„Bucătăria turcească îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean", Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIII-a, la Constanța (galerie foto)

Uniunea Democrată Turcă din România prin intermediul Comisiei de femei, organizează Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIII-a. Evenimentul se  desfășoară la Terasa Colonadelor din Constanţa, începând cu ora 11.00.

Deja ajuns la a XIII-a  ediție, acest festival a devenit o tradiție pentru lumea musulmană și nu numai din Dobrogea.

În trecut, coordonatorul proiectului, Amet Melec, a declarat: „Festivalul de Artă Culinară Turcească a fost organizat pentru prima dată la Tulcea, la iniţiativa deputatului Iusein Ibram.

Bucătăria turcească are o istorie lungă, iar astăzi, este în mare parte moștenirea bucătăriei otomane, care poate fi descrisă ca fiind o fuziune rafinată a bucătăriilor din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și cele din Balcani.

În cadrul festivalului , sunt multe persoane de etnie si nu numai, care se bucura de bucatele turcești.

La Festival participă mai multe filiale ale UDTR atât din Dobrogea cât și din țară: Bucureşti, Tuzla, Medgidia, Cobadin, Cumpăna, Mangalia, Adakaleh-Orșova, Constanţa, Cernavodă, Tulcea, Hârşova, Techirghiol.

Filiala UDTR Cobadin prin Mirem Mustafa: "Am pregătit bucate tradiționale turcești cum sunt dizmele, baclava, colac sognlî, plăcinte cu brânză și spanac, brioşe, sepetli, kek, sarmale de ştevie. Pe vremuri toate se făceau manual, multe din prăjituri se făceau cu paharul. Produsele sunt pregătite dupa reţete tradiţionale ca la bunica. Este foarte important pentru noi să transmitem asta tinerilor. Să ducă mai departe tradițiile și cultura turcă oriunde se duc." 

Filiala Adakaleh Orșova prin Mahinur Apostol : "Am pregătit pentru eveniment braga, dulceaţa de smochine, ghiudem şi multe altele. Este al patrulea an de când participăm. Am adus 25 de feluri de mâncare."

La încheierea evenimentului s-au înmânat premii.

La secțiunea bucătărie tradițională premiul i-a revenit Filialei Adahaleh. Premiul 2-Filialei Cernavodă, premiul 3-Filiala București şi mențiunea-Tulcea.


La secțiunea patiserie tradițională locul 1 îi revine Filialei Cumpăna, locul 2-Constanța, locul 3-Tuzla şi mențiune-Cobadin.

La secțiunea de dulciuri premiul l-a obținut Filiala Maxim, premiul 2-Harsova, premiul 3-mangalia şi mențiunea a ajuns la Techirghiol.

S-au mai acordat sşi premii tinerelor care au participat voluntar la prepararea bucatelor tradiționale turcești.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiţii şi obiceiuri turceşti, transmise tinerilor musulmani prin Festivalul de Artă Culinară Turcească (galerie foto)

29 Oct 2018 3399

„Bucătăria turcească îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean", Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIII-a, la Constanța

24 Oct 2018 2408

Cumpăna, locul întâi la secţiunea „Bucătărie tradiţională“ din cadrul Festivalului de Artă Culinară Turcească (galerie foto)

02 Oct 2017 3552

Comunicat de Presă UDTR 16 octombrie 2014

16 Oct 2014 1881

Cea de a- IX-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească se desfăşoară la Cumpăna

16 Oct 2014 1957