Stiri calde

Preşedintele a transmis un mesaj Azi e Ziua Justiției, greu încercată în România

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi, de Ziua Justiţiei, un mesaj în care îi laudă pe românii care au dovedit de fiecare dată că susţin statul de drept şi îşi doresc să trăiască într-o ţară în care legea este egală pentru toţi, reacţionând prompt la modificările intempestive în legislaţia de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale.

„În societățile democratice, justiția independentă este garanția fundamentală pentru înfăptuirea dreptății și menținerea echilibrului social. Esența principiului statului de drept constă în respectarea legilor și în asigurarea unei justiții corecte și aplicate egal tuturor cetățenilor.

Pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare și predictibile. În caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcție unitară, respectul pentru lege are de suferit.

Ultimii ani au fost marcați de încercări repetate de a subordona justiția politicului, prin modificări intempestive ale legislației de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraților și ale legislației penale. Acest asalt a determinat reacția promptă a cetățenilor, a magistraților, care și-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forțelor politice atașate principiilor democratice, precum și a instituțiilor europene.

Participarea impresionantă la referendumul din 26 mai a demonstrat, dincolo de orice îndoială, că românii susțin valorile europene, statul de drept și își doresc să trăiască într-o țară în care legea este egală pentru toți. Voința exprimată de cetățeni îi obligă pe decidenții politici să acționeze pentru consolidarea parcursului european al României și pentru o justiție dreaptă. Totodată, acest semnal transmis prin vot trebuie să îi responsabilizeze și pe toți cei care sunt implicați în asigurarea actului de justiție.

Încrederea se construiește prin fiecare interacțiune a unui justițiabil cu sistemul judiciar. Inițiative precum «Zilele porților deschise», activități de educație juridică în societate sau dezbateri publice autentice conduc la reducerea distanței dintre cetățeni și instituții și consolidează democrația.

Reformele de substanță realizate de România în domeniul justiției, progresele remarcabile care au fost înregistrate în lupta împotriva corupției nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze. În același timp, societatea românească are nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar, de la încărcătura instanțelor, lipsa dotărilor logistice, lipsa de investiții în infrastructură, la nevoia de informatizare, cu un impact direct asupra celerității soluționării cauzelor. Această întreagă dezbatere trebuie să aibă mereu în centrul preocupărilor sale respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului, precum și o viziune pe termen lung, fără de care acest serviciu public, care este justiția, nu își poate înfăptui misiunea.

Felicitări tuturor celor care, prin efort și dedicare, contribuie la înfăptuirea actului de justiție în România și la respectul față de lege, ca premisă pentru o societate mai bună!”

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lia Savonea, preşedinte al CSM, mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei

07 Jul 2019 441

Editorial Extrădat, Mazăre, util pentru PSD până în ultimă clipă!

18 May 2019 1988

Protest cu banderole al procurorilor de la Parchetul General față de ordonanța prin care se modifică legile justiției

25 Feb 2019 610

Procurorii Anticorupţie, anchetă de amploare în Portul Constanţa. Primele condamnări şi achitări

26 Jan 2019 2009

Sondaj de opinie Cine credeţi că va fi noul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie?

27 Aug 2018 1020

Astăzi este Ziua Justiției. Ce mesaj a transmis cu această ocazie procurorul general al României, Augustin Lazăr

01 Jul 2018 639

Klaus Iohannis trimite legile justiţiei la CCR şi sesizează Comisia de la Veneţia

02 May 2018 877

Românii ies în stradă în faţa Parlamentului! Protest împotriva modificărilor Legilor Justiţiei

06 Mar 2018 1744

Astăzi este Ziua Mondială a Justiţiei Sociale

20 Feb 2018 738

#citeşteDobrogea Justiţia românească în Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Jan 2018 1126

Federaţia Sindicatelor din ANP Tudorel Toader, inca ministru al Justitiei, sare in apararea infractorilor, uitand de victimele acestora

10 Sep 2017 1533

Tragedie în Săptămâna Mare, la Constanţa. Bărbatul prins sub o locomotivă a murit

12 Apr 2017 1684

Ziua Mondială a Justiției Sociale este marcată pe 20 februarie

20 Feb 2017 1712

#ziua 11. LIVE TEXT Continuă protestele la Constanţa (galerie foto + video)

10 Feb 2017 2189

Preşedintele României a semnat decretul pentru desemnarea Anei Birchall ministru interimar al Justiției

10 Feb 2017 1370