Avocatul Poporului Transferul a 20% din acţiunile Portului către Consiliul Local Constanţa, neconstituţional (document)

Avocatul Poporului a constatat starea de neconstituţionalitate a deciziei privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, conform unui comunicat remis de Biroul de presă al PDL Constanţa.
 
În urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a senatorului Christian Gigi Chiru, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a Partidului Democrat Liberal, Avocatul Poporului a arătat că dorinţa primarului Radu Mazăre de a trece Portul în administrarea Primăriei nu se încadrează în litera legii supreme a ţării, Constituţia, mai spune sursa citată.
 
Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 136 alin. (1) si alin. (2) si art. 121 alin. (2) din Constituţie. „În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul si unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii si judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
 
De asemenea, se precizează că a fost sesizată Curtea Constituţională, care urmează să se pronunţe în acest caz.
„Sunt mulţumit că Avocatul Poporului a luat decizia cea dreaptă şi nu a dat girul baronilor locali care vor să încătuşeze Portul Constanţa. Toate demersurile pe care le-am întreprins, atât în Parlamentul României, cât şi la instituţiile abilitate, dau roade. Autorităţile statului trebuie să le arate baronilor locali, printre care se află şi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, faptul că nu sunt pe tarlaua lor, că nu pot face orice doresc cu bunurile statului, mai ales când dorinţele lor au interese ascunse. Aştept cu încredere decizia Curţii Constituţionale care va clarifica aceasta încălcare a legii din partea slugilor lui Mazăre care fac orice să-și mulțumească șeful. Dacă decizia Curții va fi ună pozitivă mă aștept Mazăre și supușii lui să dea banii inapoi, bani luați cu japcă prin omisiune legislativă”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport de activitate 2023 Care au fost cele mai grave situații în care Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Constanța s-a autosesizat?! Ce recomandări s-au formulat?

07 Mar 2024 713

Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)

26 Sep 2023 1246

Avocatul Poporului propune modificarea definiţiei accidentului de muncă

09 Mar 2023 1048

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 1002

Avocatul Poporului a solicitat MS corectarea lacunelor legislative privind accesul rudelor la documentele medicale ale pacienţilor

02 Feb 2023 1004

Aniversare Instituția Avocatul Poporului din România aniversează 25 de ani de la înființare

05 Oct 2022 1216

Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

16 Jun 2022 1172

Dezbaterea publică s-a încheiat. De ce primarul Chitac nu vrea să pună pe ordinea de zi a Consiliul Local Municipal noul Regulament al zonei Peninsulare ? (DOCUMENTE)

03 Mar 2022 2642

Salariul minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului unei familii. Concluziile Avocatului Poporului

26 Jan 2022 1378

Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)

29 Dec 2021 2745

Renate Weber, avocatul poporului Peste 100 de mii de copii rămân acasă în urma plecării părinților în străinătate

10 Dec 2021 1422

Președintele AEC, Ariana Dudună, anunță înființarea Federației Elevilor din România

07 Aug 2021 3814

ZIUA-n amiaza mare. Ariana Dudună, AEC „Am depus deja la Avocatul Poporului o sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii bugetului“

06 Aug 2021 2763

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și despre decizia revocării Avocatului Poporului (video)

29 Jun 2021 1888

CCR Revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituțională

29 Jun 2021 1569