Ce drepturi și îndatoriri are un inspector de muncă. Statutul a fost adoptat în ședința de Guvern

Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind statutul inspectorului de muncă, care reglementează drepturile, îndatoririle specifice și incompatibilitățile funcționarilor publici numiți în funcția publică de inspector de muncă.
 
Conform Guvernului României, inspectorul de muncă exercită prerogativele funcției în scopul verificării respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, al securității și sănătății în muncă și al supravegherii pieței și în scopul luării măsurilor prevăzute de lege, în principal pentru combaterea muncii nedeclarate, prevenirea accidentelor de muncă și bolilor profesionale, precum și restricționarea introducerii pe piață a produselor neconforme.
 
Salarizarea inspectorului de muncă se face potrivit Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 
Inspectorul de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă are dreptul de a efectua activități de control, de a întocmi acte de control și de a constata și aplica sancțiuni contravenționale, astfel:
 
*  pe tot teritorul țării, indiferent de locul de muncă în care își desfășoară activitatea în mod curent, în baza deciziei emise de inspectorul general de stat;
 
*  pe teritoriul județului în a cărui rază teritorială se află sediul inspectoratului teritorial de muncă în cadrul căruia își desfășoară activitatea în mod curent.
 
Inspectorii de muncă desfășoară atât activități de control inopinate, tematice și de fond, cât și activități de control organizate conform Programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii, respectiv programului propriu de acțiuni al inspectoratului teritoral de muncă.
 
Inspectorul de muncă, purtând asupra sa legitimația și insigna, are dreptul să aibă acces liber, permanent și fără înștiințare prealabilă în sediul oricărui angajator și în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice, constituite conform prevederilor legale.
 

Inspectorul de muncă beneficiază de sprijin financiar din partea instituţiei prin suportarea sumelor necesare asigurării asistenţei juridice, în cazurile în care actele şi faptele îndeplinite în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, în limitele şi cu respectarea prevederilor legale, fac obiectul unor proceduri judiciare.
 
Inspectorul de muncă beneficiază de sprijin financiar din partea instituţiei prin decontarea cheltuielilor determinate de daunele materiale suferite în timpul şi/sau din cauza exercitării atribuţiilor de serviciu, în limitele şi cu respectarea prevederilor legale. 

 
Funcției publice de inspector de muncă i se aplică regimul incompatibilităților și conflictului de interese reglementat prin Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, cu modificările și completările ulterioare.
 
Inspectorul de muncă beneficiază de stabilitate în funcție și independență față de orice schimbare guvernamentală și orice influență neprevăzută din afară, de natură să-i influențeze libertatea de execuție, apreciere și decizie și care îl poate îngrădi sau împiedica în realizarea activității de control.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Primăria Cernavodă angajează. Ești interesat?

14 Feb 2024 996

Serviciul de salubrizare Lumina, județul Constanța, angajează. Detalii

08 Dec 2023 2248

CSM Constanța face angajări. În ce perioadă se pot depune dosarele?

19 Oct 2023 1112

CSM Constanța angajează. Ce condiții trebuie să îndeplinești?

11 Oct 2023 1095

Ceachir Ioan Doru, fost inspector de trafic rutier de la ISCTR, condamnat pentru luare de mită!

26 Sep 2023 1062

Clubul Sportiv Municipal Constanța organizează concurs pentru ocuparea mai multor posturi

25 Sep 2023 1269

Știri justiție Constanța Fostul magistrat Adina Florea câștigă la Constanța procesul cu Inspecția Judiciară (MINUTA)

07 Sep 2023 2005

Peste 800 de persoane care prestau munca la negru identificate de ITM Bucureşti, la o singură societate

23 Sep 2022 1284

Județul Tulcea Primăria Maliuc angajează. Când are loc concursul

07 Jul 2022 1395

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța angajează. Ce posturi sunt vacante

24 Jun 2022 1324

ZIUA LIVE Adrian Luca, inspector șef la ITM Constanța, despre regimul de muncă al minorilor (VIDEO)

01 Jun 2022 2684

Oportunitate de angajare la CERONAV

28 Apr 2022 2069

Angajări la Primăria Municipiului Constanța. Ce posturi sunt libere în această perioadă

17 Feb 2022 3010

Constanța. Accident de muncă. Un inspector de securitate a fost înjunghiat, ieri noapte, în timpul serviciului

29 Jun 2021 5345

Serviciul Public de Salubrizare Corbu angajează. Care sunt condițiile de participare la concurs

26 Apr 2021 1430