Stiri calde

Audieri maraton în dosarul Murfatlar. Zeci de directori şi funcţionari din Ministerul de Finanţe, la DNA

Audieri în dosarul evaziunii uriaşe de la Murfatlar. Zeci de directori şi funcţionari din Ministerul de Finanţe sunt audiaţi de procurorii DNA, potrivit România TV.

Mai mulţi directori din cadrul Ministerului de Finanţe au ajuns în cursul zilei de astăzi în faţa procurorilor anticorupţie pentru a da declaraţii în dosarul Murfatlar. De asemenea, şi vineri sunt aşteptaţi alţi oficiali din cadrul ministerului, precum şi secretarul de stat Marian Vizoli, înlocuitoarea lui Gabriel Biriş, transmite România TV.

Oficialul guvernamental a fost citată ca martor în dosarul Murfatlar.

Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă a lui George Ivănescu, acționar la compania de vinuri Murfatlar, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la o evaziune fiscală de aproximativ 600 milioane lei. De asemenea, Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă şi a altor cinci dintre inculpații reținuți în dosarul Murfatlar. Decizia nu este definitivă.De asemenea, au fost arestați preventiv Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu.Alți cinci inculpați din acest dosar așteaptă decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București.

George Ivănescu, acționar la mai multe companii viticole, a fost reținut luni de procurorii DNA. Alături de acesta au fost reținuți Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea și Constantin Cîrciumaru, toți asociați la societăți comerciale de producere și comercializare a băuturilor alcoolice; Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societățile comerciale implicate; Cătălin Florian Vasilescu, administrator a două societăți comerciale; Sorin Vasile Săvoiu, director general al unei societăți cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată.

Totodată, au fost reținuți funcționarii publici Cristian George Lascu, la data faptelor director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice; Irina Tănase, la data faptelor șef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), și Ioan Toma, la data faptelor director general al Direcției generale juridice din cadrul ANAF.

DNA susține că, în perioada 2010 — 2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu, Bucura, Zlotea și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 de lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Conform anchetatorilor, cauzele producerii acestui prejudiciu sunt: autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți; sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă; îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Astfel, în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul MFP a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.

Totodată, trei dintre societățile comerciale vizate de anchetă au înregistrat în contabilitate facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le înregistrează din activitatea de producție a băuturilor alcoolice.

Spre exemplu, procurorii notează că, în perioada septembrie 2012 — iunie 2014, una dintre societățile cu activitate de producere și comercializare băuturi alcoolice a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de 1.858.666.060 lei (aproximativ 400 de milioane de euro), plus TVA de 388.959.854 lei (aproximativ 86 milioane de euro).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Județele Constanța și Tulcea sub cod portocaliu de vreme severă. Când expiră atenționarea meteo și ce localități sunt vizate

24 Jun 2019 7934

UPDATE În poligonul de la Murfatlar a izbucnit un incendiu! Au ars 40 de hectare

23 Jun 2019 671

Cod portocaliu de vreme severă în județul Constanța. Mai multe localități vizate de atenționarea meteo

22 Jun 2019 13627

Au trecut 13 ani de când primul militar din Constanţa a căzut în teatrele de operaţii. O stradă din Murfatlar îi poartă numele

20 Jun 2019 2699

Traficul rutier din județul Constanța, afectat de un transport agabaritic. Pe ce rută va circula

18 Jun 2019 1043

În Liga Old-Boys, Axiopolis s-a impus în derby-ul oraşului Cernavodă (galerie foto)

14 Jun 2019 1072

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vreme severă. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce zone sunt vizate

12 Jun 2019 5624

Fotbalul judeţului Constanţa CS Peştera este campioană în Liga a 5-a (galerie foto)

11 Jun 2019 718

Fotbalul judeţului Constanţa Ce meciuri se joacă în weekend în Liga a 5-a şi a 6-a

08 Jun 2019 774

În etapa a patra a Ligii Old-Boys s-au marcat 75 de goluri. Un meci s-a încheiat 5-5 (galerie foto)

07 Jun 2019 941

Atenție șoferi! Un transport agabaritic va afecta circulația rutieră din județul Constanța. Pe ce traseu va circula

04 Jun 2019 1703

Cel mai bun atac şi cea mai bună apărare! Flacăra Crucea, echipă nou înfiinţată, campioană în Liga a 6-a, seria Nord (galerie foto)

04 Jun 2019 1200

UPDATE. Avertizare meteo. Cod galben de vreme severă în județul Constanța. Ce localități sunt vizate

02 Jun 2019 3926

Diferență de câteva zeci de voturi Numărătoarea paralelă a Alianței USR-PLUS. Rezultatele finale pentru județul Constanța. USR-PLUS, marele câștigător

27 May 2019 1258

Rezultatele din etapa a doua Complexul Sportiv „Centenar 2018“ din Cumpăna găzduieşte şi meciuri din Liga Old-Boys (galerie foto)

24 May 2019 753