Capital.ro Când vom arde primele gaze din Marea Neagră

În Marea Neagră s-ar afla circa 300 mld. mc, iar noua tehnologie permite un grad de recuperare de 60%, potrivit unei declarații a președintelui Comisiei de industrie din Camera Deputaților, Iulian Iancu. Mai mult, ministrul pentru energie, Constantin Niță, declara, recent, că România va deveni exportator de gaze naturale în 2018.

La rândul său, Mariana Gheorghe a afirmat că 2018 este un termen prea scurt pentru a se vorbi de extracţia de gaze din Marea Neagră. „Este destul de greu să vorbeşti de ceva unde ai pus o singură picătură. Avem doar o singură sondă, iar incertitudinile şi riscurile sunt încă mari. Pentru a lua decizia de dezvoltare, trebuie să avem înţelegerea cadrului fiscal“, a mai spus CEO-ul Petrom.
Primele rezultate indică acumulări importante de gaze pe fundul Mării Negre, dar accesul la aceste resurse nu este posibil decât la începutul deceniului viitor. Până atunci rămânem dependenți de importurile rusești
Dacă în primii doi ani de criză am redus importurile de gaze la sub 20% din consumul național, în ultimii trei ani, aproape un sfert din consum este acoperit cu gaze rusești. În prima parte a acestui an, importurile au scăzut din nou, dar acesta nu este un motiv de bucurie.
Giganții din industria petrolieră au sosit deja în România, manifestându-și interesul mai ales pentru resursele din Marea Neagră. Dintre numele grele sunt de amintit: ExxonMobil (partener strategic al OMV Petrom), Lukoil, Melrose Resources (în prezent Petroceltic). Cel mai avansat proiect în ceea ce privește explorarea adâncurilor Mării Negre este cel derulat de OMV Petrom și ExxonMobil.
Detalii pe capital.ro. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

cineva ingrijorat

02 Dec, 2013 13:47

iata ce spune sau mai corect se decodifica din centurile lui Nostradamus. (Michel Nostradamus (1503-1566) - marele astrolog francez, medic, vindecător şi profet). -dezastru hidrosulfuric în Marea Neagră. (Marea neagra este o bomba naturala)

Articole asemanatoare

Giganţii de la Chevron se retrag din Polonia

31 Jan 2015 2071

Litoral TV Avem sau nu gaze de șist? Dezbatere “În Arenă”

12 Nov 2014 2253

Victor Ponta “Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem”

09 Nov 2014 2457

Mark Gitenstein, fost ambasador SUA, despre gazele de șist „ Cei de la Chevron erau nemulțumiți. Așa că am intervenit”

11 Sep 2014 2358

Secretarul General al NATO se implica in subiectul exploatarii gazelor de sist

23 Jun 2014 1444

Instanța a decis Explorarea gazelor de șist este legală

12 Jun 2014 1887

Senatorii SUA, despre gazele de șist și independența energetică „România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial”

08 Jun 2014 2528