Care este legătura dintre ginerele lui Băsescu, Dănuț Căpățînă și un fost ofiţer de informaţii?

În ultimul an au tot ieşit la iveală informaţii despre afaceri controversate în care este implicat ginerele lui Traian Băsescu, adică Radu Petru Pricop. Aceste afaceri ar fi legate de restituiri ilegale ale proprietăţilor, şantajarea unor constructori, dar şi în contracte cu statul. Există însă informaţii potrivit cărora unul dintre partenerii cu care Radu Pricop a derulat afaceri este fost ofiţer de informaţii, fost şef de cabinet al lui Ioan Rus, pe vremea când acesta a condus Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi prieten apropiat al fostului şef de cabinet al lui Vasile Blaga, la conducerea aceluiaşi minister.
Potrivit ziariștilor de la Jurnalul Național, punctul de intersecţie în această reţea al ginerelui lui Traian Băsescu este SC Smart Energy Business SRL. Iniţial, firma se numea SC Smart Energy Group SRL, cu sediul în Eforie Sud, iar acţionari erau Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, şi Cristian Gheorghe. Compania a făcut parte dintr-un consorţiu, alături de mai multe societăţi, printre care şi SC Smart Resources SRL, fondată, în 2003, de Dănuţ Căpăţînă, împreună cu soţia sa, Lucica Simona Bărăscu, dar şi cu Bogdan Ovidiu Maftei, fiul fostului şef al Statului General al Forţelor Aeriene, generalul Laurenţiu Maftei. La rândul său, Bogdan Ovidiu Maftei a deţinut acţiuni în cadul SC Smartree Holding SRL, împreună cu Viorica Dobriţoiu, soţia fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.
 
Drumul de colo colo al acţiunilor
 
În iulie 2011, Dănuţ Căpăţînă şi Cristan Gheorghe îl cooptează în SC Smart Energy Group SRL pe clujeanul Ioachim Daniel Rusu, căruia îi cedează 33,33% din acţiuni, iar, în noiembrie acelaşi an, Căpăţînă şi Gheorghe renunţă la acţiuni, în societate intrând tatăl lui Ioachim Daniel Rusu, Ioan Ioachim Rusu, un apropiat al lui Ioan Rus. Firma îşi schimbă numele în SC Smart Energy Business SRL şi sediul social, la adresa din Bucureşti, Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12 unde funcţionează societatea de avocatură Pricop & Banu, aparţinând ginerelui lui Băsescu.
Ioachim Daniel Rusu este fost ofiţer de poliţie. În octombrie 2012, acesta cedează toate părţile sociale deţinute în cadrul SC Smart Energy Business SRL către ginerele lui Băsescu. În urma tranzacţiei, capitalul social al firmei a fost împărţit, în mod egal, de către Ioachim Daniel Rusu şi Radu Petru Pricop. Interesant este că, din 2009, până în 2012, societatea a avut o cifră de afaceri declarată zero. Abia potrivit bilanţului contabil depus în 2014, aferent activităţii pe anul 2013, an în care Radu Pricop a făcut parte din acţionariat, firma în cauză a înregistrat în mod surprinzător venituri de aproximativ 140.000 de euro.
Soţul Ioanei Băsescu a ieşit, oficial, din această firmă în data de 24 octombrie 2013, în urma unei majorări a capitalului social. Cel care a venit cu majorarea este cetăţeanul turc Baras Mehmet Ali. Radu Pricop a cedat, cu această ocazie, acţiunile căte Ioachim Rusu.
Gurile rele spun că ieşirea din societate a lui Pricop a fost făcută cu scopul de a şterge urmele implicării sale în această reţea de interese.
Ioachim Daniel Rusu a revenit în Bucureşti, în anul 2007, în funcţia de director al Diviziunii de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul DGIPI, sub mandatul lui Petru Albu şi sub ministeriatul lui Vasile Blaga.
 
Aranjamentele  cu Spitalul Judeţean Constanța
 
Potrivit celor de la Jurnalul Național, în iulie 2009, Ioachim Daniel Rusu a achiziţionat societatea SC Miva Estate Services SRL. După preluarea firmei, i-a schimbat denumirea în SC RMB Inter Med Solutions SRL, iar domeniul de activitate a devenit, la acel moment, „comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice”.
”În anul 2010, SC RMB Inter Med Solutions SRL intră în acţionariatul societăţii SC Total Romedica SRL, o companie cu sediul în Constanţa şi care are ca obiect de activitate declarat servicii de curăţenie a clădirilor. Alături de RMB Inter Med Solutions, mai deţinea acţiuni, în anul 2010, la SC Total Romedica SRL, Tănase Amuraş, fostul director de cabinet al preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu”, scrie Jurnalul.
În 4 noiembrie 2014, DNA structura centrală l-a trimis în judecată pe apropiatul şi fostul partener de afaceri al lui Dănuţ Ioachim Rusu, din SC Smart Energy Group SRL, Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, sub acuzaţia de tentativă la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alături de Căpăţînă, au mai fost trimişi în judecată şeful Serviciului Achiziţii, directorul financiar al spitalului, un consilier juridic, un economist, un alt angajat al spitalului şi un om de afaceri. Din rechizitoriu reiese că, în octombrie 2010, Dănuţ Căpăţînă, împreună cu ceilalţi subordonaţi ai săi cercetaţi, au întocmit şi atestat conţinutul unui proces-verbal de deschidere a ofertelor pentru atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producţie, distribuție și monitorizare oxigen medical. În cuprinsul documentului ar fi fost inserate date nereale din care reieșea faptul că ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL, firma lui Daniel Ioachim Rusu, ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii, deși aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menționat.
Potrivit procurorilor, acest lucru a condus în final atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei alte firme, deși aceasta îndeplinea toate cerințele impuse de către autoritatea contractantă prin documentația de atribuire, cât și la crearea premiselor necesare obținerii, de către ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 lei. Ca urmare a intervenției Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, contractul de concesiune nu a mai fost atribuit societății lui Rusu.

Am încercat să luăm legătura cu directorul SCJU Constanța Dănuț Căpățînă, însă nu am reușit. Vom reveni însă cu un punct de vedere când îl vom obține. 


Citește și CE PAŞI AU FOST FĂCUŢI ÎN DOSARUL ÎN CARE CONDUCEREA SPITALULUI JUDEŢEAN CONSTANŢA ESTE TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ
sau 
AUDIERI ÎN DOSARUL MANAGERULUI SPITALULUI JUDEŢEAN CONSTANŢA (RECHIZITORIU)


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky, verdict în așteptare la Curtea de Apel Constanța! Deliberările au fost prelungite

26 Feb 2024 509

Final de proces în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

28 Jan 2024 675

Curtea de Apel Constanța, termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Jan 2024 616

Justiție Constanța Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, amânat pentru la anul!

24 Nov 2023 725

Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, la Curtea de Apel Constanța! S-a fixat primul termen în apel

28 Jul 2023 1058

Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuţ Căpăţînă și Sorin Strutinsky! (MINUTĂ)

22 Jun 2023 1602

Proces între Spitalul Județean Constanța și un fost manager pentru nouă milioane de lei. Dosarul, amânat

07 Jun 2023 1186

Fost manager al Spitalului Județean Constanța, chemat în judecată pentru circa nouă milioane de lei! Ce au decis judecătorii

12 May 2023 5364

DNA Constanța a cerut sesizarea Curții Europene de Justiție! Solicitare respinsă

25 Apr 2023 1301

DNA Dănuţ Căpăţînă, trimis în judecată alături de Sorin Strutinsky. Tribunalul Tulcea a fixat un nou termen

28 Jan 2023 2115

Dosarul în care Spitalul Județean Constanța și-a dat în judecată un fost manager, amânat pentru la anul! La mjiloc sunt circa 9 milioane de lei

03 Dec 2022 1985

Spitalul Județean și-a dat în judecată un fost manager, pentru aproximativ 9 milioane de lei! S-au admis obiecțiunile la expertiză!

14 Oct 2022 3767

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Sep 2022 1543

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța

04 Jun 2022 1355

Fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa şi Sorin Strutinsky, trimişi în judecată de procurorii DNA. Dosarul, la Tulcea. Noul termen săptămâna viitoare

16 Mar 2022 1988