Stiri calde

București. Polițiștii anunță proteste în fața sediului MAI

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a declarat, joi, că a depus la Primăria Capitalei o cerere de autorizare a unui miting în faţa sediului MAI, pe 24 martie, pe fondul nemulţumirii poliţiştilor cu privire la salarii şi programul de lucru, informează România TV.

"Am avut o întâlnire la MAI cu un secretar de stat, dar a fost doar ca să marcheze momentul. Cei de la Poliţia Română ne-au contactat, dar nu au ce le trebuie. Ei vor să facă program de lucru fără oameni. Nu se poate. Trebuie să angajazeze oameni. Nu există nicio variantă pentru un program normal şi legal de lucru, decât dacă angajează 25.000 de oameni. Ar mai fi o variantă B de compromis şi anume să plătească munca suplimentară, care acum prin Ordonanţa 90 este interzisă plata muncii suplimentare. Ca să reglăm cât de cât deficitul acesta de personal, ar trebui să corecteze Ordonanţa nr. 90, art. 8, să plătească munca suplimentară, un maxim de 32 de ore pe lună, atât cât prevede legea. Atunci am putea să intrăm într-o oarecare logică. Acestea au fost propunerile pe care le-am făcut conducerii IGPR şi MAI. Am propus încadrarea corespunzătoare conform organigramei. Dacă nu există posibilitatea asta, să se plătească munca suplimentară", a explicat Dumitru Coarnă.

Articolul 8 al ordonanţei nr. 90 emisă în anul 2017 prevede că, în acest an, munca suplimentară a poliţiştilor va fi compensată cu zile libere.

"Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea- cadru nr. 153/2017, în anul 2018, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora", se arată în articolul 8 al Ordonanţei.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor "Sed Lex" a afirmat joi că analizele sale indică un impact bugetar pentru asigurarea "permanenţei la domiciliu"de aproape 9 milioane de euro.

„Am o primă analiză făcută de mine care arată care este impactul financiar bugetar. Impactul financiar pentru permanenţa la domiciliu făcut în decembrie anul trecut, fără să luăm în calcul promoţia care a venit acum, era undeva în jur de 4 milioane de euro pe an. Dacă se forţează un pic nota, şi nu facem altceva decât să intrăm în ture şi în schimburi, atunci impactul financiar va fi dublu, cel puţin 8 milioane de euro, poate chiar undeva în jur la 9 milioane de euro", a declarat Vîlnei.

Acesta a precizat că poliţiştii vor să asigure permanenţa la domiciliu, dar este problematică punerea în practică a acestui lucru în teritoriu.

"Vrem să facă omul permanenţa la domiciliu, pentru că toate drepturile acestea au fost acordate şi la nivelul ministerului. Eu ca lider de sindicat nu fac altceva decât să gândesc pentru ceea ce înseamnă teritoriu, dar noi mai avem o problemă şi de aplicare în teritoriu. Aici vrem să ieşim cu nişte mecanisme de control. Dacă ai fost în permanenţă la domiciliu, de ce ai fost? Pentru că nu există personal suficient, pentru că alţi colegi sunt în concediu, pentru că ai personal, dar de fapt nu trebuia planificat şi a fost planificat. Toate lucrurile astea trebuie să le lămurim cât mai repede posibil, pentru că dacă vom intra pe ture şi schimburi, la momentul acesta spun că impactul financiar va fi dublu faţă de permanenţa la domiciliu", a explicat, liderul Sed Lex.

Florin Vîlnei a mai afirmat că în cursul acestei zile va avea o întrevedere cu conducerea politiei romane pentru a-i comunica datele analizelor sale şi pentru a discuta despre soluţiile cu privire la problema programului de lucru al poliţiştilor şi salarizarea acestora. De asemenea, este posibil ca liderul Sed Lex să se întâlnească şi cu ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru că joi se împlineşte termenul în care sindicatele pot face propuneri cu privire la statutul poliţistului, orele de lucru şi regimul disciplinar al poliţiştilor.

„Să vedem cât de repede se termină şedinţa de Guvern de astăzi. Dacă avem ceva, cât mai repede posibil, în condiţiile în care pe 1 martie o să avem o primă discuţie pe statutul poliţistului, pe ceea ce înseamnă programul de lucru, pe regimul disciplinar. A fost generată deja o primă şedinţă pe data de 1 martie. E o invitaţie la Comisia de dialog social. Nu ştiu dacă o să vină şi ministrul Carmen Dan. Astăzi este termenul de a înainta propuneri pentru şedinţa din 1 martie legate de statutul poliţistului, pe ce înseamnă programul de lucru, pe regimul disciplinar", a completat Florin Vîlnei.

Întrebat dacă ia în calcul organizarea unor proteste, liderul Sed Lex a răspuns: "Sâmbătă aceasta, la Sibiu, avem o adunare generală cu toţi liderii organizaţiile din teritoriu ai Sed Lex şi vedem ce hotărâri vom lua. Chestia cu ieşitul oamenilor în stradă e doar aşa că «hai să ieşim în stradă», dar mie mi-e teamă că dacă vor spune că dacă vor spune că nu mai intervin decât în timpul programului şi acolo unde ne permite legea, atunci nu este bine. Nu e un semnal bun pentru cetăţeni şi pentru cei care încalcă legea."

Poliţia Română a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că se caută soluţii mai bune pentru asigurarea continuităţii serviciului poliţienesc, menţionând că în mediul rural a fost propusă constituirea de patrule cu poliţişti din cadrul mai multor posturi şi secţii.

"Conducerea Poliţiei Române se află în proces de consultare cu unităţile centrale şi teritoriale de poliţie, precum şi cu organizaţiile sindicale şi profesionale, în vederea adoptării celor mai bune soluţii care vor asigura un serviciu poliţienesc permanent şi de calitate, precum şi respectarea drepturilor personalului şi refacerea capacităţii de muncă a acestuia. Pentru că zilele trecute, în spaţiul public au fost făcute referiri la situaţia de la unele posturi de poliţie comunale, precizăm că pentru structurile de poliţie din mediul rural, au fost propuse, în general, formule de asigurare a permanenţei serviciului poliţienesc şi prin constituirea de patrule cu poliţişti din cadrul mai multor posturi şi secţii de poliţie", a transmis IGPR printr-un comunicat de presă.

Sursă: România TV

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT. Mai multe persoane, arestate preventiv în urma unor percheziții în Belgia și Tulcea. Despre ce dosar este vorba

16 Jul 2018 533

Poliţia Română măsoară gradul de siguranță resimțit de călători în zona aeroporturilor

15 Jul 2018 349

Peste 300 de persoane care fac obiectul unor semnalări în Sistemul Informatic Schengen, localizate pe teritoriul României

15 Jul 2018 305

Poliția Română, controale în târguri, piețe și societăți comerciale

14 Jul 2018 426

Poliția Română. Peste 200 de persoane semnalate ca fiind dispărute, depistate de agenți. Printre acestea și copii

07 Jul 2018 285

Român urmărit internațional, din categoria ”most wanted”, prins de polițiști în Italia

05 Jul 2018 325

InfoTrafic Poliția Română Trafic îngreunat pe mai multe drumuri naționale

30 Jun 2018 308

Bilanțul MAI. Peste 70 de localități, afectate de inundații. Sute de persoane evacuate

30 Jun 2018 594

Noul inspector general al IGPR, chestor general Ioan Buda a fost învestit în funcție. Ce funcție va ocupa fostul șef al Poliției Române, chestor Cătălin Ioniță

28 Jun 2018 1060

”BuySafePaySafe” - Reguli de siguranță pentru comerțul online (galerie foto)

28 Jun 2018 306

Oficial! Alina Bica, dată în urmărire generală

27 Jun 2018 1713

Veste bună pentru tinerii din România, care vor să devină polițiști. Cu ce noutate vine concursul din anul acesta

23 Jun 2018 1062

Fuga are picioare scurte. Acuzați de trafic de droguri și tentativă de omor, prinși de polițiști

23 Jun 2018 705

Sute de permise auto și certificate de înmatriculare, reținute de polițiști în ultimele 24 de ore

23 Jun 2018 593

Mașini noi, pentru Poliția Română! Cum va arăta parcul auto al MAI

20 Jun 2018 537

Constanţa. Tone de combustibil sustrase din rezervoarele navelor ce tranzitează fluviul Dunărea. Mai mulţi suspecţi au fost reţinuţi

18 Jun 2018 3477

Persoane prinse în flagrant de către poliţişti. Iată ce s-a întâmplat

18 Jun 2018 308

Cooperare între polițiștii români și partenerii din statele Schengen. Iată care sunt rezultatele!

16 Jun 2018 388

Sute de persoane urmărite, depistate de polițiști. Cazuri înregistrate și la Constanța

16 Jun 2018 369

Braconaj arheologic pe filieră româno-germană Artefacte de tezaur și mii de monede din Tomis, Callatis sau Histria, sustrase! Află care este valoarea prejudiciului

15 Jun 2018 489

În timp record, poliţiştii au prins 24 de persoane urmărite naţional sau internaţional!

14 Jun 2018 290

Sancţiuni aplicate de poliţişti, în ultimele 24 de ore. Câte permise de conducere și certificate de înmatriculare au fost reţinute

13 Jun 2018 445

Sfârşit de săptămână tumultos, la Bucureşti! Traficul rutier va fi monitorizat cu elicopterul

08 Jun 2018 271

Gălăţean reţinut de poliţie, pentru evaziune fiscală. Care este prejudiciul

06 Jun 2018 417

Peste 2500 de apeluri la 112, în ultimele 24 de ore. Mai multe persoane urmărite internaţional, depistate

06 Jun 2018 270

Poliţiştii români au depistat în ultima săptămână sute de persoane căutate şi au confiscat zeci de maşini

01 Jun 2018 399

Poliţia Română. Recomandări la plecarea în vacanţă

01 Jun 2018 331

DIICOT. Percheziţii masive pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată. 400 de persoane, conduse la audieri

28 May 2018 1004

IGPR. Acțiuni ale Poliției Române. Sute de permise, reținute

26 May 2018 764

Control în Delta Dunării și pe Marea Neagră. Vizați, braconierii. Sute de kg de pește au fost confiscate într-o săptămână

19 May 2018 806

Atenție șoferi Cum se circulă în această dimineață pe drumurile din țară

13 May 2018 855

Program regional de pregătire, organizat de Poliția Română și Ambasada SUA

11 May 2018 545

Acțiuni ale Poliției Române în minivacanța de 1 Mai. 26.000 de sancțiuni aplicate și peste 1.600 de permise reținute

30 Apr 2018 683

Situația traficului. Cum se circulă pe drumurile naționale și autostrăzi. Unde sunt probleme în trafic

29 Apr 2018 799

Poliția Română pe Facebook #Minivacanță plăcută! #1Mai-simţindu-se în formă. Polițista care promovează vacanța de 1 Mai. Comentarii acide (galerie foto)

29 Apr 2018 2868

Șoferii vitezomani, sancționați de polițiști. Sute de conducători auto au rămas fără permis într-o singură zi

21 Apr 2018 471

Percheziții la persoane bănuite de șantaj, amenințare și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Ce au descoperit poliţiştii (video)

18 Apr 2018 591

Sute de poșete de lux, sustrase de la o societate comercială

18 Apr 2018 527

Poliţia Română. Sute de permise de conducere reţinute și peste 150 de certificate de înmatriculare retrase

16 Apr 2018 734

Anul trecut, în România 6,4% dintre accidentele rutiere grave, produse pe fondul consumului de alcool la volan

15 Apr 2018 541

București. Bărbat, reținut după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni și a fugit

14 Apr 2018 520

Cetățean egiptean căutat de polițiștii din Franța pentru complicitate la omor, prins de agenții români

13 Apr 2018 394

Atenție șoferi! Se înăspresc sancțiunile de luna viitoare. Ce se va întâmpla dacă ai ITP expirată

12 Apr 2018 575

Polițiștii români în alertă! Persoane, autovehicule și documente, depistate, în țară, în ultima săptămână, prin Sistemul Informatic Schengen

09 Apr 2018 480

Poliţiştii rutieri, la datorie de sărbători. Recomandările Poliției Române pentru o călătorie în siguranță

07 Apr 2018 661

Combaterea braconajului piscicol Piețele și târgurile de pește, verficate de Poliția Română. Ce au descoperit

06 Apr 2018 1314

Poliția Română, promite că va fi datorie de ….Nașterea Domnului

05 Apr 2018 413

A început sezonul motocicliştilor. Recomandările poliţiştilor rutieri

02 Apr 2018 368

Cine sunt cei doi adjuncți care completează echipa de conducere a Poliţiei Române. Deciziile de numire în funcție semnate de ministrul Carmen Dan

29 Mar 2018 1226

IGPR. Peste 400 de permise, reținute de polițiști în ultimele 24 de ore

17 Mar 2018 478