Stiri calde

UPDATE. Campania de prevenire a furturilor din locuințe „Paza bună trece primejdia rea!”, lansată în stațiunea Mamaia (galerie foto+video)

Inspectoratul General al Poliţiei Române și Inspectoratul de Poliție Județean Constanța lansează astăzi campania de prevenire a furturilor din locuințe ,,PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA!”

La evenimentul ce are loc în stațiunea Mamaia participă Aurel Călin din cadrul Direcției de Investigații Criminale, comisar șef Ciprian Sobaru, adjunctul inspectorului șef al IPJ Constanța, Georgiana Miron, director de marketing la societatea Grupama și Ramona Dabija, directorul Institutului de Cercetare și Prevenirea Criminalității din Poliția Română. 

Campania are și o mascotă, este vorba despre cîinele rotwailler Dentos. 

În cadrul evenimentului Aurel Călin, din cadrul Direcției de Investigații Criminale a menționat că furtul din locuințe reprezintă 15-16% din numărul infracțiunilor de furt. De asemenea, în anul 2017 au scăzut cu 1550 astfel de fapte, iar în primele șase luni din 2018 au fost înregistrare aproximativ 11.470 de furturi. 

Dintre acestea55% sunt din mediul urban. În mediul rural, de obicei autorii siolicită să cumpere ceva din gospodăria părții vătămate, vin cu bancnote mari și cer să li se schimbe moment în care urmăresc partea vătămată și apoi sustrag sumele de bani ale victimelor. 

Se constată că de cele mai multe ori suspecții sunt minori, dar care sunt formați de persoane majore. 

Există și suspecți de aproximativ 50 de ani pentru care genul acesta de activități infracționale reprezintă un mod de viață. 

UPDATE. Oficial de la IPJ Constanța. 

„Paza bună trece primejdia rea!” este sloganul celei mai recente campanii de prevenire a furturilor din locuinţe, realizată ȋn cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române și Groupama Asigurări. Iniţiativa, care se va implementa în următoarele 6 luni, se află la a şaptea ediţie şi are ca obiectiv conştientizarea măsurilor pe care le poate adopta fiecare dintre noi, pentru a nu deveni victimă a furturilor.
 
Ideea creativă din spatele campaniei se inspiră din înțelepciunea moștenită din batrâni. Cuplăm proverbe sau zicători cu imagini curajoase, pentru a atrage atenția asupra unor modalități de prevenire simple, dar des ignorate de mulți dintre noi. În era vitezei, a suprasaturării informaționale și a „zgomotului de fundal” care ne însoțește tot timpul, ne-am propus să generăm o reacție din partea celor care cred că lor nu li se poate întâmpla așa ceva.
 

„Deşi situaţia operativă din primele şase luni ale acestui an relevă o scădere a numărului furturilor din locuinţe, campania are ca premisă tocmai impactul deosebit al acestui tip de infracţiune asupra climatului de siguranţă a cetăţeanului, în special pentru victime şi membrii comunităţilor în care apar frecvent astfel de fapte.”, a declarat comisar  șef de poliţie Ramona Dabija, Director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

 

 „Prevenirea riscurilor este o componentă importantă a strategiei Groupama Asigurări, în care se integrează şi parteneriatul nostru durabil cu Inspectoratul General al Poliţiei Române. Prin campania din acest an, ne propunem să creștem gradul de conştientizare în rândul publicului cu privire la modalităţile prin care oricare dintre noi poate să îşi protejeze locuinţa, împiedicând infractorii să îşi ducă planurile la bun sfârşit.”, a declarat Georgiana Miron, Director Marketing şi Comunicare, Groupama Asigurări.

 Demersul comun Poliţia Română – Groupama Asigurări este motivat și de rezultatele pozitive obţinute în urma campaniei de anul trecut, în cadrul căreia peste 155.000 de cetăţeni au fost informaţi cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe.
 
Astfel, ȋn cadrul campaniei din acest an, lansată astăzi, 19 iulie, la Constanța, va avea loc o serie de activităţi prin care cetăţenii vor fi informaţi cu privire la modalităţile în care pot diminua considerabil „şansele” de reuşită ale infractorilor.
 
Datele I.G.P.R. arată că, în primele luni ale anului 2018, au fost sesizate 11.481 de infracţiuni de furt din locuinţe, cu 4% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2017, majoritatea înregistrate în mediul urban.
 
Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. Cele mai numeroase sunt cele comise prin efracţie, dar există şi situaţii când autorii pătrund în locuinţă după obținerea consimţământului proprietarilor, iar apoi profită de neatenţia lor, pentru a sustrage diverse bunuri sau bani.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a ales cu dosar penal după ce a inițiat o campanie de strângere de fonduri neautorizată pentru restaurarea Cazinoului

24 Apr 2019 2058

Campania de vaccinare antirujeolă, reluată săptămâna viitoare

22 Apr 2019 247

„Alege autobuzul”, campanie de promovare a transportului public desfășurată la Constanța

19 Apr 2019 362

Amplă campanie de promovare și susținere a donării de sânge la Constanța. Cine poate dona

17 Apr 2019 391

Președintele Iohannis „Este revoltător că ministrul Sănătăţii a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară”

16 Apr 2019 1266

Imagini de la eveniment Sportivi constănţeni, curăţenie la stadionul „Gheorghe Hagi“. Participă şi viceprimarul Costin Răsăuţeanu (galerie foto)

16 Apr 2019 1044

PMP, proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale Turcescu - „Suntem bucuroşi că PNL şi USR ne susţin, dar să dea Cezarului ce-i al Cezarului!“

15 Apr 2019 1311

Campanie SSC Farul Fotbaliştii vor intra pe teren purtând pe tricou emblema câte unui obiectiv turistic reprezentativ pentru judeţul Constanţa (galerie foto)

10 Apr 2019 1054

„Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” Biserica Sf. Mina din Constanța organizează o campanie umanitară

10 Apr 2019 385

Revista presei locale

08 Apr 2019 499

Campanie gratuită de depistare precoce a hepatitei virale C, organizată de Primăria Cumpăna

08 Apr 2019 499

Campanie de ecologizare la Cumpăna Elevii şi administraţia locală au adunat saci de gunoaie din zona Dealul Spirii (galerie foto)

08 Apr 2019 470

Eveniment, organizat de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Interne la Constanța

07 Apr 2019 581

Prelungire de traseu RATC. De luni până vineri. Cui vine în ajutor

01 Apr 2019 1071

Regia Autonomă Transport în Comun prelungește traseul autobuzelor 42, până la Dana Militară

31 Mar 2019 406