Ce decizii au fost adoptate la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – apărare în privinţa PESCO. România, reprezentată de secretarul de stat Mircea Duşa

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, a participat marți, 6 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe - apărare, prezidată de înaltul Reprezentant  al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Potrivit MApN, primul aspect dezbătut a fost cel al securităţii şi apărării, principalele subiecte abordate fiind: mobilitatea militară, procesul de revizuire coordonată a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF).

Mircea Duşa a reafirmat sprijinul României pentru demersurile derulate la nivel european de facilitare a mobilităţii militare, iniţiativă extrem de importantă inclusiv pentru consolidarea cooperării UE-NATO.

În prezenţa adjunctului secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, au fost evaluate progresele înregistrate pe dimensiunea cooperării UE-NATO, cu accent pe implementarea Declaraţiei Comune adoptată la Summit-ul NATO de la Varşovia, remarcându-se progresul semnificativ înregistrat la nivel politic. Mircea Duşa a apreciat rezultatele pozitive obţinute în domeniul cooperării UE-NATO şi a afirmat că România susţine implementarea setului comun integrat de măsuri concrete, în domenii precum: mobilitatea militară, contra-terorismul, apărarea cibernetică, contracararea ameninţărilor hibride, rezilienţa, StratCom, exercițiile bazate pe evenimente şi dezvoltarea de capabilităţi. Oficialul român a subliniat că ţara noastră sprijină adoptarea unei noi declaraţii politice comune cu prilejul Summit-ului aliat din luna iulie.

Din perspectiva cooperării structurate permanente, Mircea Duşa a exprimat angajamentul României în implementarea cooperării structurate permanente (PESCO), ca iniţiativă ce facilitează creşterea profilului UE pe dimensiunea de securitate şi apărare. Secretarul de stat a subliniat faptul că iniţiativa consolidează contribuţia europeană în cadrul NATO, în contextul obiectivului major de asigurare a securităţii europene şi de întărire a legăturii transatlantice. Au fost adoptate, în format PESCO, o serie de documente importante cum ar fi: Decizia Consiliului privind primul set de proiecte PESCO - România angajându-se să participe la cinci din totalul celor 17 proiecte selectate  în această etapă -, precum şi Recomandarea Consiliului cu privire la calea de urmat.

În privinţa misiunilor şi operaţiilor PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună), abordate în cadrul dejunului de lucru, au fost evaluate, în principal, eforturile Uniunii pe continentul african, subliniindu-se rolul semnificativ în realizarea capacităţilor locale de răspuns la crize. Mircea Duşa a susţinut importanţa cooperării UE cu alte organizaţii internaţionale, în special cu ONU şi Uniunea Africană, în scopul promovării securităţii şi stabilităţii. În acelaşi timp, a reafirmat angajamentul României privind participarea activă la cele şase misiuni şi operaţii PSAC, inclusiv la misiunile de instruire desfăşurate pe continentul african (EUTM Mali, EUTM RCA, EUTM Somalia).
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Armata Română, în doliu! Un fost ministru al Apărării Naționale s-a stins din viață (GALERIE FOTO)

19 Dec 2022 1837

LIVE TEXT Flacăra "Spiritul Dobrogean" ajunge azi la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Nov 2022 1747

Fostul secretar de stat în MApN, Mircea Duşa, învestit în funcţia de prefect al judeţului Mureş

25 Sep 2018 2408

Fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, numit prefect al judeţului Mureș

20 Sep 2018 1665

Dăncilă a aprobat Al treilea om din ierarhia Ministerului Apărării Naţionale a demisionat. Despre cine este vorba. Date din CV

13 Sep 2018 9911

Demisie în Guvernul Dăncilă. Mircea Dușa a cerut să fie eliberat din funcția de secretat de stat în MApN

12 Sep 2018 2451

Ministrul Mihai Fifor, întâlnire cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Dezvoltare

03 Sep 2018 1624

Ceremonie militară de absolvire a „Cursului întrunit de calificare operator forțe pentru operații speciale”. Participă secretarul de stat, Mircea Dușa

24 Jul 2018 1747

Miniștrii statelor UE, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg

25 Jun 2018 1707

MApN Mircea Duşa participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

24 Jun 2018 2443

Pensionările din Armată fac să crească numărul locurilor scoase la concurs în instituţiile de educaţie în domeniul militar,

08 Feb 2018 6761

Secretarul de stat al MApN, Mircea Duşa participă la Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est

10 Oct 2017 2658

Secretarul de stat Mircea Dușa a condus delegația MApN la recepția ultimelor avioane ale escadrilei de F-16

27 Sep 2017 1983

Mircea Duşa, discuţii cu reprezentanții companiei italiene Fincantieri SpA pe programul de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”

01 Sep 2017 2408

Întâlnire a secretarului de stat pentru politica de apărare şi planificare cu ministrul libanez al apărării

04 May 2017 1559