Evz.ro Căldura “ieftinită” dată de Primăria Constanța îi arde la buzunar pe abonații RADET. Președinții de bloc, chemați la Poliție

Mii de familii din Constanța sunt obligate să plătească prețuri exorbitante pentru căldură în condițiile în care, tariful gigacaloriei a scăzut de la 410 la 250 de lei, scrie evz.ro. Oamenii au constatat șocați că, deși este ilegal, unii administratori și președinți ai asociațiilor de locatari care au blocuri cu încălzire mixtă, gaze și RADET, au împărțit consumul de căldură numai la apartamentele care au rămas branșate la sistemul centralizat. “Este caz penal, cei care au greșit trebuie trași la răspundere”, spun oamenii legii.
 
Când pentru anul 2016 a stabilit prețul gigacaloriei la 250 de lei, subvenționând unitar toți constănțenii, cu un efort bugetar de 60 milioane de lei, primarul interimar, Decebal Făgădău, făcea pariu că abonații RADET au scăpat de povara întreținerilor uriașe. S-a trezit insă cu o avalanșă de reclamații din partea constănțenilor furioși că au de plătit dublu față de anul trecu  și Făgădău recunoaște că a pierdut pariul. Candidatul PSD la primăria Constanța nu luase în calcul că mii de constănțeni, chiar și el, culmea, au trecut la gaze, renunțând la RADET. Iar administratorii Asociațiilor de Proprietari, fără să țină cont de lege, au împărțit consumul de căldură cum i-a tăiat capul. Cei care au trecut la gaze plătesc zero, toată factura de căldură fiind pusă numai în cârca celor au rămas la RADET.
 
Abonații RADET plătesc 1500 lei, abonații la gaze, zero lei
 
Așa se face că în același bloc sunt proprietari care pentru luna decembrie au de plătit de la 600 lei la 1500 de lei numai pentru căldură. În decembrie 2014, la 410 lei gigacaloria, plătiseră jumătate din cheltuiala de acum. Cei cu gaze plătesc 100, cel mult 200 de lei. Absurdul situației a fost adus la cunoștința Serviciului de Îndrumare a Asociațiilor de Proprietari din primăria Constanța. Răspunsul funcționarilor publici este halucinant. “Avem o mulțime de reclamații, nu are rost să-i amendăm pe administratori, le-am recomandat să refacă calculele dar nu ne ascultă. Singura soluție este să vă debranșați de la RADET și să treceți la gaze”.
 
Cota comună, ignorată de președinți
 
Legea 325 /2006 art. 38 arată.“Proprietarii apartamentelor individuale care sunt deconectate de la rețeaua de alimentare cu energie termică plătesc o cotă parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spațiilor aflate în proprietate indiviză, proporțional cu cota indiviză”. Conform modelului matematic de calcul din Ord 343 /2010 al ANRSC, “cota parte comună  pentru lunile decembrie, ianuarie și februarie este de 30%, iar pentru lunile noiembrie, martie și aprilie este 50% din cantitatea de energie consumată în condominiu”. Mânioși că sunt în pericol să plătească sume uriașe și pentru lunile ianuarie-martie, oamenii au bombardat RADET-ul cu reclamații.

Plângeri la poliție împotriva președinților de asociații
 
“Vă informăm că ați fost supuși unui abuz din partea Asociației de proprietari care creează foloase necuvenite apartamentelor deconectate … Din lista de plată afișată pe luna decembrie 2015, rezultă că apartamentele conectate la sistemul centralizat au primit în mod eronat, și în contradicție cu legea, o cantitate de energie termică pe care nu au consumat-o efectiv.  În situația în care Asociația nu înțelege să repartizeze corect energia termică, conform legilor în vigoare, sunteți îndreptățiți să vă adresați organelor de poliție pentru cercetarea cazului. Vă putem asigura consultanța juridică  în vederea demarării procedurilor legale pentru soluționarea cazului”, este răspunsul directorului RADET Constanța, Liviu Popa.
 

Președinții de asociații, mai presus de lege
 
Puține sunt asociațiile care respectă legea și fac, corect, calculul. Primarul a chemat președinții la discuții. Administratorul Asociației PF 400 din zona Far Constanța, Ionica David, cere sancționarea celor care nu țin cont de cota parte comună ,” nu cum vrea adunarea generală a vreunei asociații de proprietari, nu se poate încălca legea”. “Ba da, adunarea generală dărâmă legea”, o contrazice, sigur pe el,  “domnul președinte” al Asociației de proprietari în care locuiește chiar primarul Decebal Făgădău. Între timp, mai mulți “președinți” au început să fie chemați la poliție, pentru audieri.

 
"Nu calculezi corect consumul, nu ai subvenție la căldură pentru toată asociația"
 
Conștient că poate pierde alegătorii, primarul interimar al Constanței încearcă să găseacă o cale de ieșire.“Mă gândesc, de la anul, să propun o hotărâre de Consiliu Local prin care să condiționăm subvenția acordată unitar, pe factură, către o asociație, de respectarea legii cu privire la repartizarea costurilor. Asociația va beneficia de subvenția de la 414 lei, la 250 de lei numai dacă demonstrează că repartizarea costurilor s-a făcut conform calculului  impus de lege și nu altul agreat în funcție de dacă suntem, sau nu, debranșați”, spune Decebal Făgădău.
 
Text integral pe evz.ro
Sursa foto: evz.ro
Autor: Feri Predescu
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Elena Marculescu

17 Mar, 2016 16:45

Dacă toată coloana este tăiată, deci stânga, dreapta, sus, jos nu mai sunt țevi de ce trebuie sa plătesc cota de cheltuieli comune? Aceasta cota trebuie sa fie plătită diferentiat: pentru cei care au rămas cu țevile în casa fata de cei care sunt complet debranșati.Legea 325/ 2006 ar trebui sa fie revizuita deoarece au trecut aproape 10 ani, timp în care numărul abonaților la gaze s- triplat...Dar, în continuare trebuie sa înghițim pierderile RADET sau asociația de proprietari sa- și mai acopere alte cheltuieli... Atâta timp cât furnizorul meu de căldură este GDF SUEZ nu văd de ce trebuie sa plătesc aceasta cota de cheltuieli comune????Doar ca a rămas un robinet în boxa blocului...iar pe scara au rămas numai 2 apartamente branșate la RADET!!!! Pana în 2015-2016 , cota de cheltuieli comune era platita la gramada cu cheltuielile aferente agentului termic. Eu consider ca o suma simbolica de 5 lei pe luna ar fi suficient pentru întreținerea robinetului din boxa.Și așa este prea mult ...în condițiile am renunțat complet la serviciile RADET-ului.

Cetăţean

17 Mar, 2016 13:21

A se vedea şi A.P 343 Alfa din Constanţa.

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Președintele USR Constanța, Stelian Ion - „Și așa cum am gândit alianța, ea este formula cu care noi intenționăm să câștigăm primăria”

29 Mar 2024 173

Primăria Constanța Continuă procesul de reabilitare a carosabilului pe strada Micșunelelor, tronsonul cuprins între străzile Mugurului și Amurgului

29 Mar 2024 277

OIL Terminal SA investește în Portul Constanța. Compania va construi un rezervor în vecinătatea Danei 67

29 Mar 2024 292

Durata contractului este de 12 luni Primăria Constanța cumpără 130 de camere video

29 Mar 2024 309

Primăria Municipiului Constanța angajează casier. Detalii

29 Mar 2024 359

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 300

Primăria Constanța Atenție, constănțeni! Mâine vor suna sirenele de alarmare publică

28 Mar 2024 573

Înaintea ședinței CLM Ovidiu Cupșa, candidatul AUR la Primăria Constanța, îi înmânează lui Chițac un bilet către Eforie (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 799

Afaceri Constanța Cât costă serviciile pentru mentenanța rețelelor de iluminat cumpărate de Primăria Ghindărești (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 440

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 536

Cod galben de intensificări ale vântului la Constanța!

28 Mar 2024 484

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 513

Atribuiri Constanța Primăria Năvodari achiziționează urnă mobilă. Ce firmă o va furniza (DOCUMENT)

28 Mar 2024 365

Felicia Ovanesian strânge semnături pentru candidatura la Primăria Constanța - „Constănțeni, am nevoie de ajutorul vostru!”

28 Mar 2024 696

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1743