Stiri calde

Ce mesaj a transmis ministrul Carmen Dan la ședința de bilanț a Poliției Române. La acțivitate a fost prezent și premierul Viorica Dăncilă

Astăzi, 16 februarie, prim-ministrul României, Vasilica Viorica Dăncilă și ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, au participat la ședința de evaluare a activității desfășurate în anul 2017 de Inspectoratul General al Poliției Române.
 
Potrivit MAI, bilanțul a fost prezentat  de către inspectorul general, chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță. La eveniment au mai luat parte adjunctul Procurorului General al României, Bogdan Licu, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum și alți invitați - reprezentanți ai structurilor din minister și ai instituțiilor partenere ale Inspectoratului General al Poliței Române.

Redăm, în continuare, mesajul ministrului afacerilor interne:
 
 “În mod tradițional, bilanțul este momentul prezentării reușitelor, dar și al neîmplinirilor și vremea la care tragem concluzii.
 
Nu este un moment în care să ne lăudăm, ci un moment în care să analizăm cu seriozitate și responsabilitate ce a funcționat bine și ce trebuie schimbat în viitor.
  
Dacă nu avem curajul să ne facem această evaluare corect, înseamnă că ne amăgim singuri.
  
Reușitele Poliției Române se văd zi de zi în spațiul public și se reflectă în intervențiile dumneavoastră, în numărul mare de infractori prinși, în excelenta cooperare internațională, în dedicația și profesionalismul de care dați dovadă.
 
Iar toate aceste lucruri se simt în nivelul de siguranță al cetățeanului.
 
Cifrele prezentate în bilanț sunt evidente pentru a susține aceste concluzii.
 
 Deficiențele, pentru că și acestea există, țin în special de modul în care s-a exercitat actul de comandă în anumite unități, cu efect asupra relației șef-subordonat. Altele au privit modul în care s-au gestionat anumite situații sau cum s-au dezvoltat anumite atitudini fie de complicitate, fie de indiferență sau de autoprotecție.
 
Personal, în anul pe care l-am parcurs, am constatat de prea multe ori un anumit conservatorism manifestat sub forma lipsei de comunicare, ascunderea unor evidențe sau atitudini nefirești față de cetățeni.
  
Cu toate greutățile și provocările cu care se confruntă Poliția Română, aceasta trebuie să fie și să rămână un reper de siguranță și încredere.
 
Am zis-o de curând la ultima întâlnire cu echipa de comandă a Poliției și țin să subliniez încă o dată, aici, într-un cadru mai larg: am convingerea fermă că în număr covârșitor polițiștii sunt oameni foarte bine pregătiți, de bună-credință și fac această meserie din vocație.

Este nedrept ca greșelile unora să pună o pată pe întreaga instituție. Iar acest tip de abordare generalistă nu poate fi niciodată corectă.
 
Nici pentru marea masă a polițiștilor onești, nici pentru Poliție!
 
 Suntem în fața unei noi provocări.
 
Mulți dintre dumneavoastră ați mai trecut prin astfel de momente și probabil că vă gândiți că este încă un val peste care veți trece la fel ca și până acum.
 
Eu îmi doresc să tratați această schimbare cu foarte mare seriozitate, pentru că sunt lucruri serioase de făcut. Și am să enumăr numai câteva repere:

Trebuie reorganizat programul de muncă - pentru că avem obligația să respectăm timpul de lucru, dar și timpul liber necesar recuperării polițiștilor după serviciu; până când vom echilibra necesarul de personal, avem nevoie de modalități noi de organizare a serviciului polițienesc.
 
Și știu că noua conducere a Poliției este determinată să facă această schimbare!
 
Trebuie să transparentizăm procedurile polițienești - și vom face asta pentru că avem deja un proiect de lege care va intra cât de curând în Guvern. Eu sper să-l vedem adoptat săptămâna ce urmează.
 
De mult prea multe ori am fost martorii unor intervenții polițienești discutabile sau a unor reacții nefirești din partea cetățenilor. Introducând în lege principalele interacțiuni dintre polițist și cetățean, vom clarifica drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți.
 
Iar asta ne va scuti și de aprecierile mai mult sau mai puțin obiective din spațiul public.
 
Trebuie recâștigată autoritatea polițistului. Și aveți nevoie de un cadru legal coerent, proceduri clare de acțiune și un nivel ridicat de pregătire tactică și fizică.

Trebuie să comunicăm mai eficient între noi și mult mai mult cu cetățenii și comunitatea, pentru că, înainte de orice, serviciul polițienesc este un serviciu public.
 
Acest ultim aspect a fost de multe ori ignorat, pentru că ne-am gândit numai la noi, fără a ne uita care sunt așteptările cetățenilor.
 
Toate aceste obiective se regăsesc în evaluarea pe care noua conducere a Poliției a finalizat-o. Și pentru realizarea acestor obiective este nevoie acum, evident, de un plan coerent de acțiune. 
 
Eu îmi doresc ca Poliția să consulte societatea și cetățenii atunci când își propune să aducă modificări de esență în propria activitate.
 
Am început cu insistență și consistență, spun eu, să facem lucrul acesta și vom continua.
  
Un prim pas s-a făcut când am lucrat proiectul privind întărirea autorității și sunt mulțumită că, în urma unei dezbateri reale, am reușit să ajungem la un punct comun, acceptat și de societatea civilă, dar care răspunde și nevoilor noastre organizaționale. A fost un exercițiu bun și, evident, îmi doresc să continue acest exercițiu.
 
 Și pentru că mă refer la consultare și dialog, vreau astăzi să mulțumesc și reprezentanților sindicatelor și ai organizațiilor profesionale care au înțeles că anumite obiective sunt mai presus decât interesele individuale sau de organizație.
 
 În ceea ce vă privește, domnule Inspector General,
 
Pentru rezultatele de anul trecut, nu vă pot face reproșuri, dar nici nu vă pot atribui merite. Nu pot nici să vă laud, nici să vă critic. Dar, mai spun încă o dată ceea ce am spus de multe ori, am de la dumneavoastră și de la echipa dumneavoastră mari așteptări!
 
 Reforma Poliției, acest demers pe care l-ați început, trebuie să aibă un principal rezultat: cetățeanul să vadă Poliția așa cum este ea – o instituție dedicată serviciului public.
 
 O schimbare reală presupune crearea unor mecanisme care să permită depistarea derapajelor și mai înseamnă oameni bine pregătiți.
 
De prea multe ori în fața problemelor din sistem s-a răspuns prin invocarea lipsei de personal, a mijloacelor logistice sau a unei salarizări care nu se ridică la nivelul așteptărilor dumneavoastră.
 
 Da. Sunt reale și sunt într-adevăr și acestea probleme, dar nu pot fi o scuză pentru tot ce nu merge bine în Poliție.
 
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne știți foarte bine că avem în derulare o strategie de reducere a deficitului de personal prin care aducem în sistem oameni noi. Anul trecut, am încadrat 6.000 de oameni, iar anul acesta vor mai intra alți aproape 7.000.
 
Dintre aceștia, aproape 3.900 vor ajunge în Poliție. Majoritatea fiind absolvenți ai școlilor noastre.
  
Luna viitoare vom începe o achiziție centralizată de mașini, achiziție în valoare de 120 milioane de lei, iar pentru Poliția Română estimăm să alocăm aproximativ 800 de mașini.
  
În curând, Poliția Română va începe achiziția de mijloace de protecție și intervenție, iar asta va contribui semnificativ la reducerea riscului misiunilor polițiștilor.
 
 Știu că aceste alocări de resurse nu vor rezolva toate problemele, pentru că aceste probleme nu sunt de ieri, nu sunt de alaltăieri, însă acest proces merge înainte. Iar lucrurile încep să se schimbe în bine!
 
 Și mai am o observație referitoare la salarizare: eu, ca ministru, nu aș putea niciodată să mă opun creșterii veniturilor angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Asta pentru că eu personal cred că polițiștii merită mult mai mult, raportat la importanța muncii lor.
 
Același crez l-am avut și anul trecut când a existat posibilitatea legală a introducerii unui spor valabil numai pentru salarizarea anului 2017;
 
Acest crez l-am avut și anul acesta, când am majorat alte sporuri prevăzute de lege și de care de luna viitoare vor beneficia 28.000 de polițiști.
  
În încheiere, vreau să adresez o rugăminte tuturor polițiștilor adevărați, a celor care își fac treaba, zi de zi cu pasiune și cu onoare: Fiți uniți și haideți împreună să depășim acest moment dificil!
 
Acest deziderat este în interesul nostru, al tuturor: al polițiștilor, al Poliției Române, al Ministerului de Interne și al românilor!
 
 Eu am încredere în forța și capacitatea acestei instituții pentru că, așa cum s-a menționat aici, principala resursă a Poliției Române sunt oamenii dedicați, care lucrează în această instituție.
 
Vă mulțumesc!”
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sesiune de pregătire cu atașații de afaceri interne români în contextul preluării președinției Consiliului UE.

13 Dec 2018 146

Ministrul Carmen Dan susține că Guvernul se află într-un blocaj funcţional din cauza faptului că la două ministere nu sunt titulari

09 Dec 2018 171

Ministrul de Interne, Carmen Dan O suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis nu este o variantă luată în calcul de coaliţia de guvernare PSD-ALDE

09 Dec 2018 185

Ce teme s-au dezbătut la întâlnirile bilaterale avute de ministrul Carmen Dan cu omologii din Bulgaria, Marea Britanie și Germania

06 Dec 2018 216

Penitenciarul Poarta Albă a cumpărat materiale pentru curăţenie (document)

05 Dec 2018 389

Mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Dan cu prilejul Zilei Naționale a României

01 Dec 2018 287

Ministrul Carmen Dan, în vizită oficială în Grecia (galerie foto)

20 Nov 2018 284

Însemn heraldic Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Ce reprezintă casca, topoarele, şarpele încolăcit pe baston, acvila albastră

18 Nov 2018 1048

Interviu live Pregătește un CD pentru copii împreună cu Alexandru Neș. Ileana Șipoteanu, despre spectacolul de poezie, muzică și dans „Oglinzi“ (video)

17 Nov 2018 844

Ministrul afacerilor interne, întrevedere cu procurorul general interimar al SUA. Ce subiecte au fost analizate

10 Nov 2018 599

Direcţia Generală Anticorupţie din MAI - însemn heraldic. Ce semnifică ramurile de lauri, spada şi coroana deschisă

02 Nov 2018 872

Ziua Arhivelor Naționale. Se împlinesc 187 de ani de la înființare. Ce a declarat ministrul Carmen Dan

31 Oct 2018 294

Carmen Dan, întrevedere cu comisarul european pentru Uniunea securității, Julian King. Care au fost temele de discuție

22 Oct 2018 322

Carmen Dan "Fenomenul radicalizării, în atenţia României în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE "

12 Oct 2018 352

Carmen Dan "Securitatea tinerilor noştri este securitatea viitorului nostru"

11 Oct 2018 241

Fosta soţie a lui Dan Adamescu reținută pentru evaziune fiscală. Ce au stabilit anchetatorii. Valoarea prejudiciului este de zeci de milioane de lei

10 Oct 2018 481

Ministrul Carmen Dan, despre referendum - "Tot ceea ce intră în responsabilitatea MAI a fost gestionat foarte bine"

07 Oct 2018 508

Viorica Dăncilă, inspecţie în zonele cu risc de inundaţii - „Acordăm importanță prevenirii efectelor inundațiilor"

05 Oct 2018 433

Carmen Dan, declaraţii în cadrul ședinței Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a Referendumului

04 Oct 2018 337

Ministrul Carmen Dan a declarat că toate secţiile de votare de la referendumul din 6-7 octombrie se vor afla sub protecţia angajaţilor MAI

03 Oct 2018 298

Cei mai noi studenți ai Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” au depus Jurământul Militar

28 Sep 2018 365

Editorial Tit ar vrea să ne „gazeze“ şi pe Facebook!

27 Sep 2018 872

Stelian Ion - „USR va folosi toate pârghiile constituţionale pentru a împiedica instalarea unui haos în sistemul judiciar din România!“

27 Sep 2018 778

Ministrul afacerilor interne, la prima ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru pregătirea referendumului pentru revizuirea Constituției

26 Sep 2018 301

Senatorul Liviu Brailoiu vrea sa reglementeze reţelele de socializare. Acesta susține că au existat 140.000 de conturi de Facebook fără identitate reală

25 Sep 2018 459

Fostul secretar de stat în MApN, Mircea Duşa, învestit în funcţia de prefect al judeţului Mureş

25 Sep 2018 424

Ce spune ministrul Carmen Dan despre punerea sub acuzare a unor şefi din Jandarmerie după protestul din 10 august

24 Sep 2018 407

Liviu Dragnea, întânire la sediul PSD cu premierul şi alţi miniştrii

13 Sep 2018 557

Moțiunea opoziției împotriva ministrului Carmen Dan, a picat

12 Sep 2018 663

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 3 septembrie 2018

05 Sep 2018 618

Carmen Dan şi Speranţa Clişeru, audiate marţi de Comisia de apărare din Senat

04 Sep 2018 332

Am întrebat-o dacă ne spionează Ruptură în PSD. Scandal la Neptun. Gabriela Firea cere demiterea ministrului de Interne. Firea l-a criticat şi pe Dragnea

01 Sep 2018 3402

UPDATE Liderii PSD se reunesc în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, la Neptun. Se cere demisia ministrului Carmen Dan

01 Sep 2018 960

USR solicită declasificarea raportului privind protestul din 10 august

21 Aug 2018 619

Carmen Dan, noi explicaţii despre violenţele din 10 august "Prezint scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit"

19 Aug 2018 617

Victor Ponta - "Liviu Dragnea a numit în funcţii numai oameni din judeţul său, obedienţi şi săraci intelectual"

19 Aug 2018 694

Ministrul Afacerilor Interne contrazis de Parchetul Militar Bucureşti. Niciun procuror nu a coordonat acțiunea jandarmilor din Piața Victoriei

14 Aug 2018 613

Reacția ministrului Carmen Dan după protestele din 10 august. Cine a coordonat intervenția jandarmilor din Piața Victoriei

14 Aug 2018 590

Ludovic Orban - "Vom depune o sesizare penală la PICCJ împotriva ministrului Carmen Dan şi a prefectul Capitalei"

13 Aug 2018 354

Urmările protestului din 10 august. Denunț penal pe numele ministrului Carmen Dan și a prefectului Capitalei

13 Aug 2018 435

UPDATE4. Protest la Constanţa. Pancarta cea mai tare “Venim ca să vă arătăm ce ştim. M##PSD” (galerie foto + video)

11 Aug 2018 5361

Ministrul Carmen Dan - "Jandarmeria a aplicat legea. Klaus Iohannis a reacţionat prematur"

11 Aug 2018 1093

Reacţia ministrului Carmen Dan, după violenţele dintre protestatari şi jandarmi

11 Aug 2018 1047

Președintele Klaus Iohannis, acuzat că se află în campanie electorală. Ce a declarat ministrul Carmen Dan despre criticile aduse Guvernului de șeful statului

04 Aug 2018 492

Este poliţistul în timpul serviciului? Uite ce ordin a dat ministrul de Interne Carmen Dan

26 Jul 2018 8107

IGPR Noi numiri în funcții, la Inspectoratele de Poliție din țară

17 Jul 2018 1080

Ziua Ministerul Afacerilor Interne, sărbătorită printr-un ceremonial militar-religios. Pompieri, jandarmi și polițiști au primit Emblema de onoare

16 Jul 2018 2649

Ceremonia de absolvire a Promoției 2018 ”Centenarul Marii Uniri”, la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” (video)

14 Jul 2018 3237

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 2 iulie 2018

09 Jul 2018 709

UPDATE Ministrul Carmen Dan, în doliu. Soțul acesteia a decedat!

03 Jul 2018 3863