Casa Nationala de Asigurari de Sanatate - Cei cu drepturi de autor pe langa cartea de munca nu platesc contributiile de sanatateANOFM - Declaratiile pentru asigurarile de somaj trebuie depuse personal, dar poate va intelegeti cu agentia locala (doc)

Cu numai trei zile lucratoare inainte de termenul limita pentru plata contributiilor, de catre cei care realizaeaz venituri independente - conform Normelor pentru noile prevederi fiscale - reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate lamuresc problema contributiei pe acest domeniu: "Cei care primesc venituri din drepturi de proprietate intelectuala pe langa salariu nu platesc cota de 5,5% la asigurarile de sanatate". Pe de alta parte, declaratia pentru contributia la asigurarile de somaj "trebuie depusa personal la agentia unde aveti domiciliul, dar poate va accepta si sa trimiteti prin cineva". Cat despre procedura depunerii declaratiei la Casa asigurarilor de pensii, nu am putut obtine informatii pana la ora publicarii materialului.

Cu numai trei zile lucratoare inainte de termenul limita pentru depunerea declaratiilor la asigurarile de sanatate, multe aspecte privind procedurile care trebuie urmate sunt inca neclare.

Contributiile de sanatate

Dupa mai multe randuri de intrebari, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ne-au lamurit: persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) pe langa salariu nu trebuie sa plateasca

Desi acest lucru reiese clar din Normele de aplicare a noilor prevederi fiscale, din explicatiile consultantilor si, nu in ultimul rand, ale Ministrului Finantelor Publice Sebastian Vladescu. Reprezentantii CNAS spun ca, asa cum este amintit si in Norme, modalitatea de plata a contributiilor se face cu respectarea Legii 95/2006, articolul 257 (VEZI DOCUMENTUL ATASAT), dat fiind ca este o Lege speciala. Deci practic, cotizatiiile pe care beneficiarii drepturilor de autor care au si carte de munca le vor plati la stat vor fi de 11% din venitul net (calculat ca venit brut - 20%, cheltuieli forfetare).

Toate celelalte categorii de activitati independente, in schimb, platesc contributile care insumeaza 16,5%.

Contributiile la somaj

Noul formular al declaratiei la asigurarile de somaj, pentru veniturile profesionale, a fost publicat joi, 19 august in Monitorul Oficial. Reporterii HotNews.ro au sunat la ANOFM, departamentul juridic, pentru a intreba care este procedura de depunere a declaratiei. "Trebuie sa va prezentati cu formularul completat in doua exemplare la agentia locala a fortei de munca din localitatea de domiciliu. Acolo vi se calculeaza cota si vi se transmite contul unde trebuie platita contributia", a explicat o functionara de la departamentul juridic. Intrebare: "Nu putem sa le trimitem si prin altcineva?" Raspunsul functionarei: "Contactati-i pe cei de la agentia locala si vedeti ce va spun, poate accepta".


Contributiile la asigurarile de pensie


Formularul pentru contributiile la asigurarile de pensii nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial. Deocamdata este disponibila varianta de pe site-ul institutiei. Reporterii HotNews.ro au sunat de mai multe ori la numerele de telefon de pe site, pentru a obtine informatii, insa la aceste numere nu a raspuns nimeni.​

 

Sursa: Hotnews.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RAJA Constanța anunță Se oprește apa în zona centrală!

18 Jul 2023 3071

E-Distribuție Dobrogea Se întrerupe curentul în Medgidia, Năvodari, Mereni și Aliman. Iată cine este afectat

18 Jul 2023 1088

Report de peste 3 milioane de euro la Joker şi de peste 1 milion de euro la 6/49, la tragerile de duminică

08 Sep 2019 1845

Asociația Elevilor din Constanța solicită demiterea ministrului Valer-Daniel Breaz pentru dezinformare

08 Sep 2019 2088

Doliu printre camarazii de pe Fregata „Regina Maria“

14 Jul 2019 12868

ANM Cum va fi vremea în aprilie

31 Mar 2019 2146

Atenţie! Poliţia Locală verifică dacă aţi plătit taxa de parcare prin SMS în zonele special amenajate

21 Oct 2018 6138

Avarie RAJA în municipiul Constanţa. Vezi dacă esti afectat!

21 Oct 2018 2522

Update. Este Ziua Imnului Naţional. Restricţii de circulaţie. Ce se întâmplă la Constanţa (galerie foto + video)

29 Jul 2018 3665

Filmul intitulat “Marea Unire- România, la 100 de ani” va putea fi urmărit pe un ecran gigant în Piaţa Ovidiu

27 Jul 2018 2190

A fost dezastru. Cantități de apă pe metrul pătrat în județul Constanța. Unde a fost, ieri, recordul de precipitații

29 Jul 2017 5410

Cutremur în România în această noapte. Distanța epicentru - principalele orașe din sud-estul României

29 Jul 2017 4676

Accident rutier grav la Cernavodă din cauza unui strănut. Un autoturism a intrat într-un microbuz aflat în stație. Două victime. Șoferul este preot (galerie foto+video)

16 Jul 2017 24086

Cutremur în România în această dimineață. Ieri a fost un lanț de alte patru. Zona seismică Vrancea foarte activă

14 Jul 2017 5183

Cutremur semnificativ în România în această noapte. Ce magnitudine a avut și la ce distanță a fost epicentrul față de orașele județului Constanța

13 Jul 2017 16898