Bilanţul Gărzii de Coastă

Azi, la sediul Gărzii de Coastă din Constanţa a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei.

Directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Laurenţiu Costache, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2013. Din partea conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au fost prezenţi adjunctul inspectorului general, chestor de poliţie Dumitru Haralambie şi directorul Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, comisar-şef de poliţie Marcel Ardelean.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Structurile operative de poliţie judiciară din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni operativ-informative de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală, având ca suport informaţiile deţinute, rezultatele analizei de risc, pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă. Astfel, în anul 2013 au fost instrumentate 1.431 de dosare penale, în care au fost implicate 2.032 de persoane, au fost constatate 1.532 de infracţiuni, au fost aplicate 2.261 de contravenţii cu o valoare de 685.955 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 122.993.217 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte instituţii ale statului pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.
În perioada analizată au fost executate 483 de acţiuni în urma cărora au fost constatate 60 de infracţiuni, întocmindu-se 38 de dosare penale, în timp ce 278 de persoane, cu precădere din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au fost depistate în timp ce intenţionau să intre ilegal în ţară.

Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale
    
În perioada analizată au fost desfăşurate 292 de misiuni, fiind constatate 126 infracţiuni de contrabandă, opt infracţiuni de evaziune fiscală, fiind întocmite un număr de 56 de dosare penale pentru contrabandă, respectiv trei pentru evaziune fiscală. În ceea ce priveşte traficul ilicit cu ţigări, în perioada analizată a fost confiscată cantitatea de 73.568.716 ţigarete. De asemenea au fost indisponibilizaţi 8.776 litri de combustibil şi 950 litri de alcool, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor şi sume de bani (141.533 lei, 19.530 euro şi 5.220 dolari).


Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale

În vederea stopării intrării pe piaţa a produselor contrafăcute şi care aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuală, în anul 2013 la nivelul Gărzii de Coastă au fost constatate 187 de infracţiuni, au fost întocmite 221 dosare penale şi au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor bunuri în valoare de 66,7 milioane lei. Fenomenul s-a manifestat cu precădere în Portul Constanţa Sud Agigea sub forma încercării de a pune în circulaţie bunuri contrafăcute având ca provenienţă China, cu destinaţia unor ţări precum România, R. Moldova sau Ucraina.
Din categoria acestor bunuri ce poartă inscripţii şi semne figurative ale unor mărci înregistrate amintim articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucării, uz casnic, parfumuri şi cosmetice.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni care s-au desfăşurat prin accesări, verificări ale bazelor de date naţionale şi comunitare, respectiv prin schimbul de date suplimentare cu centrele de contact naţionale, biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.
Au fost constatate un număr de 37 infracţiuni, s-au întocmit 16 dosare penale şi au fost depistate 28 de autovehicule furate din ţări ale Uniunii Europene.

Combaterea braconajului piscicol

Pe linia braconajului piscicol s-au efectuat acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât în lacurile litorale, Dunăre, cât şi la Marea Neagră, fiind o zonă de risc în special datorită incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează atât în zona economică exclusivă cât şi apele teritoriale. Prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională dfe Pescuit şi Acvacultură şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, s-au organizat şi desfăşurat acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării. În urma celor 974 acţiuni desfăşurate au fost constatate 466 infracţiuni, aplicate 345 contravenţii, ridicându-se, în vederea confiscării 22.936 kg peşte specii diferite, 64.711 metri plase monofilament, 59 ambarcaţiuni şi o navă de pescuit reţinută.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu (S.A.R.) a continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coasta, în acestă perioadă fiind salvate un număr de 30 de persoane în 17 acţiuni. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor, comparativ cu anul 2012, când au fost salvate 29 de persoane în 25 acţiuni.

Este important de menţionat participarea componentei navale la activităţile defăşurate în cadrul Reţelei de Patrulare Europene, cu două nave maritime de supraveghere, la Operaţiunea Comună EPN Poseidon Sea şi Aeneas, pentru combaterea migranţiei ilegale, fiind salvate un număr de 966 de persoane.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

40 de ani de închisoare pentru fosta conducere a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL! Apelul, amânat pentru anul viitor

20 Nov 2021 3083

„Se constată caracterul autoritar (de stăpân) cu care se acționa“ 40 de ani de închisoare pentru foștii șefi ai SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL. Motivare

22 May 2021 3797

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 octombrie 2020

20 Oct 2020 1940

Echipa „Aşii alergării Galaţi“, formată din militari, pe primul loc la semimaratonul de la Bacău (galerie foto)

23 Sep 2018 2709

Constanţa Director economic, contabile, funcţionari, trimişi în judecată. Detalii despre activităţile infracţionale

18 Apr 2017 2698

Laurențiu Costache s-a pensionat! Ionel Trușan este noul comandant al Gărzii de Coastă

13 May 2016 3598

Directorul Gărzii de Coastă, un subofițer de la Tulcea, ofițeri și subofițeri din IGPFR decorați de Iohannis

16 Jan 2016 5153

Mesaj director Garda de Coasta comisar sef de politie LAURENTIU COSTACHE

30 Nov 2015 2089

Terenuri, maşină, casă, apartament Averea şi interesele directorului Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Laurenţiu Costache (documente)

01 Oct 2015 4933

Cum a marcat Garda de Coastă Constanţa Ziua Poliţiei de Frontieră Române

25 Jul 2014 1835

De Ziua Poliţiei de Frontieră Române Avansări în grad şi acordări de diplome, în Constanţa

24 Jul 2014 2831