Stiri calde

UPDATE 5 Cazinoul va avea siteSe va dezbate „Patrimoniul Regal la Marea Neagră” (galerie foto)

Astăzi, începând cu ora 13.00, Cazinoul din Constanța se va (re)deschide, pentru a găzdui dezbaterea cu titlul „Patrimoniul Regal la Marea Neagră” şi expoziţia „Scurtă istorie în imagini a Cazinoului din Constanţa”. 

UPDATE 5, ora 14.07

Licitați pentru refacerea cazinoului a avut loc pe 4 august, anunță Decebal Făgădău.

Arhitectul Radu Cornescu atrage atenția că odată finalizată cladirea, trebuie văzut ce destinație va avea. Președintele Ordinului Arhitecților a anunțat că Anuala de pictură va avea loc aici, în Cazino. 

Primrul, Decebal Făgădău, spune: „constănțenii pot participa la un referendum viu pentru a decide destinația Cazinoului. Destinația e una publică. La parter vor avea loc dezbateri, ședințe ale Consiliului Local, subsolul este destinat expozițiilor. După ce cazinoul va fi restaurat, administrația va deschide un site dedicat lui”.

Criticul de artă, Doina Păuleanu: „Cazinoul reprezintă o construcție artificială care prelungeste bulevardul Elisabeta. Este o clădire emblematică a Constanţei. Este o operă. Ceea ce vedem aici nu trebuie să ne sperie, întrucât în Primul Război Mondial, aici a căzut o bombă. Cazinoul a rămas atunci mult timp «descoperit». Mai notează faptul că primarul a dat asigurări că imobilul emblemă al Constanţei, Cazinoul, va fi refăcut”.

UPDATE 4, ora 13.33
 
Academicianul Sturza spune că „multe lucruri mă leagă de acest loc. Mă gândesc că, de fapt, această peninsulă trebuie să renască şi să devină un peisaj cultural important”. El mai adaugă că „oamenii nu şi-au putut închipui cum a trăit un om care compunea muzică. Casa a fost una de oameni civilizaţi. Oamenii locuiau oarecum modest. Casa a fost făcută monumemt istoric. Dimensiunile casei erau foarte bine puse la punct, cu o proporţie foarte frumoasă. Este o casă care pare ţărănească, dar provine dintr-o cultură dezvoltată. După ce casa a fost recunoscută că monument istotic (2014), s-a reîncercat restaurarea imobilului. La început, am crezut că nu se mai poate recupera nimic. Am ajuns la o înţelegere cu propietarul, pentru a nu dărâma casă, ceea ce voiau să facă ei. 60 000 de euro costă restsaurarea casei, am făcut o colectă publică și am strâns jumătate deja. Iată o idee pentru Constanța! Aşa poate fi restaurat şi cazinoul. Atrag atenţia că bogăţia stă ascunsă aici, este foarte multă istorie în amintiri. Mi s-ar părea interesant că în Constanţa să se nască o asociaţie care să vină şi cu informare tehnică. Faptul ca primarul a deschis pentru o zi această clădire, înseamna că acest spațiu poate fi utilizat. Anumite părți ale cladirii trebuie să reînceapă să fie folosite.Este și o resursă economică acest cazino, poate fi profitabil pentru oraș. Trebuie să recunoaștem că fără campania «Oamenii Timpului», nu am fi ajuns aici”.

Raluca Știrbat spune: „Cazinoul mi-a marcat copilăria. Este trist că în atât de mulți ani, această bijuterie, această clădire unică, s-a redeschis doar o zi. O restaurare făcuta prost ar fi catastrofală”. Raluca Știrbat a vorbit și despre casa lui Enescu de la Mihăileni: „Ultimul popas pe care Enescu l-a facut în România a fost la Mihăileni. Casa aceasta este făcuta pe la 1850”.

În sală se află și Ștefan Botez, unul din urmașii lui George Enescu.

UPDATE 3, ora 13.21

Academicianul Șerban Sturza spune despre casa lui George Enescu de la Mihăileni „ca să protejăm această moștenire, cel mai bun mod este dezbaterea. „Pentru că ne aflăm in clădirea Cazinoului, ar trebui să ne gândim dacă nu ar trebui să schimbăm puțin abordarea față de patrimoniul nostru. Clădirea aceasta are nevoie să fie pusă în valoare cât mai repede. Sperăm că această chestiune să se rezolve cât mai repede. Subiectul este foarte complicat”.
 
Florin Stănescu, de la departamentul Centenar, spune că „din subordinea Guvernului, întreaga noastră societate trebuie să își manifeste interesul față de aceasta dezbatere”. El a prezentat un mesaj în locul secrerarului devstst, Florin Sandru, care nu a putut ajunge astăzi aici.

UPDATE 2, ora 13.16
 
Sorin Rugină spune că proiectul „Oamenii Timpului” ne invită la normalitate, cazionul ne stă la dispoziție și că nu trebuie să uităm patrimoniul Dobrogei.                         

Primarul Constanței spune că „municipiul Constanța este onorat să găzduiască dezbaterea, modelele trebuie așezate în față”. Făgădău a propus-o în concursul „Oamenii Timpului” pe criticul de artă, Doina Păuleanu.                      

UPDATE 1, ora 13.01

Și Liviu Tramudana este prezent. Daniel Citiriga moderează dezbaterea „Patrimoniul Regal la Marea Neagră”.  „Regalitatea și marea sunt două componente importante pentru dezvoltarea Dobrogei”, a declarat Daniel Citiriga.                          
                  
Prezenți sunt și primarul Constanței, Decebal Făgădău, rectorul Universității „Ovidius”, Sorin Rugină, Florin Stănescu, pe lângă alte zeci de personalități constănțene. Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Municipiului Constanța continuă lucrările de igienizare şi cosit în cartierele din oraş. În ce zone au loc lucrări (galerie foto)

24 Jun 2019 338

Primăria Constanța pune la dispoziția cetățenilor Wi-Fi gratuit pe faleza Cazino, de la Poarta 1 până la Comandamentul Flotei

11 Jun 2019 460

Un nou contract semnat cu Primăria Constanţa de societatea River Transnav

08 Jun 2019 1005

Continuă lucrările de igienizare şi cosit în cartierele din oraşul Constanța

30 May 2019 413

CNI a publicat anunţul privind reabilitarea Cazinoului din Constanţa. Când se deschid ofertele

24 May 2019 535

Cazinoul din Constanța văzut iarna

06 May 2019 401

Constanța - "Casinoul pe lună"

06 May 2019 263

Ia-ţi permisul de acces în Piaţa Ovidiu din Constanţa. Mai sunt câteva zile şi accesul auto va fi restricționat!

28 Apr 2019 1152

Hristos a înviat! Sărbătoarea Învierii Domnului. Traseul luminii sfinte de la Ierusalim la Constanţa

28 Apr 2019 1591

Imobil din zona Cazinoului Mamaia Ce răspuns a primit deputatul Radu Babuş de la Comisia tehnică de urbanism

24 Apr 2019 1300

Porţiunea dintre Comandamentul Flotei şi zidul de apărare din nordul promenadei Balustrada de la Cazinoul din Constanţa intră în reparaţii

17 Apr 2019 689

Deputatul Radu Babuş investeşte în imobiliare. Bloc de două etaje, în Mamaia (document)

15 Apr 2019 1131

Cazinoul din Constanța, învăluit în ceață (fotoreportaj+video)

10 Apr 2019 972

Bolarzi retractabili în zona peninsulară din Constanţa. Primăria consultă piaţa. Ce sunt aceştia şi cum funcţionează (document)

03 Apr 2019 2032

Imagini impresionante. Cum arată zona peninsulară a municipiului Constanța văzută de sus (fotoreportaj)

17 Mar 2019 1739