Stiri calde

Audieri maraton în dosarul Murfatlar. Zeci de directori şi funcţionari din Ministerul de Finanţe, la DNA

Audieri în dosarul evaziunii uriaşe de la Murfatlar. Zeci de directori şi funcţionari din Ministerul de Finanţe sunt audiaţi de procurorii DNA, potrivit România TV.

Mai mulţi directori din cadrul Ministerului de Finanţe au ajuns în cursul zilei de astăzi în faţa procurorilor anticorupţie pentru a da declaraţii în dosarul Murfatlar. De asemenea, şi vineri sunt aşteptaţi alţi oficiali din cadrul ministerului, precum şi secretarul de stat Marian Vizoli, înlocuitoarea lui Gabriel Biriş, transmite România TV.

Oficialul guvernamental a fost citată ca martor în dosarul Murfatlar.

Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă a lui George Ivănescu, acționar la compania de vinuri Murfatlar, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la o evaziune fiscală de aproximativ 600 milioane lei. De asemenea, Curtea de Apel București a admis marți cererea DNA de arestare preventivă şi a altor cinci dintre inculpații reținuți în dosarul Murfatlar. Decizia nu este definitivă.De asemenea, au fost arestați preventiv Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu.Alți cinci inculpați din acest dosar așteaptă decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București.

George Ivănescu, acționar la mai multe companii viticole, a fost reținut luni de procurorii DNA. Alături de acesta au fost reținuți Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea și Constantin Cîrciumaru, toți asociați la societăți comerciale de producere și comercializare a băuturilor alcoolice; Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societățile comerciale implicate; Cătălin Florian Vasilescu, administrator a două societăți comerciale; Sorin Vasile Săvoiu, director general al unei societăți cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată.

Totodată, au fost reținuți funcționarii publici Cristian George Lascu, la data faptelor director al Direcției de politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice; Irina Tănase, la data faptelor șef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), și Ioan Toma, la data faptelor director general al Direcției generale juridice din cadrul ANAF.

DNA susține că, în perioada 2010 — 2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu, Bucura, Zlotea și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 de lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Conform anchetatorilor, cauzele producerii acestui prejudiciu sunt: autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți; sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă; îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Astfel, în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul MFP a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.

Totodată, trei dintre societățile comerciale vizate de anchetă au înregistrat în contabilitate facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le înregistrează din activitatea de producție a băuturilor alcoolice.

Spre exemplu, procurorii notează că, în perioada septembrie 2012 — iunie 2014, una dintre societățile cu activitate de producere și comercializare băuturi alcoolice a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de 1.858.666.060 lei (aproximativ 400 de milioane de euro), plus TVA de 388.959.854 lei (aproximativ 86 milioane de euro).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liga a 5-a Speranţa Castelu, învinsă pe teren propriu de Sportul Tortoman

19 Mar 2019 422

Falimentul companiei Murfatlar România SA a primit un nou termen

14 Mar 2019 302

Ceremonie de repatriere a militarilor din Teatrul de Operaţii Afganistan la Murfatlar, județul Constanța (galerie foto)

13 Mar 2019 450

Bărbat, dispărut din Murfatlar, judeţul Constanţa

13 Mar 2019 343

Județul Constanța. Ceremonie de repatriere a militarilor din Teatrul de Operații din Afganistan

12 Mar 2019 602

Judeţul Constanţa. Liga a 5-a Speranţa Castelu a învins liderul Litoral Corbu şi l-a egalat la puncte

12 Mar 2019 751

Județul Constanța. Ceremonie de repatriere din Teatrul de Operaţii Afganistan a militarilor care au participat la misiunea NATO Resolute Support

11 Mar 2019 1535

Incendii în această seară la Murfatlar și Siminoc, județul Constanța. Pompierii ISU Dobrogea, chemați în ajutor

08 Mar 2019 419

Sute de hectare de vegetație uscată, mistuite de flăcări în județul Constanța. De la ce au pornit incendiile

06 Mar 2019 348

Agenția Națională a Funcționarilor Publici scoate la concurs un post vacant la Murfatlar, județul Constanța

01 Mar 2019 853

Alertă la ISU Dobrogea. Un incendiu a izbucnit în Murfatlar, județul Constanța. Intervin pompierii

01 Mar 2019 578

Tineri bănuiţi de furt calificat, reținuți de polițiștii constănțeni. Ce ar fi sustras

28 Feb 2019 421

Liceul Teoretic Murfatlar, judeţul Constanţa, organizează concurs

26 Feb 2019 611

O mașină a căzut de pe podul de la Murfatlar, județul Constanța. Șoferul băut (galerie foto+video)

21 Feb 2019 6777

#citeșteDobrogea Mari proprietari la Murfatlar - sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX (galerie foto)

13 Feb 2019 1098