pragul de 1,4 miliarde de euro!

30 Jan 2016 3262

Twitter dezvoltă un sistem de cumpărături online

15 Oct 2014 1118

Lansare ILoveShopping by Interior Store Cumpărături online la rang de lux (galerie foto)

26 Sep 2014 2022

SEM Days 2014, un eveniment al afacerilor online

12 Sep 2014 1759

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

13 Sep 2013 1001

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

13 Sep 2013 1220

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

13 Sep 2013 1944

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

10 Sep 2013 1190

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

10 Sep 2013 1460

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

09 Sep 2013 1381