UPDATE Ce măsuri vor lua reprezentanţii Primăriei Bucureşti după incidentele înregistrate la sistemul de semaforizare

Având în vedere incidentele înregistrate în perioada 28-29 decembrie la sistemul de semaforizare din intersecţia de la Policlinica Titan, la Primăria Municipiului Bucureşti a avut loc astăzi, 30 decembrie, o şedinţă tehnică la care au participat, alături de viceprimarul Aurelian Bădulescu, reprezentanţi ai Adminstraţiei Străzilor împreună cu operatorul sistemului de semaforizare, Compania Municipală Managementului Traficului Bucureşti SA (CMMTB), precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Bucureşti, în cadrul şedinţei s-au stabilit pentru perioada următoare procedurile suplimentare de monitorizare şi control a tuturor intersecţiilor din Capitală, astfel încât această infrastructură să funcţioneze în parametri normali. De asemenea, echipele de intervenţie ale CMMTB se afla 24/ 24 în teren pentru a remedia, în caz de necesitate, eventualele defecţiuni la sistemul de semaforizare, aşa cum s-a procedat şi până acum.

"Totodată, cu ocazia acestui incident, dorim să atragem atenţia asupra stării tehnice în care PMB a preluat sistemul de semaforizare, deşi timp de peste 10 ani a existat un contract de modernizare, mentenanţa, intervenţie şi service pentru sistem, încheiat cu compania UTI.

Reamintim că la începutul anului 2018, PMB a încheiat acelaşi tip de contract cu Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti" - au transmis reprezentanţii Primăriei Bucureşti. 


Potrivit primăriei Bucureşti, CMMTB a preluat 176 de intersecţii integrate în BTMS (realizate într-o perioadă de peste 10 ani, din totalul de 453 de pe raza Municipiului Bucureşti) şi a integrat în acest sistem centralizat, în ultimul an, peste 40 de intersecţii, având în curs de modernizare şi execuţie alte 25.

De asemenea, sunt în stadiu de avizare şi obţinere a autorizaţiilor de construire alte 125 de intersecţii, la care lucrările de execuţie vor demara la începutul anului 2019.

În urma acestui program de investiţii, derulat pe termen de 3 ani de zile de la preluare, toate aceste intersecţii vor fi modernizate şi integrate în sistemul centralizat de management al traficului.

"Reamintim că, în data de 28 şi 29 decembrie, reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A. au depus o plângere penală după ce au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor de semaforizare, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave.

Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare, pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele. 

Atragem atenţia că asemenea acţiuni sunt ilegale şi pot avea consecinţe deosebit de grave asupra circulaţiei automobilelor şi siguranţei pietonilor" - au mai transmis reprezentanţii Primăriei Bucureşti.

UPDATE 07.01.2019
Precizări UTI privind comunicatul Primăriei Municipiului Bucureşti din data de 30 decembrie 2018

 

„La finalul anului 2018, după o perioadă în care blocajele din trafic accentuate de agitația sărbătorilor i-au scos din minți pe bucureșteni, iar diagramele anumitor semafoare au fost accesate ilegal, Primăria Capitalei aruncă vina pentru starea deplorabilă a infrastructurii de management al traficul către UTI, deși, de peste 12 luni, compania noastră nu mai este implicată în mentenanța sistemului de management al traficului din București. Printr-un comunicat de presă nesemnat, se insinuează că UTI este de vină pentru starea proastă a traficului.  


 
Fără îndoială, siguranța traficului este extrem de importantă și serioasă. Pentru aceasta există instituții și specialiști cu competențe necesare, care cunosc implicațiile unei programări conflictuale a culorii verde pentru pietoni și pentru vehicule. Investigațiile vor demonstra ceea ce s-a întâmplat de fapt și cine este autorul acestor intervenții la sistemul de trafic.
 

Respingem ferm orice alăturare a societății noastre cu situația deplorabilă în care se găsește acum traficul din Capitală și amintim că această înrăutățire a apărut după 2013, anul în care a expirat perioada de garanție a sistemului, asigurată de societatea noastră, sistem care la acea dată avea doar 96 de intersecții modernizate din totalul de 450.  
 
 
Conform contractelor de mentenanță încheiate cu UTI, pe care îi solicităm Primăriei Municipiului București să le facă publice, UTI nu a răspuns niciodată de mentenanța sau de starea tehnică a traseelor de cabluri, a camerelor tehnice, a alimentărilor cu energie electrică sau a dulapurilor cu echipamente amplasate în intersecții. Aceste părți din sistemul de trafic au fost întotdeauna în responsabilitatea directă a Administrației Străzilor București (ASB). Dintre toate aceste subsisteme, UTI a avut în mentenanță numai calculatoarele de trafic amplasate în dulapurile de echipamente ale ASB, camerele video din intersecții și echipamentele de comunicații.
 
Nici acele controlere (calculatoare de trafic) care au fost „hăckuite” nu au fost livrate de UTI, nu fac parte din intersecțiile modernizate de UTI, sunt echipamente foarte vechi care ar fi trebuit înlocuite în cadrul promisei „revoluții” și care nu au absolut niciun fel de protecție mecanică sau prin parolă, accesul putând fi făcut cu ușurință.
 
Reaua credință merge și mai departe atunci când PMB își asumă restrângerea cercului de „suspecți” doar la cei 8 tehnicieni ai PMB și ai UTI, menționând însă clar că cei ai PMB trebuie excluși, insinuând astfel voalat că adevărații „suspecți” sunt de la UTI, firma de la care PMB a preluat mentenanța.
 
Reaua credință prin omisiune poate fi ușor demonstrată însă prin faptul că cel puțin alte trei companii mai au expertiză tehnică pentru acest tip de echipament, companii care au lucrat ca subcontractori ai Administrației Străzilor București, pentru mentenanța acestor echipamente. 
 
Menționăm că predarea sistemului de către UTI s-a făcut în decembrie 2017, la finalizarea acordului cadru de mentenanță, iar în procesul verbal de predare primire nu s-a făcut nicio mențiune referitoare la starea precară a sistemului, PMB neridicând nicio obiecție.
 
UTI a făcut pe parcursul anilor zeci de sesizări/propuneri scrise de remediere accelerată și responsabilă a întregului sistem, propunând măsuri concrete în acest sens.
După expirarea contractului de garanție pentru primele 96 de intersecții modernizate și integrate în sistem, la finele anului 2013 (2009-2013, cei 5 ani cu „undă verde”, respectiv perioada în care am avut posibilitatea să ne organizăm un sistem de mentenanță foarte eficient), UTI nu a mai putut reacționa și remedia rapid defecțiunile sistemului. Contractele cadru de mentenanță pe care le-am mai avut pentru aproape toate intersecțiile din București în perioada 2015–2017 au fost simple contracte de intervenție și remediere la cererea Administrației Străzilor. Devizul oricărei reparații trebuia aprobat pentru fiecare defecțiune în parte, apoi trebuiau comandate materialele (PMB nu a fost de acord ca UTI să își facă un stoc de rezervă pentru a accelera intervențiile), apoi urma reparația efectivă. Acest ciclu dura între una și două luni, când, în mod normal, astfel de intervenții ar fi putut fi rezolvate în maxim 48 de ore.
 
Din informațiile pe care le deținem, singurele intersecții care au fost modernizate  în ultimi ani sunt intersecțiile de pe bulevardele Pantelimon, Liviu Rebreanu și Iuliu Maniu (36 de intersecții în total), în cadrul unor contracte de reabilitare a arterelor menționate, intersecții care au fost modernizate de către UTI până în decembrie 2017.
 
Având în vedere toate aspectele menționate mai sus, ne este greu să înțelegem care este motivația afirmațiilor PMB la adresa UTI, în lipsa unor argumente clare,cu atât mai mult cu cât nu am primit nicio sesizare oficială prin care să ni se reproșeze vreun aspect negativ în derularea contractelor cu PMB.

Răzvan Petrescu
Președinte al Consiliului de Administrație
UTI Grup“


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Primăria Ciobanu, contract de 45.000 de euro cu Danezu Music SRL pentru un festival de trei zile (DOCUMENTE)

18 Mar 2024 543

Primăria Murfatlar cumpără de la CNC Romcenter SRL stații de autobuz pentru proiectul „Smart City Murfatlar“! (DOCUMENT)

16 Mar 2024 613

Au semnat două contracte Synesis Partners SRL revine în achizițiile directe ale Primăriei Constanța (DOCUMENTE)

15 Mar 2024 560

Cumpărări directe Constanța Primăria Hârșova, contract cu Percons EU SRL pentru consultanță privind accesarea de fonduri (DOCUMENT)

08 Mar 2024 635

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 2956

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1015

Dosar pe rolul Tribunalului Constanța privind litigiul achizițiilor publice. Vizat primarul de la Topalu

22 Jan 2024 617

Elevii din Cumpăna, în vizită la București! Programul excursiei include vizită la Palatul Parlamentului și la Galeria de Automobile "Țiriac Collection".

21 Jan 2024 730

Licitații Constanța Daca Construct SRL și Eli & Den Trading SRL reabilitează școala din Canlia, comuna constănțeană Lipnița (DOCUMENT)

14 Jan 2024 868

Pompierii îi strică planurile primarului NegoițăRevelionul pregătit de Primăria Sectorului 3 la Hala Laminor ar fi ilegal

30 Dec 2023 898

Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal

27 Dec 2023 854

Mariana Gâju, prezentă și premiată la Gala Aniversară a 33 de ani de la înființarea Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative

14 Dec 2023 1132

În atenția șoferilor! Restricții de circulație pe strada București, în municipiul Constanța

13 Dec 2023 783

Licitații Tulcea Primăria Topolog, contract cu Secunet Project SRL București pentru Centrul de monitorizare a situației din localitate (DOCUMENT)

21 Nov 2023 1084

Decizie CNSC O licitație organizată de Primăria Constanța pentru obiectivul de investiții «Bulevardul Madrid» a fost contestată

01 Nov 2023 948