Stiri calde

Ce constănţeni a trimis în judecată DNA în luna noiembrie

dna_dna_constanta.jpg- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului OMER ALI SAIM în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:

- folosirea sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- înșelăciune,
- două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată,
- participație improprie la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
- participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 20 mai 2008, cu ocazia formulării cererii de acordare a sprijinului financiar în cadrul Schemei de plată unică pe suprafață pentru anul 2008, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului privind suprafața totală de teren pretins deținută în vederea exploatării agricole și a inserat date nereale în cuprinsul planurilor de detaliu (planșe fotografice) puse la dispoziție de către reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Constanța.
În această modalitate, inculpatul Omer Ali Saim a obținut pe nedrept suma de 130.440 lei (echivalentul a aproximativ 35.419 euro), reprezentând fonduri europene F.E.G.A. și F.E.A.D.R. și fonduri din bugetul național.

În susținerea cererii sale, inculpatul Omer Ali Saim a depus o adeverință eliberată de Primăria comunei Tortomanu, județul Constanța, prin care se atesta că deține, în exploatare, o suprafață mai mare de teren agricol decât în realitate.
De asemenea, pentru a justifica faptul că deține întreaga suprafață declarată, inculpatul a procedat la falsificarea mai multor contracte de arendă, înregistrate de către funcționari din cadrul Primăriei Tortomanu în evidențele autorității locale, fără ca, la momentul înscrierii acestora în registrul contractelor de arendă și în registrul agricol al localității, funcționarii publici să știe că aceste contracte erau false.
O parte din aceste contracte de arendă false au fost prezentate de către inculpatul Omer Ali Saim, în anul 2010, organelor de control din cadrul A.P.I.A. – Direcția Antifraudă, Control intern și Supracontrol – Serviciul Antifraudă, în timpul verificărilor efectuate cu privire la realitatea datelor declarate la momentul formulării cererii de acordare a sprijinului pe suprafață pentru anul 2008.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Constanța s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 130.440,40 lei. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Medgidia.

- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MARDALE ȘTEFĂNIŢĂ ALEXANDRU, administrator al S.C. „DELTA TRANS UTIL” S.R.L. Constanța, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- două infracțiuni de evaziune fiscală,
- folosirea, cu rea-credință, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
- transmiterea fictivă a părților sociale sau a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia,
- uz de fals, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2008 – mai 2009, inculpatul Mardale Ștefăniță Alexandru, administrator de drept al S.C. „DELTA TRANS UTIL" S.R.L. Constanța, a omis să evidențieze în contabilitatea societății veniturile realizate din livrări de mărfuri și prestări de servicii, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
În această modalitate, inculpatul Mardale Ștefăniță Alexandru a creat în dauna bugetul general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 4.686.258 lei, echivalent a 1.175.276 euro, reprezentând impozit pe profit și TVA.
Inculpatul Mardale Ștefăniță Alexandru a folosit în interes personal suma de 15.530.989,60 lei, încasată din valorificarea de mărfuri și prestarea de servicii către partenerii comerciali, pe care a ridicat-o în numerar din conturile firmei sale pe baza unor documente false, respectiv 53 de borderouri de achiziții cereale de la persoane fizice.
De asemenea, la data de 14 iulie 2008, în scopul evitării controalelor financiar fiscale, cu ocazia înregistrării firmei sale la Registrul Comerțului, inculpatul a menționat date nereale cu privire la stabilirea sediului social, pe care l-a declarat la o adresă unde firma nu a funcționat niciodată, pe baza unui contract de închiriere falsificat.
În plus, în cursul lunii septembrie 2009, inculpatul a cesionat în mod fictiv părțile sociale ale firmei sale pentru a se sustrage de la urmărirea penală pentru infracțiunile de evaziune fiscală.
A.N.A.F., prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța, s-a constituit parte civilă în procesul penale cu suma de 4.686.268 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA. În vederea recuperării acestui prejudiciu nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanța.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarație de avere – Mădălina Zamfir, referent superior la Direcția de Sănătate Publică Constanța (document)

05 Jun 2020 1003

Reacția DNA cu privire la declarațiile judecătorilor Curții Constituționale

04 Jun 2020 749

Trafic de droguri de mare risc. Ce au descoperit procurorii DIICOT

04 Jun 2020 627

Nigerian cu mandat european de arestare, prins de polițiștii români

04 Jun 2020 442

Declarație de avere – Daniel Verman, consilier superior la Direcția de Sănătate Publică Constanța (document)

04 Jun 2020 1548

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța organizează licitație pentru actualizarea planurilor de intervenție în caz de incendiu (document)

03 Jun 2020 508

Declarație de avere – Ramona Maria Vera, referent II superior la Direcția de Sănătate Publică Constanța (document)

02 Jun 2020 1307

Este Ziua Naţională pentru Adopţie. Mesajul DGASPC Constanța „Sunt copii extraordinari, de care suntem mândri – darnici care, din puținul lor, oferă mereu altora aflați în nevoie“

02 Jun 2020 2470

Declarație de avere – Liliana Janeta Vasiliev, consilier principal la Direcția de Sănătate Publică Constanța (document)

01 Jun 2020 1504

Declarație de avere – Florina Anca Vasile, consilier superior la Direcția de Sănătate Publică Constanța (document)

30 May 2020 2330

30 Mai – Ziua aniversară a Direcţiei Generale Anticorupţie

29 May 2020 538

Un tir s-a răsturnat la Ștefănești, în județul Călărași

29 May 2020 948

Declarație de avere – Elena Tudor, consilier asistent la Direcția de Sănătate Publică Constanța (document)

29 May 2020 586

Primarul Decebal Făgădău și prefectul George Niculescu, întâlnire de lucru cu investitorii de pe litoralul Mării Negre (galerie foto)

28 May 2020 761

Declarație de avere – Mariana Stan, inspector superior la Direcția de Sănătate Publică Constanța (document)

28 May 2020 1580