Ați pregătit caloriferele pentru iarnă?

Pierderile de căldură devin o problemă importantă abia în timpul iernii, adică atunci când ne dăm seama că, oricât de fierbinţi ar fi caloriferele, o parte din energia termică pe care o dau nu ajunge în calorifere. Această situaţie ar trebui prevăzută din timp, pentru că sezonul rece să ne găsească deja pregătiţi pe principiul vara se face sanie, iar vara car.
Iată pentru a creşte randamentul termic al caloriferelor din apartamente.
 
De obicei, în camera de zi sau în dormitoare, caloriferul este prins de peretele care dă spre afară (deci mai rece) sau este aşezat imediat sub fereastră. Nici nu e de mirare că, în cazul unor ziduri sau ferestre prost izolate, mare parte din energia termică se risipeşte în zadar.
 
- Dacă aveţi ferestre cu termopan, care se închid bine şi nu lasă curenţii de aer să pătrundă în încăpere, aţi făcut deja primul lucru necesar pentru stoparea pierderilor de căldură. Dacă aveţi încă ferestre cu tâmplărie veche, prin care trec curenţi de aer, izolaţi zonele sensibile cu ajutorul unui burete special, adeziv. În ambele cazuri, chiar dacă aveţi ferestre de termopan sau nu, atunci când aerisiţi, închideţi caloriferul. Lăsaţi geamurile deschise de două ori pe zi, zece - cinsprezece minute, apoi închideţi-le şi daţi din nou drumul la calorifer. (Acelaşi lucru este valabil şi în cazul uşilor de exterior care se deschid lângă un calorifer: înlocuirea lor cu unele izolate termic este importantă.)
- Dacă aţi dublat peretele care dă spre exterior cu pâslă izolatoare sau altă metodă de termoizolare aplicată în spatele caloriferului, aţi făcut al doilea lucru necesar pentru stoparea pierderilor de căldură.
- Dacă aveaţi un calorifer pe peretele dintre camera şi balcon şi aţi închis balconul, aţi ridicat astfel cu câteva grade temperatura din balcon, respectiv aţi redus nivelul de răcire al peretelui pe care este aşezat caloriferul, aţi făcut un al treilea pas în reducerea pierderilor de căldură. Dacă uşile de la balcon sunt în continuare funcţionale, caloriferul va da un randament mult mai bun. Dacă acum balconul este tot deschis, puteţi izola peretele dintre camera şi exterior cu polistiren expandat. Dacă balconul e expus vânturilor, iar balustrade are goluri, încercaţi să limitaţi pătrunderea curenţilor de aer şi a zăpezii măcar până la jumătatea balconului, folosind câteva panouri compacte montate vertical, unul în prelungirea altuia.
 
Ce trebuie să mai știți?
 
Când nu sunt spălate, caloriferele degajă mai puţină căldură. Indiferent de materialul din care este realizat, caloriferul trebuie spălat o dată pe an. În caz contrar, va degajă mai puţină căldură.
Caloriferul se spală la cadă sau în afară blocului şi se recomandă apă sau soluţii speciale de curăţare. Caloriferele din fontă au depuneri mai mari şi se spală mai des decât cele din aluminiu sau oţel. Acestea din urmă nu necesită spălare anuală dacă sunt mai noi.
Un meşter bun trebuie să aibă la el şi o pompă cu ajutorul căreia să introducă jeturi de apă sub presiune.
Modalitatea de curăţate este următoarea:
-demontează caloriferul

-pune-l în cadă şi curată-l mecanic cu ajutorul unor instrumente
-spală-l cu furtunul/pompă cu apă sub presiune.
Caloriferele pot fi curăţate şi de pe poziţii, deci nu este neapărat nevoie să le demontezi. Această practică va creşte performanţele caloriferului cu 30%.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța! În ce zone sunt amplasate săptămâna aceasta containerele speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase

09 Apr 2024 576

Știri Constanța Anunț important pentru constănțenii care locuiesc în cartierul Faleză Nord!

02 Apr 2024 539

În ce zonă sunt amplasate săptămâna aceasta containerele speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase

06 Mar 2024 566

În ce zonă sunt amplasate săptămâna aceasta containerele speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase

22 Feb 2024 504

Constanța! În ce zonă sunt amplasate containerele pentru deșeuri voluminoase săptămâna aceasta

13 Feb 2024 771

În ce cartier din Constanța este amplasat săptămâna aceasta containerul pentru depozitarea deșeurilor de dimensiuni mari

05 Feb 2024 702

Containere pentru deșeuri voluminoase pentru constănțenii din cartierul Poarta 6

31 Jan 2024 510

Știri Constanța Unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase de care nu mai au nevoie, săptămâna aceasta

30 Jan 2024 723

Polaris M Holding Iată unde puteți depozita deșeurile de dimensiuni mari săptămâna aceasta!

29 Jan 2024 689

Știri Constanța Locuiești în Tomis Plus? Iată cum poți scăpa de deșeurile voluminoase

22 Jan 2024 550

Primăria Constanța Locul deșeurilor de mari dimensiuni nu este pe stradă! În zona Stadion s-au amenajat containere speciale

16 Jan 2024 585

Primăria Constanța Cartierul Faleză Nord dispune de un container special pentru deșeurile voluminoase

04 Jan 2024 1617

Știri Constanța Unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase de care nu mai au nevoie, săptămâna aceasta

05 Dec 2023 738

Constanța. Vești bune pentru locuitorii din cartierul Brătianu! Cum pot scăpa de deșeurile voluminoase

29 Nov 2023 675

Știri Constanța Locuiești în cartierul Km 5? Unde poti depune săptămâna aceasta deșeurile voluminoase de care nu mai ainevoie

14 Nov 2023 733