Stiri calde

Călin Popescu-Tăriceanu, față în față cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo. Ce teme au fost abordate

Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut o întrevedere, astăzi, 12 martie a.c., cu secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), dna Louise Mushikiwabo, în cadrul unui dejun de lucru oferit în onoarea înaltului oaspete care efectuează prima sa vizită oficială în România după preluarea funcției, la 1 ianuarie 2019.

La dejunul oficial au participat și dl senator Cătălin Dumitru Toma, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică și membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei şi dl senator Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru afaceri europene, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Senat.

Din delegația secretarului general al OIF au făcut parte dna Rennie Yotova, directorul Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est cu sediul la București (BRECO), și dl Jean-Pierre Ndoutoum, directorul Institutului Francofon pentru Dezvoltare Durabilă cu sediul la Quebec.

Dl Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat dnei Louise Mushikiwabo, fost ministru de externe al Republicii Rwanda, felicitări pentru alegerea sa recentă în funcţia de secretar general al OIF, subliniind că pentru România francofonia este parte a identității naționale și punte de legătură cu țări de pe alte continente, în special din Africa.

Înaltul demnitar român a evidențiat angajamentul României de a-şi consolida rolul, deja recunoscut în cadrul OIF, de pol regional al francofoniei europene și de a susține priorităţile mandatului noului secretar general, care sunt în concordanță cu priorităţile de politică externă şi de dezvoltare durabilă ale ţării noastre.

Totodată, a apreciat activitatea desfășurată de Biroul regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est (BRECO) și de Biroul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, ambele cu sediul la București.

Au fost abordate și aspecte referitoare la întărirea dimensiunii politice a francofoniei și consolidarea profilului și relevanţei organizaţiei ca actor internaţional, fiind subliniată necesitatea unei utilizări mai eficiente și mai focalizate a resurselor și mijloacelor, deopotrivă la nivel guvernamental şi la nivel parlamentar, pentru realizarea obiectivelor strategice ale „francofoniei mileniului trei”.

În acest sens, interlocutorii au evidențiat importanţa valorificării, de către OIF şi operatorii săi, a întregului potenţial instituţional, uman, de experiență și creativitate, cu care Adunarea Parlamentară a Francofoniei poate contribui la promovarea scopurilor organizației și cunoașterea reciprocă mai aprofundată între statele membre.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Călin Popescu Tăriceanu nu spune nu postului de premier

12 Oct 2019 793

Călin Popescu-Tăriceanu „ALDE a semnat moţiunea de cenzură; nu vom intra la guvernare”

01 Oct 2019 415

Tăriceanu a reacţionat. Ce spune liderul ALDE despre respingerea Rovanei Plumb

30 Sep 2019 406

Azi va fi ales preşedintele Senatului. Cine sunt candidaţii

10 Sep 2019 829

Ce spune Călin Popescu Tăriceanu despre o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale

19 Jun 2019 1032

Președintele Klaus Iohannis. „PSD și ALDE continuă să obstrucționeze justiția, făcând scut în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu”

03 Jun 2019 571

Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu

03 Jun 2019 452

UPDATE Comisia Juridică a Senatului a decis ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu

29 May 2019 1519

Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) „Referendumul nu face decât să adâncească falia care există astăzi în societatea românească”

26 May 2019 395

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) - „Cred într-o Uniune Europeană care să nu lase pe nimeni în urmă, cu o singură viteză, respect şi oportunităţi egale pentru fiecare stat membru“

21 May 2019 748

Călin Popescu-Tăriceanu îi cere premierului să acorde o atenție sporită contractului Exxon-OMV pentru gazele din Marea Neagră

15 May 2019 704

Eurodeputaţii ALDE vor susţine o politică unitară privind producţia de medicamente şi de echipamente medicale pentru sectorul sănătăţii

08 May 2019 772

Călin Popescu Tăriceanu, mesaj către primarii din România "Facem demersuri pentru ca Guvernul să adopte OUG pentru Codul Administrativ"

07 May 2019 546

Călin Popescu-Tăriceanu - „Suntem în orice moment dispuşi să acordăm în Parlament votul pentru remaniere”

23 Apr 2019 388

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mărturie mincinoasă

22 Apr 2019 603