Stiri calde

Călin Popescu-Tăriceanu, față în față cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo. Ce teme au fost abordate

Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut o întrevedere, astăzi, 12 martie a.c., cu secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), dna Louise Mushikiwabo, în cadrul unui dejun de lucru oferit în onoarea înaltului oaspete care efectuează prima sa vizită oficială în România după preluarea funcției, la 1 ianuarie 2019.

La dejunul oficial au participat și dl senator Cătălin Dumitru Toma, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică și membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei şi dl senator Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru afaceri europene, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Senat.

Din delegația secretarului general al OIF au făcut parte dna Rennie Yotova, directorul Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est cu sediul la București (BRECO), și dl Jean-Pierre Ndoutoum, directorul Institutului Francofon pentru Dezvoltare Durabilă cu sediul la Quebec.

Dl Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat dnei Louise Mushikiwabo, fost ministru de externe al Republicii Rwanda, felicitări pentru alegerea sa recentă în funcţia de secretar general al OIF, subliniind că pentru România francofonia este parte a identității naționale și punte de legătură cu țări de pe alte continente, în special din Africa.

Înaltul demnitar român a evidențiat angajamentul României de a-şi consolida rolul, deja recunoscut în cadrul OIF, de pol regional al francofoniei europene și de a susține priorităţile mandatului noului secretar general, care sunt în concordanță cu priorităţile de politică externă şi de dezvoltare durabilă ale ţării noastre.

Totodată, a apreciat activitatea desfășurată de Biroul regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est (BRECO) și de Biroul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, ambele cu sediul la București.

Au fost abordate și aspecte referitoare la întărirea dimensiunii politice a francofoniei și consolidarea profilului și relevanţei organizaţiei ca actor internaţional, fiind subliniată necesitatea unei utilizări mai eficiente și mai focalizate a resurselor și mijloacelor, deopotrivă la nivel guvernamental şi la nivel parlamentar, pentru realizarea obiectivelor strategice ale „francofoniei mileniului trei”.

În acest sens, interlocutorii au evidențiat importanţa valorificării, de către OIF şi operatorii săi, a întregului potenţial instituţional, uman, de experiență și creativitate, cu care Adunarea Parlamentară a Francofoniei poate contribui la promovarea scopurilor organizației și cunoașterea reciprocă mai aprofundată între statele membre.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Călin Popescu-Tăriceanu - „Suntem în orice moment dispuşi să acordăm în Parlament votul pentru remaniere”

23 Apr 2019 255

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mărturie mincinoasă

22 Apr 2019 420

Călin Popescu-Tăriceanu, întâlnire cu Tudorel Toader. Ministrul ar fi „foarte afectat” de retragerea sprijinului politic al PSD

17 Apr 2019 520

Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe președinte că prin referendum „fură startul pentru alegerile prezidențiale”

13 Apr 2019 352

Președintele Senatului s-a întâlnit cu Mike Pence, vicepreședintele SUA. Ce subiecte au fost analizate

10 Apr 2019 290

ALDE nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie

05 Apr 2019 472

Călin Popescu-Tăriceanu, judecat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de mărturie mincinoasă

25 Mar 2019 317

Călin Popescu Tăriceanu, despre OUG pe justiţie „Nu afectează independenţa magistraţilor“

22 Feb 2019 400

Călin Popescu Tăriceanu, şi-a delegat atribuţiile. Cine va asigura conducerea Senatului

11 Jan 2019 370

Călin Popescu Tăriceanu „Toate şicanele pe care le face preşedintele nu ne pot împiedica să adoptăm măsurile pe care le-am programat”

06 Jan 2019 468

Comisia juridică din Senat votează astăzi cerea DNA privind cazul lui Călin Popescu Tăriceanu

04 Dec 2018 381

Călin Popescu Tăriceanu, despre manifestanți - "În loc să pună mâna pe o carte, se uită pe Facebook și își imaginează că știu totul"

01 Dec 2018 483

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu nu va merge la recepţia de la Palatul Cotroceni dedicată Zilei Naţionale

27 Nov 2018 342

Când vor da senatorii jurişti un vot cu privire la cererea de începere a urmării penale formulată în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu

27 Nov 2018 337

Ambasadorul Mihnea Constantinescu s-a stins din viaţă

18 Nov 2018 3510