Biserica „Sfântul Dimitrie” de lângă Delfinariu îşi serbează hramul

Sâmbătă, 25 octombrie, la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie” din Constanța (str. Dorobanți, nr. 64, zona Delfinariu), așezământ de cult care duminică își serbează hramul, transmite Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284- 311), fiind fiul voievodului cetăţii Tesalonic. De teama persecuțiilor, părinții l-au botezat în taină și tot așa a învățat tainele creștinismului. Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica „Hagios Demetrios”  din Tesalonic, sfântul fiind ocrotitorul orașului.
 
Duminică, 26 octombrie, începând cu ora 7.45, ierarhul Tomisului va sfinți pictura bisericii „Sfânta Treime” din Pietreni, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
 
În noaptea de luni spre marți, de la miezul nopții, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. Slujba este prilejuită de serbarea hramului bisericii mari (aflată în construcție), Sfântul Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
 
Sfântul Iachint de Vicina este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 28 octombrie. Sfântul Iachint este ultimul mitropolit al Vicinei. Vicina a fost o cetate importantă în secolele XIII-XIV, așezată în regiunile de nord ale Dobrogei, cel mai probabil pe o insulă din fața așezării actuale Isaccea (odinioară orașul Noviodunum). După câțiva ani de păstorire la Vicina, în mai 1359, Iachint, şi-a mutat scaunul la Curtea de Argeş, la cererea voievodului Nicolae Alexandru Basarab, coordonând activitatea spirituală a românilor din Dobrogea şi Ţara Românească. Sfântul Ierarh Iachint s-a mutat la Domnul în prima jumătate a anului 1372, fiind îngropat lângă biserica mitropolitană de la Argeş.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.