Stiri calde

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei pentru partea a doua a Programului „Rabla Clasic"

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei pentru partea a doua a Programului "Rabla Clasic" şi va fi aprobat săptămâna viitoare, după care vom da drumul primelor de casare, a declarat, joi seara, vicepremierul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu , informează Agerpres.ro. 
 

"'Rabla' este cel mai longeviv program guvernamental şi de fiecare dată am încercat că îmbunătăţim condiţiile de acordare a tichetelor. Întotdeauna suma este insuficientă. România accesează proiectul foarte repede. În prima parte a anului, când am aprobat bugetul, am alocat suma de 130 de milioane de lei pentru persoane fizice şi 20 de milioane de lei pentru persoane juridice. Ea a fost foarte repede epuizată. Sunt deja introduse pe piaţă 21.000 de maşini noi, care se produc aici, în România, şi acum s-a luat decizia să suplimentăm bugetul AFM cu o sumă de 200 de milioane de lei pentru aproximativ 30.000 de maşini. Sunt maşini noi, care într-adevăr, din toate punctele de vedere, ne asigură şi calitatea aerului şi siguranţa în circulaţie", a spus Gavrilescu, la Antena 3.

 
Potrivit acesteia, săptămâna viitoare va fi aprobat bugetul AFM şi imediat va începe acordarea primelor de casare.
 

"Partea a doua a Programului 'Rabla' ar fi trebuit să înceapă dacă rectificarea era adoptată mult mai repede, începea în maxim 10 zile de la momentul în care aveam adoptat bugetul AFM. Avem o întârziere; întârzierea aceasta am putut ieri să o deblocăm, săptămâna viitoare vom aproba şi bugetul AFM şi imediat să dăm drumul la aceste prime de casare", a precizat ea.

 
Graţiela Gavrilescu a subliniat că aceste prime de casare au o valoare de 6.500 de lei şi se acordă proprietarilor de maşini mai vechi de 8 ani, care vor să achiziţioneze autoturisme noi.
 

"Dacă o persoană fizică vrea să beneficieze de aceste tichete, va accesa programul. Este vorba despre cei care au maşini mai vechi de opt ani, au o primă de casare de 6.500 de lei şi ştiţi foarte bine că nu ai posibilitatea să te duci să cumperi dacă nu ai depus şi o astfel de maşină mai veche de 8 ani. Maşina imediat se accesează în sistemul electronic al AFM. Te duci, bineînţeles îţi casezi maşina, o dai la REMAT, după care te duci în paralel şi îţi înscrii dorinţa de achiziţionare a unei maşini la un dealer auto. Statul dă o primă de casare pentru o maşină mai veche de 8 ani, de 6.500 de lei, la care se poate adăuga o sumă de 1.000 de lei pentru o maşină care are o normă de poluare de 100 grame/CO2 şi bineînţeles pentru cele hibrid încă 1.700 de lei. În acelaşi timp, să nu uităm şi aşa numitul Program 'Rabla Plus' care a însemnat o primă de 10.000 de euro ecobonus pentru achiziţionarea unor maşini 100% electrice. Deja, până la ora actuală sunt introduse cereri pentru circa 500 de maşini electrice şi aproximativ diferenţa până la 1.000 de maşini hibrid şi hibrid plug-in", a explicat şeful de la Mediu.

 
Potrivit sursei citate, cu aceste cupoane pot fi cumpărate autoturisme de la orice dealer auto, însă marea majoritate a celor înscrişi în acest program s-au îndreptat către maşini produse în România.
 
În ceea ce priveşte staţiile de reîncărcare pentru maşinile electrice, Graţiela Gavrilescu a arătat că până la jumătatea lunii octombrie va fi lansat şi programul de amplasare a acestor staţii pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi.
 

"Am publicat în Monitorul Oficial încă de la sfârşitul lunii iulie - şi de asta şi aşteptam rectificarea bugetară - ca toate municipiile reşedinţă de judeţ să poată să acceseze Fondul de Mediu pentru a putea să achiziţioneze şi să monteze staţiile de reîncărcare pentru maşinile electrice, urmând ca până la jumătatea lunii octombrie să lansăm, după ce o să primim şi avizul de la Comisia Europeană pentru ajutorul de stat, staţiile de reîncărcare pe drumurile naţionale, pe autostrăzi, tocmai pentru fluidizarea traficului, nu pentru blocaje, în sensul să rămâi cu maşina undeva la jumătatea drumului şi pentru a putea să creăm un circuit în ceea ce priveşte această staţie", a menţionat ea.

 
Întrebată de ce nu dă un ordin, ca ministru al Mediului şi ca vicepremier, prin care să oblige toate marile companii petroliere deţinătoare de benzinării să aibă şi o priză pentru maşinile electrice, Graţiela Gavrilescu a răspuns că au avut loc deja aceste discuţii, iar toţi retailerii din România au fost de acord.
 

"Marea majoritate a acestora au şi început să monteze astfel de staţii de reîncărcare în marile municipii. Au un program de dezvoltare până la sfârşitul anului cu continuitate în anii viitori şi bineînţeles la fel ca şi cei care sunt posesorii acestor staţii de alimentare cu combustibil", a subliniat ministrul.

Sursa:  Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul Rabla Clasic, suplimentat. 20.000 de prime disponibile

12 Aug 2019 456

Primăria Constanţa vrea maşini electrice pentru Direcția Generală Poliția Locală

10 Aug 2019 658

Au început înscrierile în Programul "Rabla pentru electrocasnice 2019" pentru voucherele neutilizate

18 Jun 2019 1101

De mâine se fac noi înscrieri în programul Rabla pentru Electrocasnice

17 Jun 2019 1170

Ce se întâmplă cu sumele aferente voucherelor neutilizate în termenul de valabilitate în Programul „Rabla pentru electrocasnice 2019"

07 Jun 2019 703

Ce îşi pot cumpăra românii prin Programul Rabla pentru electrocasnice. Iată valorile din program!

28 May 2019 655

Se schimbă schimbarea! Proiect de ordin, în transparenţă, pentru revenirea la vechile reguli din programul Rabla (document)

01 Apr 2019 603

Mii de persoane vor putea să își cumpere anul acesta o mașină nouă prin programul Rabla. Ce a declarat ministrul Mediului

29 Mar 2019 474

Guvernul va aproba bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Ce a declarat premierul despre programele Rabla clasic şi Rabla plus

29 Mar 2019 370

Când va fi demarat „Programul "Rabla 2019" și ce fonduri vor fi alocate în cadrul programului i

18 Mar 2019 710

Programele Casa Verde, Rabla şi Rabla Plus vor funcţiona şi în 2019. Ce proiect vizează Ministerul Mediului (document)

01 Mar 2019 1046

Ministerul Mediului lansează astăzi Programul "Rabla pentru electrocasnice"

18 Dec 2018 844

Modificări în programul „Rabla“. Românii vor putea achiziționa mașini hibrid sau electrice (document)

05 Nov 2018 830

Revista presei locale

01 Nov 2018 593

Autovehiculele fără ITP valabil nu vor mai putea fi valorificate prin Programele Rabla şi Rabla Plus

16 Oct 2018 450