CCR Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale este neconstituţională

Curtea Constituţională a României a decis astăzi că ordonanţa privind plagiatele şi şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională.
 
Legea, în forma adoptată de Senat și Camera Deputaților, declina dreptul de retragere a titlului de doctor de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) către universități.
 
"Legea este integral neconstituțională, ordonanța de urgență rămâne în vigoare", a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.
 
Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii acceptând astfel sesizările depuse de Guvern şi PNL.
 
Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunțaseră că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege, votată însă de unii senatori PNL.
 
În sesizarea depusă la CCR, Guvernul semnalează încălcarea principiului bicameralismului, fiindcă cererea de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor a fost adoptată de Senat fără un vot prealabil în Camera Deputaților.
 
Votul dat în Senat asupra legii privind școlile doctorale și plagiatul a fost dur criticat atât de președintele Iohannis, cât și de prim-ministrul Dacian Cioloș, iar șeful CNATDCU și-a dat demisia din funcție.
 
Senatul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut. În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a situaţiilor de plagiat.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării a decis. Teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, nu este un plagiat

24 May 2023 710

Reacția ministrului Bode, după ce UBB a decis că a plagiat în teza de doctorat. „Este uluitor! Voi merge în instanță” (DOCUMENT)

11 Jan 2023 1150

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Ce spun reprezentanţii Universităţii din Bucureşti

27 Sep 2022 1334

Hotărârea nu este definitivă Titlul de doctor al unui preot, anulat în instanță, la cererea Universității Ovidius! (MINUTA+DOCUMENT)

07 Sep 2022 6986

Ed Sheeran a obținut despăgubiri, după ce a câștigat un proces de plagiat. Valoarea acestora

22 Jun 2022 1185

Ed Sheeran îşi filmează toate sesiunile de compoziţie pentru a evita acuzaţiile de plagiat

09 Apr 2022 1666

Dosar penal deschis la Parchetul General după o plângere privind plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă

10 Feb 2022 1301

Reacția lui Iohannis după ce premierul a cerut să-i fie analizată teza de doctorat

18 Jan 2022 1361

Nicolae Ciucă a cerut să-i fie analizată lucrarea de doctorat, după ce a fost acuzat de plagiat

18 Jan 2022 1315

Premierul l-a propus pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, ca interimar la Cercetare

15 Dec 2021 2798

Florin Roman a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării

15 Dec 2021 1750

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre tezele de doctorat plagiate

25 May 2021 1899

SRI a cerut, la Constanța, anularea diplomei de doctor a fostului vicepreședinte ANAF Mihai Gogancea-Vătășoiu

12 Mar 2021 5020

Un lector universitar de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Decizia CNATDCU (document)

01 Aug 2019 2918

Ecaterina Andronescu ”Plagiatul, o problemă minoră a învăţământului din România”

29 Dec 2018 1810