Avocatura.ro Judecătorul Cristi Danileț - „Avem 4000 de candidaţi pe 200 de posturi anual la INM. Și, chiar şi dintre cei 200 care intră, unii judecători au probleme“

Politețea. Asta ar trebui să discutăm. Modul în care trebuie gestionată conduita noastră în sală, a tuturor. Uneori am sesizat judecători care se consideră un fel de zei, că le știu deja pe toate, care șterg pe jos cu părțile sau cu avocații. Am văzut sau am auzit de judecători care spun inclusiv avocatului: „Mergeţi, domnule avocat, şi mai citiţi, că nu este aşa cum spuneţi Dvs."

Sau de procurori care în sala de judecată poartă un adevărat război cu avocații. Sau de avocaţi care ajung să poarte război şi cu judecătorii şi cu procurorii în sala de judecată, nu doar cu partea adversă, dacă este. Deci cred că politeţea este una dintre însuşirile, trăsăturile pe care o etică profesională ar trebui să le conţină cu privire şi la judecători, şi la procurori şi la avocaţi.

Este vorba, practic, de modul de adresare şi de respect. De politeţe şi respect, dacă vreţi. Este respectul meu pentru ceilalţi colegi, pentru că nici unul dintre noi nu facem justiţie în interes personal.

Unde se învață politețea? Politeţea se învaţă acasă, în primul rând. La Facultatea de Drept nu se vorbeşte deloc. Apropo, la nici o facultate de Drept nu se studiază etică juridică, la nici o facultate de Drept din România, ceea ce este aproape neaşteptat. Practic, s-a ajuns ca facultăţile de Drept să te înveţe doar legea, atât. Să memorezi Codul şi manualul, atât. Nimic despre profesiile juridice.

Sunt studenţi care intră la Drept, neştiind ce pot să ajungă după ce termină Dreptul, şi termină Dreptul neştiind ce pot să ajungă după ce ies din Facultatea de Drept. Nu le spune nimeni care sunt profesiile pe care le pot îmbrăţişa sau funcţiile pe care le pot ocupa. 

Despre etica judiciară nu se învaţă nicăieri. Închipuiţi-vă dacă, de exemplu, unui student care visează să ajungă judecător, îi spui: "Păi ştii că dacă ajungi judecător nu ai voie să ieşi public într-o anumită ţinută sau trebuie să fii foarte reţinut sau trebuie să-ţi declari averea şi tu şi familia, sau nu ai voie să faci politică, nu ai voie să faci acte de comerţ". Poate că un student foarte bun ar spune: "Aaaa... am atât de multe interdicţii, nu am ştiut, poate mă orientez spre avocatură, poate sunt mai bun la avocatură." Dar pe tine cine te orientează? După cine te orientezi tu când termini Facultatea de Drept? După ce auzi?

Ei, pentru asta avem foarte multe solicitări. Avem 4000 de candidaţi pe 200 de posturi anual la INM şi vă spun că, chiar şi printre cei 200 care intră la o astfel de concurenţă, avem probleme de comportament cu unii dintre judecători. Pentru că ei îşi închipuie că dacă ştiu Dreptul sunt foarte buni judecători. Nu. 

Eu vă spun că este foarte uşor sau, mă rog, una este să devii judecător, şi alta să fii judecător. Aici este o discuţie foarte lungă. Deci cred că asta cu politeţea, în afara faptului că se învaţă acasă, se învaţă la şcoală, se învaţă în societate. Dar uitaţi-vă că societatea noastră este într-un război terifiant, dacă deschizi seara la televizor aproape că-ţi vine să-ţi urăşti aproapele. Pentru că asta vezi, o ură fantastică care se dezvoltă la televizor, şi asta se transmite mai departe. Dacă au ajuns elevii să-şi urască profesorii şi profesorii să-şi urască elevii şi nu mai au filieră de comunicare între ei, este foarte grav.

Deci, probabil o să se finalizeze prin judecată. Toată lumea o să se judece.

Asta-i singura cale, se pare.


Judecătorul Cristi Danileț, membru CSM, a discutat cu Teodor Burnar, redactorul-șef Avocatura.com.



Sursa: www.avocatura.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.