Braconaj arheologic pe filieră româno-germană Artefacte de tezaur și mii de monede din Tomis, Callatis sau Histria, sustrase! Află care este valoarea prejudiciului



Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, în cooperare cu autoritățile judiciare germane, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au finalizat investigațiile într-o cauză de braconaj arheologic.

Polițiști din cadrul DIC au propus instanței de judecată confiscarea unui lot de mii de monede și artefacte de tezaur, indisponibilizate pe parcursul anchetei, urmând ca astăzi, 15 iunie a.c., să fie dată soluția legală.
 
Polițiștii Direcția de Investigații Criminale - Serviciul Patrimoniu Cultural și cei din Hunedoara au desfășurat percheziții domiciliare simultane, la mai multe locaţii din Germania și România (județul Tulcea), în urma cărora au fost identificate şi indisponibilizate monede și artefacte de proveniență ilicită. 
 
În cauză, este vizat un bărbat (cetățean român și german) cu domiciliul în Germania, bănuit de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
 
Din investigații a reieșit că acesta, în perioada 2009 – 14 octombrie 2015, ar fi dobândit și deținut un lot de 7.005 monede și 806 bunuri arheologice, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni.

În fapt, membrii unei grupări infracționale ar fi efectuat detecţii neautorizate, în siturile arheologice din județele Constanța și Tulcea, de unde ar fi sustras artefactele.
 
După efectuarea unor operațiuni specifice de curățare, restaurare și conservare, ar fi schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piața internațională de antichități, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite.
 

Astfel, le-ar fi transferat în străinătate, către persoana în cauză, pentru valorificarea lor, prin intermediul unor platforme online sau în târguri locale.
 
Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural național, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural național.

 
Lotul de monede este alcătuit, în majoritate, din:
 
  • monede grecești de epocă imperială, din cetățile Tomis şi Callatis
  • monede din Istros (Histria) 
  • monede grecești autonome
  • denari şi antoninieni romani
  • monede de bronz de tip Lysimach
  • monede de tip Filip II din argint 
Celelalte bunuri arheologice, cuprind:
 
  • 55 vârfuri de săgeată - semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr.
  • un pumnal akinakes - o piesă arheologică rară
  • pandantive crepundia
  • obiecte de podoabă
  • piese de harnaşament
  • sigilii
  • fibule
  • inele etc. 
Toate aceste bunuri de patrimoniu au fost indisponibilizate de polițiști.
 
O parte din banii rezultați, ar fi fost transferați către persoane implicate în braconajul de situri arheologice din România.
 
Valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la 400.000 de euro.
 
Cercetările sunt continuate în cauză, sub supravegherea Tribunalului Hunedoara.
 
La activitățile desfășurate în această cauză complexă au participat și polițiști de investigații criminale din Hunedoara.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Percheziții domiciliare în Movilița! Bărbat cercetat pentru vânzarea de bunuri din siturile arheologice (galerie foto+video)

28 Oct 2021 2072

Percheziţii în Constanţa şi Tulcea. Mai multe persoane bănuite de braconaj arheologic (galerie foto)

11 Dec 2018 2720

Descinderi la suspecți de braconaj arheologic. Aceștia ar fi efectuat săpături neautorizate în situri arheologice

10 Oct 2017 1585

Premieră în judeţul Alba Doi bărbaţi, cercetaţi pentru braconaj arheologic

22 Nov 2014 1547