Stiri calde

Câți dintre noi mai deschidem ușa colindătorilor?

Dintre obiceiurile românești, cel care a ajuns aproape să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul. În Ajunul Crăciunului, cete de colindători merg la casele oamenilor cântând ''Bună dimineața la Moș Ajun'', iar seara "Bună seara, la Moş Ajun". Dacă gazda le deschide, copiii primesc nuci, covrigi, colaci, mere sau bani.
 
În zilele noastre copiii colindă în mijloacele de transport în comun, unde a căpătat aspect de cerșetorie, pe la blocuri sau în pieţe. În zonele rurale, colindul copiilor păstrează încă frumusețea și emoția de altădată, cetele de colindători mergând pe ulițe și cântând ''Noi umblăm să colindăm''. În unele zone ale țării se păstrează tradiția ca tinerii care colindă să fie îmbrăcați în costume populare.
 
Printre colindele cântate în această perioadă se numără ''În drum spre Vicleim'', ''Nașterea Domnului'', ''Vestirea Păstorilor'', ''Închinarea Păstorilor", ''Pornirea Magilor după stea'', ''Închinarea Magilor'', ''Colindul Crăciunului'', Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Ion.
 
Unul dintre obiceiurile cele mai cunoscute este umblatul cu Steaua. Acest obicei evocă momentul în care, la nașterea lui Iisus, pe cer s-a ivit steaua care i-a călăuzit pe magi. Cele mai cunoscute cântece de stea sunt ''Steaua sus răsare'', ''Trei păstori se întâlniră'', ''O, ce veste minunată'', '' În orașul Viflaim''. Spre deosebire de colinde, transmise de la o generație la alta prin viu grai, cântecele de stea au fost culese în cartea lui Anton Pann, care a apărut în numeroase ediții.
 
Alt obicei cunoscut este Vicleimul, o formă de teatru popular care semnifică nașterea lui Iisus. Umblatul cu capra este un obicei ce ține, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Numele acestui obicei variază de la o regiune la alta — cerb în Hunedoara, capra sau țurcă în Moldova și Ardeal, boriță în Transilvania. În Muntenia și Oltenia capra e denumită brezaia.
 
Primul colind, care se cântă la fiecare casă, în Ajunul Crăciunului, este colindul de ușă sau de fereastră: ''Sculați, sculați, boieri mari/ Florile dalbe/ Sculați, voi, români plugari/ Că vă vin colindători/ Noaptea pe la cântători/ Și v-aduc un Dumnezeu/ Să vă mântuie de rău/ Un Dumnezeu nou născut''.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Polițiștii avertizează Atenţie pe cine primiți cu colindul

23 Dec 2018 462

„Iată vin colindători”, un spectacol dedicat iernii

17 Dec 2018 771

Primii colindători au ajuns astăzi la Primăria Municipiului Constanța (galerie foto)

13 Dec 2018 508

Copiii, aşteptaţi la spectacole! Programul Teatrului Pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”

07 Dec 2018 752

Colinde la final de an în Constanța. Străzile orașului brăzdate de cete de colindători (video)

31 Dec 2017 1350

Fotoreportaj Mai mulţi urşi şi moşi Crăciuni, surprinşi, azi în centrul municipiului Constanţa (galerie foto)

26 Dec 2017 1875

Este sezonul colindelor. Sfaturi de la polițiști pentru a nu fi victime ale infractorilor de sărbători

22 Dec 2017 756

Colindători la Prefectura Constanța. Elevii Colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța susțin un mic concert de Crăciun

19 Dec 2017 1146

Editorial Cetele de colindători au luat cu asalt Constanţa. Cerşetorie mascată sau tradiţie respectată?

14 Dec 2017 1226

Moş Crăciun şi ajutoarele lui au fost văzuţi în Constanţa! (galerie foto)

12 Dec 2017 1238

Primii colindători au ajuns la Prefectura Constanţa

11 Dec 2017 972

Se fură şi sărbătorile de iarnă. Ce le spunem nepoţilor şi copiilor

29 Nov 2017 1583

Înainte de Anul Nou Zgomotul tobelor răsună în Constanţa! (video)

31 Dec 2015 1092

Aveţi grijă la infractorii deghizaţi în colindători!

24 Dec 2015 1082

Colindătorii le-au cântat jandarmiilor din Constanţa

23 Dec 2015 942