Campanie pentru protejarea monumentelor istorice la Constanța „Recuperarea Patrimoniului Pierdut“

Ziarul „Info Sud-Est“ a inițiat campania ”Recuperarea Patrimoniului Pierdut”, un demers  pentru schimbarea Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice din România. Campania este susținută în mass-media și de cotidianul ZIUA de Constanța. 
 
Demersul ziarului Info Sud-Est face referire la starea patrimoniului istoric și cultural din județul Constanța și la necesitatea actualizării legislației privind protejarea monumentelor istorice.
 
În urma campaniilor anterioare derulate de publicația constănțeană, s-a concluzionat că patrimoniul istoric și cultural al Constanței se află într-o stare de degradare fără precedent și că acest lucru a fost cauzat, pe lângă dezinteresul şi acţiunile deliberate ale celor direct implicați în acest segment, și de neajunsurile legislației în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, așa cum au fost ele reclamate, în nenumărate rânduri, de reprezentanții principalelor instituții cu atribuții în domeniul cultural.
 
Pe fond, actul legislativ în cauză are foarte multe posibilităţi de a permite, mai departe, distrugerea patrimoniului istoric şi cultural naţional. Formulările ambigue din Legea 422/2001, nereglementarea unor proceduri specifice, lipsa posibilităţilor de a acţiona în multe dintre situaţii, dar și birocrația exagerată au condus la o situaţie intolerabilă în ceea ce priveşte monumentele istorice şi culturale ale ţării.
 
O situaţie cât se poate de relevantă este cea a municipiului şi judeţului Constanţa, unde corupţia, dezinteresul, lipsa profesionalismului, dar şi inconsecvenţa Legii 422/2001 au condus la furtul, distrugerea definitivă sau la atentate ireparabile asupra a numeroase monumente istorice şi de cultură.
 
„De aceea, considerăm că o clarificare a unor prevederi din actuala lege ar putea duce la o mai bună desfășurare a activității instituțiilor care au menirea de a păstra patrimoniul istoric şi cultural și, în consecință, la o mai bună conservare şi punere în valoare a lor.
 
Acest lucru ni se pare cu atât mai important cu cât municipiul şi judeţul Constanţa dispun de o reţea impresionantă de monumente de patrimoniu. Aşezarea acestora din urmă la nivelul unei civilizaţii elementare şi cu prevederi legale ferme şi clare, ar promova comunitatea noastră atât la nivel naţional cât, mai ales, internaţional“, se arată în comunicatul oficial de promovare a campaniei.
 
Concret, campania ”Recuperarea Patrimoniului Pierdut” își propune să creeze o imagine clară asupra stării patrimoniului istoric și cultural al județului Constanța, să identifice problemele legislației în vigoare referitoare la protejarea monumentelor istorice și să contureze, la finalul ei, soluții pentru rezolvarea problemelor identificate atât în teren, cât și la nivel legislativ.
 

Campania se va desfășura în perioada 21 septembrie – 21 noiembrie 2016 și va consta într-un proiect editorial care va cuprinde:
           
- reportaje despre situația monumentelor istorice din județul Constanța, modele de succes și modele de eșec, monumente istorice distruse și elemente de patrimoniu reabilitate;

            - interviuri cu reprezentanți ai instituțiilor angrenate zi de zi în acest segment            - analize aplicate pe actuala legislație în vigoare ce reglementează protejarea monumentelor istorice;
            - conferință publică la care vor fi invitați reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în sfera patrimoniului istoric și cultural, cu dezbateri referitoare la această temă;
            
În final, soluţiile identificate de fiecare dintre participanţi în cadrul campaniei ”Recuperarea Patrimoniului Pierdut” vor fi înaintate Parlamentului României și Ministerului Culturii.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanța, Universitatea „Ovidius“ din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un număr tot mai mare de locuitori ai Constanței se implică în campania „Adoptă un cățel" (Galerie FOTO)

16 Apr 2024 449

ARBDD Final de campanie de lansare a icrelor embrionate de șalău pe Lacul Razim – 2024

10 Apr 2024 389

Activități de combatere a consumului de droguri în unitățile școlare de nivel gimnazial și liceal din județul Constanța (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 524

Acțiuni ale jandarmilor la școli din județul Tulcea (GALERIE FOTO)

05 Apr 2024 506

Primăria Constanța Campanie de informare și conștientizare privind respectarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap (GALERIE FOTO)

05 Apr 2024 402

Atenție la apelurile telefonice primite! O nouă metodă de înșelăciune prin apeluri telefonice face victime

26 Mar 2024 1577

Campanie de fraudă prin apeluri telefonice în care se utilizează identitatea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică

21 Mar 2024 656

Centrul Militar Zonal Constanța anunță încheierea campaniei de promovare a colegiilor naționale militare

20 Mar 2024 595

Handbal CSM Constanța debutează în noua ediție a Cupei României, cu gândul de a-și apăra trofeul

19 Mar 2024 660

MApNForțele Aeriene Române transportă ajutoare umanitare către Regatul Hașemit al Iordaniei

14 Mar 2024 417

IGSU România sprijină spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza (DOCUMENT)

14 Mar 2024 501

Primăria Constanța Prima campanie din 2024, de sterilizare gratuită a animalelor, a început

11 Mar 2024 1818

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) - „Într-un calendar destul de scurt, vom anunța candidatul la CJ Constanța”!

29 Feb 2024 976

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL Constanța) despre despre comasarea alegerilor europarlamentare cu localele (VIDEO)

29 Feb 2024 663

Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat identitatea vizuală şi sloganul de campanie

28 Feb 2024 703