Atenție la rotavirus iarna!

Specialiştii pediatri avertizează că în lunile friguroase, în special iarna, incidenţa rotavirusului crește, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea și răspândirea acestui virus în mediul înconjurător. Conform Organizației Mondiale a Sănătăţii, în ţările cu climă temperată, inclusiv în România, incidenţa infecţiei cu rotavirus înregistrează o creştere semnificativă în timpul sezonului rece.

De asemenea, specialiştii atrag atenţia că în lipsa imunizării, rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori, în perioade diferite. Rotavirusul rezistă la frig, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au loc în perioadele reci şi uscate ale anului. Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.
Studiile indică faptul că factorii climatici pot favoriza de asemenea
și transmiterea rotavirusului între oameni. “De exemplu, odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă și avem mai multe contacte în spații închise, astfel căşansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta şi din spitale, astfel că incidenţa sa crescută din lunile reci se explică și prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută”, declară medicul pediatru Iulia Ţincu, de la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”. 
Spre deosebire de toate celelalte virusuri care cauzează boli digestive, rotavirusul este singurul care rezistă
și se răspândește mai uşor la temperaturi scăzute. Ca urmare, în unele zone din lume, boala este supranumită şi “diareea de iarnă”.

sursa: libertatea.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.