„Bilanț“ negru pentru ISU DobrogeaRestaurantul Beirut și elicopterul din Siutghiol - Două operațiuni de salvare soldate cu șapte morți

Ghinion incredibil pentru reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. La nici măcar un an de la evenimentul catalogat drept tragedia de la restaurantul Beirut, unde trei tinere dansatoare și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit la nici cinci minute distanță de sediul principal al instituției, o altă tragedie vine să marcheze negativ reputația salvatorilor constănțeni. Prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol și neputința militarilor ISU de a-și salva la timp colegii lovesc din nou în imaginea deja deteriorată a inspectoratului. Gafele par să se fi ținut lanț în operațiunea de salvare de pe lac, pornind cu timpul de reacție depășit, de pildă.

Astfel, potrivit procedurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, „timpii de reacție pentru alertare sunt de 3 minute, iar viteza medie de deplasare a autospecialei la fața locului este de 60 km/oră“. Mai departe, oficialii au mai arătat că „distanța de la ISU Constanța până la malul lacului este de 10 kilometri. Din cauza condițiilor de trafic, echipajele ISU au ajuns la locul evenimentului în aproximativ 15 minute“. Așadar, într-un timp ce depășește de cinci ori timpii de reacție potrivit procedurilor standard. Iar lucrurile nu se opresc aici: barca pe care salvatorii ISU au avut-o la ei pentru a interveni în operațiune nu a fost pornită la cheie, ci s-a încercat pornirea ei la sfoară: „la ora 16.31, după aproximativ 20 minute de la momentul alarmării, se lansează prima barcă pneumatică de 10 persoane pentru căutare-salvare a ISU – al cărei motor pornește la sfoară și nu la cheie. Motorul nu a pornit, dar barca a fost oricum utilizată în intervenție cu ajutorul vâslelor“.

Elicopterul avea la bord un echipaj format din:
pilot: cmdr. Cătuneanu Petre Corneliu – cu o experienţă de 2.900 ore de zbor.
copilot: cpt. Cmdr. Crăcănel Ginel-Claudiu – cu o experienţă de 1.600 ore de zbor.
medic: dr. Vizireanu Laura.
asistent medical: Harton Gabriela.  

În incendiul care a distrus restaurantul Beirut din Constanţa şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu.

Ieri, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a dispus schimbarea din funcție a șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, colonel Viorel Jianu, și a propus primului-ministru schimbarea din funcție a prefectului județului Constanța, Radu Volcinschi, care este și președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Echipajul SMURD a murit chiar în ziua în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al judetului Constanța a împlinit 10 ani de existență. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

nu e ghinion e prostie multa si hotie

17 Dec, 2014 18:17

Jianu si Tudor. Cum mai puneti capul pe perna bai..............???????? avize se dau fara pic de verificare.

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.