ANAFAu fost aprobate normele anuale de venit pe anul 2015, pentru activităţi agricole

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi aduce la cunoştinţa contribuabililor care obţin venituri din activităţi agricole impozitate pe bază de norme de venit că la nivelul regiunii au fost aprobate, în conformitate cu  art. 73 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile şi completarile ulterioare Normele anuale de venit pe anul 2015, pentru activitati agricole desfasurate individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică  pe raza judeţelor: Galati, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea,  Constanţa.

Normele anuale de venit pentru activităţi agricole desfăşurate individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, aplicabile în anul fiscal 2015, sunt afişate pe site-ul  Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală portalul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi /Asistenţă contribuabili/Informaţii curente/Informaţii utile/Norme de venit sau la adresa de internet: https://static.anaf.ro/static/10/Galati/gl1_129.htm.

Veniturile din activităţi agricole stabilite pe baza normelor de venit

Se stabilesc norme de venit pentru veniturile din activităţi agricole obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din:
-  cultivarea produselor agricole vegetale;
-  exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;
-  creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
  Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine, fiind propuse de entităţile publice mandatate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Stabilirea impozitului aferent veniturilor din activităţi agricole

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

În cazul contribuabililor care realizează venituri din desfăşurarea a două sau mai multe activităţi agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, organul fiscal competent stabileşte venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activităţi.

Stabilirea contribuţiilor aferente veniturilor din activităţi agricole


Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezintă valoarea anuală a normei de venit, raportată la cele 12 luni ale anului.      
  
Obligaţia anuală de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină pe baza declaraţiei anuale, prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul.

În cazul persoanelor care realizează venituri din activităti agricole impuse pe bază de normă de venit sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.

Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole nu datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS), în conformitate cu prevederile art.296^23 alin.(1) Cod Fiscal.

Contribuabilul care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual o declaraţie (formularul 221) la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. În cazul în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei la organul fiscal competent revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice în cadrul aceluiaşi termen. Anexa declaraţiei depusă de asociatul desemnat va cuprinde şi cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.

Plata impozitului anual pe venit şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite conform deciziei de impunere anuale se efectuează  către bugetul de stat în două rate egale, astfel:
  - 50% până la data de 25 octombrie inclusiv;
  - 50% până la data de 15 decembrie inclusiv.

Impozitul pe venit se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.