Banca Societe Generale dezminte implicarea în scandalul Panama Papers

 
Scandalul "Panama Papers" continuă. Cotidianul francez "Le Monde" a scris zilele trecute că Societe Generale ocupă poziția a patra în topul băncilor care au creat cele mai multe societăți offshore prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, după grupul bancar britanic HSBC și băncile elvețiene UBS și Credit Suisse. Conform "Le Monde", Societe Generale deține 979 de societăți offshore înființate în paradisuri fiscale cu ajutorul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca.
 
Șeful Societe Generale, Frederic Oudea, este acuzat de senatori că i-ar fi indus în eroare în 2012, când a declarat că SocGen și-a închis operațiunile din Panama și alte paradisuri fiscale. Oudea a respins, astăzi, acuzațiile că ar fi indus în eroare Parlamentul în legătură cu relațiile grupului bancar francez cu paradisurile fiscale. Ca atare, el a acceptat să răspundă întrebărilor senatorilor determinate de dezvăluirile din scandalul Panama Papers, transmite Reuters. În urma întâlnirii cu șeful Comisiei de Finanțe a Senatului, Oudea a declarat jurnaliștilor doar atât: "Le-am spus că în 2012 am răspuns cu cea mai profundă sinceritate la toate întrebările lor".
 
Președintele Comitetului financiar al Senatului, Michele Andre, a anunțat că Oudea va fi audiat public în luna mai, pentru a clarifica informațiile din Panama Papers. Șeful Societe Generale a dat asigurări că va fi prezent.
 
Astăzi, sediul central al Societe Generale a fost percheziționat în cadrul anchetei preliminare demarate de Parchetul francez pentru "fraudă fiscală agravată", ca urmare a dezvăluirilor din scandalul Panama Papers. :tirea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al băncii.
 
Cotidianul "Le Monde" subliniază că, deși ritmul de înființare a societăților offshore a încetinit după 2012 și o serie de structuri au fost închise, "aproximativ 100 dintre entitățile înființate de Societe Generale prin intermediul Mossack rămân active". Un număr similar au fost cedate altor gestionari și își continuă activitățile.
 
În replică, Societe Generale afirmă că, începând din 2012, nu mai deține, direct sau indirect, nicio societate activă în statele sau teritoriile non-cooperante.
 

"Structurile la care se face referire în media nu sunt deținute de Societe Generale, ci de clienții săi. Chiar dacă legislația franceză nu prevede nicio restricție privitoare la relațiile cu clienții din aceste jurisdicții, Societe Generale a adoptat de mai mulți ani o politică proactivă pentru a se asigura că activitățile sale respectă cele mai ridicate standarde în materie de luptă împotriva fraudei și evaziunii fiscale", se arată într-un comunicat al băncii franceze.

 
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajați și 32 de milioane de clienți în toată lumea. În România, BRD - Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociat minoritar, un offshore britanic ANAF Constanța cere anularea deciziei prin care a fost aprobat planul de reorganizare a societății Black Pearl SRL

26 Jul 2022 2035

Nimeni nu va fi tras la răspundere! Black Pearl SRL a intrat în insolvență din cauza unor „factori de natură obiectivă“. Cine controlează firma (DOCUMENT)

25 Feb 2022 2517

Ce se construiește Ioana Șufană a primit acordul de la Mediu pentru supraetajarea blocului din Mamaia Nord

02 Sep 2021 3482

Afacerist de Slobozia, prezent în dosarul „Panama Papers“, trimis în judecată la Constanța! Începe procesul

26 Jun 2021 3325

Ce se construiește Ioana Șufană nu va ridica blocul de șase etaje în locul Casei Teleorman din Satul de Vacanță. Ce a zis Primăria Constanța

15 Jun 2021 3134

Panama Papers Afaceristul Villy Sorin Oprea, trimis în judecată la Constanța. Date din ancheta procurorilor

07 Apr 2021 6929

Revista presei locale

27 Feb 2018 2568

Comisia de experți și-a finalizat raportul în dosarul „Panama Papers“

14 Oct 2016 1987

Cartea "Panama Papers" a ajuns în România

03 Aug 2016 2696

Panama Papers Informaticianul angajat al Mossack Fonseca a fost eliberat

25 Jun 2016 2021

Riseproject.ro #PANAMA_PAPERS - Patronii Sensiblu au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale

16 Jun 2016 5628

#PanamaPapers. Patronii Sensiblu, suspectaţi că au pitit sute de milioane de euro (video)

15 Jun 2016 3082

PE ia primele măsuri. Se pregătește o comisie de anchetă pentru “Panama Papers”

08 Jun 2016 2227

Riseproject.ro #Panama papers - Secretele magnatului Comănescu (II) - (documente)

25 May 2016 9414

Panama Papers Companii şi persoane fizice, date publicităţii

09 May 2016 2515