Stiri calde

Călin Popescu-Tăriceanu, față în față cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo. Ce teme au fost abordate

Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut o întrevedere, astăzi, 12 martie a.c., cu secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), dna Louise Mushikiwabo, în cadrul unui dejun de lucru oferit în onoarea înaltului oaspete care efectuează prima sa vizită oficială în România după preluarea funcției, la 1 ianuarie 2019.

La dejunul oficial au participat și dl senator Cătălin Dumitru Toma, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică și membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei şi dl senator Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru afaceri europene, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Senat.

Din delegația secretarului general al OIF au făcut parte dna Rennie Yotova, directorul Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est cu sediul la București (BRECO), și dl Jean-Pierre Ndoutoum, directorul Institutului Francofon pentru Dezvoltare Durabilă cu sediul la Quebec.

Dl Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat dnei Louise Mushikiwabo, fost ministru de externe al Republicii Rwanda, felicitări pentru alegerea sa recentă în funcţia de secretar general al OIF, subliniind că pentru România francofonia este parte a identității naționale și punte de legătură cu țări de pe alte continente, în special din Africa.

Înaltul demnitar român a evidențiat angajamentul României de a-şi consolida rolul, deja recunoscut în cadrul OIF, de pol regional al francofoniei europene și de a susține priorităţile mandatului noului secretar general, care sunt în concordanță cu priorităţile de politică externă şi de dezvoltare durabilă ale ţării noastre.

Totodată, a apreciat activitatea desfășurată de Biroul regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est (BRECO) și de Biroul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, ambele cu sediul la București.

Au fost abordate și aspecte referitoare la întărirea dimensiunii politice a francofoniei și consolidarea profilului și relevanţei organizaţiei ca actor internaţional, fiind subliniată necesitatea unei utilizări mai eficiente și mai focalizate a resurselor și mijloacelor, deopotrivă la nivel guvernamental şi la nivel parlamentar, pentru realizarea obiectivelor strategice ale „francofoniei mileniului trei”.

În acest sens, interlocutorii au evidențiat importanţa valorificării, de către OIF şi operatorii săi, a întregului potenţial instituţional, uman, de experiență și creativitate, cu care Adunarea Parlamentară a Francofoniei poate contribui la promovarea scopurilor organizației și cunoașterea reciprocă mai aprofundată între statele membre.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis. „PSD și ALDE continuă să obstrucționeze justiția, făcând scut în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu”

03 Jun 2019 451

Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu

03 Jun 2019 343

UPDATE Comisia Juridică a Senatului a decis ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu

29 May 2019 1343

Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) „Referendumul nu face decât să adâncească falia care există astăzi în societatea românească”

26 May 2019 295

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) - „Cred într-o Uniune Europeană care să nu lase pe nimeni în urmă, cu o singură viteză, respect şi oportunităţi egale pentru fiecare stat membru“

21 May 2019 536

Călin Popescu-Tăriceanu îi cere premierului să acorde o atenție sporită contractului Exxon-OMV pentru gazele din Marea Neagră

15 May 2019 540

Eurodeputaţii ALDE vor susţine o politică unitară privind producţia de medicamente şi de echipamente medicale pentru sectorul sănătăţii

08 May 2019 642

Călin Popescu Tăriceanu, mesaj către primarii din România "Facem demersuri pentru ca Guvernul să adopte OUG pentru Codul Administrativ"

07 May 2019 463

Călin Popescu-Tăriceanu - „Suntem în orice moment dispuşi să acordăm în Parlament votul pentru remaniere”

23 Apr 2019 323

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mărturie mincinoasă

22 Apr 2019 513

Călin Popescu-Tăriceanu, întâlnire cu Tudorel Toader. Ministrul ar fi „foarte afectat” de retragerea sprijinului politic al PSD

17 Apr 2019 605

Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe președinte că prin referendum „fură startul pentru alegerile prezidențiale”

13 Apr 2019 417

Președintele Senatului s-a întâlnit cu Mike Pence, vicepreședintele SUA. Ce subiecte au fost analizate

10 Apr 2019 351

ALDE nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie

05 Apr 2019 538

Călin Popescu-Tăriceanu, judecat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de mărturie mincinoasă

25 Mar 2019 362