Stiri calde

Ce mesaj a transmis ministrul Carmen Dan la ședința de bilanț a Poliției Române. La acțivitate a fost prezent și premierul Viorica Dăncilă

Astăzi, 16 februarie, prim-ministrul României, Vasilica Viorica Dăncilă și ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, au participat la ședința de evaluare a activității desfășurate în anul 2017 de Inspectoratul General al Poliției Române.
 
Potrivit MAI, bilanțul a fost prezentat  de către inspectorul general, chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță. La eveniment au mai luat parte adjunctul Procurorului General al României, Bogdan Licu, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum și alți invitați - reprezentanți ai structurilor din minister și ai instituțiilor partenere ale Inspectoratului General al Poliței Române.

Redăm, în continuare, mesajul ministrului afacerilor interne:
 
 “În mod tradițional, bilanțul este momentul prezentării reușitelor, dar și al neîmplinirilor și vremea la care tragem concluzii.
 
Nu este un moment în care să ne lăudăm, ci un moment în care să analizăm cu seriozitate și responsabilitate ce a funcționat bine și ce trebuie schimbat în viitor.
  
Dacă nu avem curajul să ne facem această evaluare corect, înseamnă că ne amăgim singuri.
  
Reușitele Poliției Române se văd zi de zi în spațiul public și se reflectă în intervențiile dumneavoastră, în numărul mare de infractori prinși, în excelenta cooperare internațională, în dedicația și profesionalismul de care dați dovadă.
 
Iar toate aceste lucruri se simt în nivelul de siguranță al cetățeanului.
 
Cifrele prezentate în bilanț sunt evidente pentru a susține aceste concluzii.
 
 Deficiențele, pentru că și acestea există, țin în special de modul în care s-a exercitat actul de comandă în anumite unități, cu efect asupra relației șef-subordonat. Altele au privit modul în care s-au gestionat anumite situații sau cum s-au dezvoltat anumite atitudini fie de complicitate, fie de indiferență sau de autoprotecție.
 
Personal, în anul pe care l-am parcurs, am constatat de prea multe ori un anumit conservatorism manifestat sub forma lipsei de comunicare, ascunderea unor evidențe sau atitudini nefirești față de cetățeni.
  
Cu toate greutățile și provocările cu care se confruntă Poliția Română, aceasta trebuie să fie și să rămână un reper de siguranță și încredere.
 
Am zis-o de curând la ultima întâlnire cu echipa de comandă a Poliției și țin să subliniez încă o dată, aici, într-un cadru mai larg: am convingerea fermă că în număr covârșitor polițiștii sunt oameni foarte bine pregătiți, de bună-credință și fac această meserie din vocație.

Este nedrept ca greșelile unora să pună o pată pe întreaga instituție. Iar acest tip de abordare generalistă nu poate fi niciodată corectă.
 
Nici pentru marea masă a polițiștilor onești, nici pentru Poliție!
 
 Suntem în fața unei noi provocări.
 
Mulți dintre dumneavoastră ați mai trecut prin astfel de momente și probabil că vă gândiți că este încă un val peste care veți trece la fel ca și până acum.
 
Eu îmi doresc să tratați această schimbare cu foarte mare seriozitate, pentru că sunt lucruri serioase de făcut. Și am să enumăr numai câteva repere:

Trebuie reorganizat programul de muncă - pentru că avem obligația să respectăm timpul de lucru, dar și timpul liber necesar recuperării polițiștilor după serviciu; până când vom echilibra necesarul de personal, avem nevoie de modalități noi de organizare a serviciului polițienesc.
 
Și știu că noua conducere a Poliției este determinată să facă această schimbare!
 
Trebuie să transparentizăm procedurile polițienești - și vom face asta pentru că avem deja un proiect de lege care va intra cât de curând în Guvern. Eu sper să-l vedem adoptat săptămâna ce urmează.
 
De mult prea multe ori am fost martorii unor intervenții polițienești discutabile sau a unor reacții nefirești din partea cetățenilor. Introducând în lege principalele interacțiuni dintre polițist și cetățean, vom clarifica drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți.
 
Iar asta ne va scuti și de aprecierile mai mult sau mai puțin obiective din spațiul public.
 
Trebuie recâștigată autoritatea polițistului. Și aveți nevoie de un cadru legal coerent, proceduri clare de acțiune și un nivel ridicat de pregătire tactică și fizică.

Trebuie să comunicăm mai eficient între noi și mult mai mult cu cetățenii și comunitatea, pentru că, înainte de orice, serviciul polițienesc este un serviciu public.
 
Acest ultim aspect a fost de multe ori ignorat, pentru că ne-am gândit numai la noi, fără a ne uita care sunt așteptările cetățenilor.
 
Toate aceste obiective se regăsesc în evaluarea pe care noua conducere a Poliției a finalizat-o. Și pentru realizarea acestor obiective este nevoie acum, evident, de un plan coerent de acțiune. 
 
Eu îmi doresc ca Poliția să consulte societatea și cetățenii atunci când își propune să aducă modificări de esență în propria activitate.
 
Am început cu insistență și consistență, spun eu, să facem lucrul acesta și vom continua.
  
Un prim pas s-a făcut când am lucrat proiectul privind întărirea autorității și sunt mulțumită că, în urma unei dezbateri reale, am reușit să ajungem la un punct comun, acceptat și de societatea civilă, dar care răspunde și nevoilor noastre organizaționale. A fost un exercițiu bun și, evident, îmi doresc să continue acest exercițiu.
 
 Și pentru că mă refer la consultare și dialog, vreau astăzi să mulțumesc și reprezentanților sindicatelor și ai organizațiilor profesionale care au înțeles că anumite obiective sunt mai presus decât interesele individuale sau de organizație.
 
 În ceea ce vă privește, domnule Inspector General,
 
Pentru rezultatele de anul trecut, nu vă pot face reproșuri, dar nici nu vă pot atribui merite. Nu pot nici să vă laud, nici să vă critic. Dar, mai spun încă o dată ceea ce am spus de multe ori, am de la dumneavoastră și de la echipa dumneavoastră mari așteptări!
 
 Reforma Poliției, acest demers pe care l-ați început, trebuie să aibă un principal rezultat: cetățeanul să vadă Poliția așa cum este ea – o instituție dedicată serviciului public.
 
 O schimbare reală presupune crearea unor mecanisme care să permită depistarea derapajelor și mai înseamnă oameni bine pregătiți.
 
De prea multe ori în fața problemelor din sistem s-a răspuns prin invocarea lipsei de personal, a mijloacelor logistice sau a unei salarizări care nu se ridică la nivelul așteptărilor dumneavoastră.
 
 Da. Sunt reale și sunt într-adevăr și acestea probleme, dar nu pot fi o scuză pentru tot ce nu merge bine în Poliție.
 
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne știți foarte bine că avem în derulare o strategie de reducere a deficitului de personal prin care aducem în sistem oameni noi. Anul trecut, am încadrat 6.000 de oameni, iar anul acesta vor mai intra alți aproape 7.000.
 
Dintre aceștia, aproape 3.900 vor ajunge în Poliție. Majoritatea fiind absolvenți ai școlilor noastre.
  
Luna viitoare vom începe o achiziție centralizată de mașini, achiziție în valoare de 120 milioane de lei, iar pentru Poliția Română estimăm să alocăm aproximativ 800 de mașini.
  
În curând, Poliția Română va începe achiziția de mijloace de protecție și intervenție, iar asta va contribui semnificativ la reducerea riscului misiunilor polițiștilor.
 
 Știu că aceste alocări de resurse nu vor rezolva toate problemele, pentru că aceste probleme nu sunt de ieri, nu sunt de alaltăieri, însă acest proces merge înainte. Iar lucrurile încep să se schimbe în bine!
 
 Și mai am o observație referitoare la salarizare: eu, ca ministru, nu aș putea niciodată să mă opun creșterii veniturilor angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Asta pentru că eu personal cred că polițiștii merită mult mai mult, raportat la importanța muncii lor.
 
Același crez l-am avut și anul trecut când a existat posibilitatea legală a introducerii unui spor valabil numai pentru salarizarea anului 2017;
 
Acest crez l-am avut și anul acesta, când am majorat alte sporuri prevăzute de lege și de care de luna viitoare vor beneficia 28.000 de polițiști.
  
În încheiere, vreau să adresez o rugăminte tuturor polițiștilor adevărați, a celor care își fac treaba, zi de zi cu pasiune și cu onoare: Fiți uniți și haideți împreună să depășim acest moment dificil!
 
Acest deziderat este în interesul nostru, al tuturor: al polițiștilor, al Poliției Române, al Ministerului de Interne și al românilor!
 
 Eu am încredere în forța și capacitatea acestei instituții pentru că, așa cum s-a menționat aici, principala resursă a Poliției Române sunt oamenii dedicați, care lucrează în această instituție.
 
Vă mulțumesc!”
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liviu Dragnea, întânire la sediul PSD cu premierul şi alţi miniştrii

13 Sep 2018 453

Moțiunea opoziției împotriva ministrului Carmen Dan, a picat

12 Sep 2018 467

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 3 septembrie 2018

05 Sep 2018 419

Carmen Dan şi Speranţa Clişeru, audiate marţi de Comisia de apărare din Senat

04 Sep 2018 263

Am întrebat-o dacă ne spionează Ruptură în PSD. Scandal la Neptun. Gabriela Firea cere demiterea ministrului de Interne. Firea l-a criticat şi pe Dragnea

01 Sep 2018 3183

UPDATE Liderii PSD se reunesc în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, la Neptun. Se cere demisia ministrului Carmen Dan

01 Sep 2018 839

USR solicită declasificarea raportului privind protestul din 10 august

21 Aug 2018 515

Carmen Dan, noi explicaţii despre violenţele din 10 august "Prezint scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit"

19 Aug 2018 494

Victor Ponta - "Liviu Dragnea a numit în funcţii numai oameni din judeţul său, obedienţi şi săraci intelectual"

19 Aug 2018 564

Ministrul Afacerilor Interne contrazis de Parchetul Militar Bucureşti. Niciun procuror nu a coordonat acțiunea jandarmilor din Piața Victoriei

14 Aug 2018 529

Reacția ministrului Carmen Dan după protestele din 10 august. Cine a coordonat intervenția jandarmilor din Piața Victoriei

14 Aug 2018 495

Ludovic Orban - "Vom depune o sesizare penală la PICCJ împotriva ministrului Carmen Dan şi a prefectul Capitalei"

13 Aug 2018 292

Urmările protestului din 10 august. Denunț penal pe numele ministrului Carmen Dan și a prefectului Capitalei

13 Aug 2018 354

UPDATE4. Protest la Constanţa. Pancarta cea mai tare “Venim ca să vă arătăm ce ştim. M##PSD” (galerie foto + video)

11 Aug 2018 5234

Ministrul Carmen Dan - "Jandarmeria a aplicat legea. Klaus Iohannis a reacţionat prematur"

11 Aug 2018 964

Reacţia ministrului Carmen Dan, după violenţele dintre protestatari şi jandarmi

11 Aug 2018 936

Președintele Klaus Iohannis, acuzat că se află în campanie electorală. Ce a declarat ministrul Carmen Dan despre criticile aduse Guvernului de șeful statului

04 Aug 2018 402

Este poliţistul în timpul serviciului? Uite ce ordin a dat ministrul de Interne Carmen Dan

26 Jul 2018 7985

IGPR Noi numiri în funcții, la Inspectoratele de Poliție din țară

17 Jul 2018 782

Ziua Ministerul Afacerilor Interne, sărbătorită printr-un ceremonial militar-religios. Pompieri, jandarmi și polițiști au primit Emblema de onoare

16 Jul 2018 2429

Ceremonia de absolvire a Promoției 2018 ”Centenarul Marii Uniri”, la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” (video)

14 Jul 2018 2879

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 2 iulie 2018

09 Jul 2018 554

UPDATE Ministrul Carmen Dan, în doliu. Soțul acesteia a decedat!

03 Jul 2018 3725

Ministerul Afacerilor Interne a făcut public Ordinul privind activităţile de prevenire a corupţiei pentru promovarea integrităţii

01 Jul 2018 1275

Comandamentul de inundații, convocat la Ministerul Afacerilor Interne. Se intervine de 72 de ore fără oprire

30 Jun 2018 614

Noul inspector general al IGPR, chestor general Ioan Buda a fost învestit în funcție. Ce funcție va ocupa fostul șef al Poliției Române, chestor Cătălin Ioniță

28 Jun 2018 1369

Ioan Albu renunță la funcția de prefect al Constanței (document)

27 Jun 2018 976

Numire importantă la vârful IGPR, făcută de prim-ministrul Viorica Dăncilă (document)

26 Jun 2018 4574

Mașini noi, pentru Poliția Română! Cum va arăta parcul auto al MAI

20 Jun 2018 725

Al treilea om din ierarhia Ministerului Afacerilor Interne a solicitat eliberarea din funcţie. Despre cine este vorba

12 Jun 2018 2707

MAI Creşte valabilitatea paşapoartelor electronice

11 Jun 2018 1057

Trei polițiști, un pompier și un polițist de frontieră care au refuzat să se lase mituiți, recompensați cu placheta de onoare a DGA (galerie foto)

30 May 2018 1413

SNPPC BT IPJ Constanţa, punct de vedere cu privire la proiectul de modificare a Statutului Poliţistului

18 May 2018 820

Chestor de poliție numit în post cheie la Ministerul Afacerilor Interne. Pe cine a numit Dăncilă s-o ajute pe Carmen Dan (document)

11 May 2018 10282

Şoferi „teribilişti“ aflaţi nu de puţine ori sub influenţa băuturilor alcoolice Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, interpelat de senatorul Ştefan Mihu pe tema pericolului din traficul auto

10 May 2018 1530

Incredibil ce au descoperit procurorii care anchetau cazul microfonului găsit în locuința ministrului Carmen Dan. Dosarul a fost închis

04 May 2018 683

Adevarul.ro. Cine este copilul îmbrăcat în pompier care a întâmpinat-o pe Carmen Dan, ministrul Afacerilor de Interne în Mamaia

30 Apr 2018 892

Imagini de la eveniment Ministrul Carmen Dan a sosit la Constanța! (galerie foto)

28 Apr 2018 2870

Ministrul Carmen Dan vine la Constanţa!

27 Apr 2018 1786

Actrița Carmen Stănescu a fost înmormântată. Ce mari artiști au condus-o pe ultimul drum

14 Apr 2018 1479

O tânără din Constanţa îşi strigă disperarea „Am pierdut deja două sarcini. Ce făcea doamna ministru Carmen Dan dacă era mama mea“ (video)

11 Apr 2018 2640

Un nou director general a fost numit la Direcția Generală Anticorupție. Decizia luată de ministrul Carmen Dan

03 Apr 2018 749

Jandarmeria Română a primit „Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne"

03 Apr 2018 826

Mii de lucrători MAI sunt la datorie de Florii și Paștele catolic. Sute de radare au fost scoase în stradă pentru depistarea vitezomanilor

01 Apr 2018 425

Carmen Dan, despre întârzierea pensiilor cadrelor din MAI - ”Pensiile vor fi primite înainte de Paște”

31 Mar 2018 1337

Cine sunt cei doi adjuncți care completează echipa de conducere a Poliţiei Române. Deciziile de numire în funcție semnate de ministrul Carmen Dan

29 Mar 2018 1316

Ministrul de Interne, Carmen Dan, mesaj cu ocazia Zilei Poliţiei Române - „Felicitări, gânduri bune şi putere de muncă“

25 Mar 2018 2089

Trei polițiști din Constanța au primit premiul „Polițistul anului ediția 2018“. Cine sunt cei care au primit distincția și pentru ce fapte s-au făcut remarcați

23 Mar 2018 1673

Premiile pentru „Polițistul Anului“, acordate cu ocazia Zilei Poliției Române. „Emblema de Onoare“ oferită post-mortem polițistului înjunghiat mortal în Gara Suceava

22 Mar 2018 608

Iarna revine în forță. Mai multe județe, printre care și Constanța sunt sub avertizare meteo de vreme rea. Ce a recomandat ministrul Carmen Dan

22 Mar 2018 1858