Stiri calde

Ce mesaj a transmis ministrul Carmen Dan la ședința de bilanț a Poliției Române. La acțivitate a fost prezent și premierul Viorica Dăncilă

Astăzi, 16 februarie, prim-ministrul României, Vasilica Viorica Dăncilă și ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, au participat la ședința de evaluare a activității desfășurate în anul 2017 de Inspectoratul General al Poliției Române.
 
Potrivit MAI, bilanțul a fost prezentat  de către inspectorul general, chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță. La eveniment au mai luat parte adjunctul Procurorului General al României, Bogdan Licu, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum și alți invitați - reprezentanți ai structurilor din minister și ai instituțiilor partenere ale Inspectoratului General al Poliței Române.

Redăm, în continuare, mesajul ministrului afacerilor interne:
 
 “În mod tradițional, bilanțul este momentul prezentării reușitelor, dar și al neîmplinirilor și vremea la care tragem concluzii.
 
Nu este un moment în care să ne lăudăm, ci un moment în care să analizăm cu seriozitate și responsabilitate ce a funcționat bine și ce trebuie schimbat în viitor.
  
Dacă nu avem curajul să ne facem această evaluare corect, înseamnă că ne amăgim singuri.
  
Reușitele Poliției Române se văd zi de zi în spațiul public și se reflectă în intervențiile dumneavoastră, în numărul mare de infractori prinși, în excelenta cooperare internațională, în dedicația și profesionalismul de care dați dovadă.
 
Iar toate aceste lucruri se simt în nivelul de siguranță al cetățeanului.
 
Cifrele prezentate în bilanț sunt evidente pentru a susține aceste concluzii.
 
 Deficiențele, pentru că și acestea există, țin în special de modul în care s-a exercitat actul de comandă în anumite unități, cu efect asupra relației șef-subordonat. Altele au privit modul în care s-au gestionat anumite situații sau cum s-au dezvoltat anumite atitudini fie de complicitate, fie de indiferență sau de autoprotecție.
 
Personal, în anul pe care l-am parcurs, am constatat de prea multe ori un anumit conservatorism manifestat sub forma lipsei de comunicare, ascunderea unor evidențe sau atitudini nefirești față de cetățeni.
  
Cu toate greutățile și provocările cu care se confruntă Poliția Română, aceasta trebuie să fie și să rămână un reper de siguranță și încredere.
 
Am zis-o de curând la ultima întâlnire cu echipa de comandă a Poliției și țin să subliniez încă o dată, aici, într-un cadru mai larg: am convingerea fermă că în număr covârșitor polițiștii sunt oameni foarte bine pregătiți, de bună-credință și fac această meserie din vocație.

Este nedrept ca greșelile unora să pună o pată pe întreaga instituție. Iar acest tip de abordare generalistă nu poate fi niciodată corectă.
 
Nici pentru marea masă a polițiștilor onești, nici pentru Poliție!
 
 Suntem în fața unei noi provocări.
 
Mulți dintre dumneavoastră ați mai trecut prin astfel de momente și probabil că vă gândiți că este încă un val peste care veți trece la fel ca și până acum.
 
Eu îmi doresc să tratați această schimbare cu foarte mare seriozitate, pentru că sunt lucruri serioase de făcut. Și am să enumăr numai câteva repere:

Trebuie reorganizat programul de muncă - pentru că avem obligația să respectăm timpul de lucru, dar și timpul liber necesar recuperării polițiștilor după serviciu; până când vom echilibra necesarul de personal, avem nevoie de modalități noi de organizare a serviciului polițienesc.
 
Și știu că noua conducere a Poliției este determinată să facă această schimbare!
 
Trebuie să transparentizăm procedurile polițienești - și vom face asta pentru că avem deja un proiect de lege care va intra cât de curând în Guvern. Eu sper să-l vedem adoptat săptămâna ce urmează.
 
De mult prea multe ori am fost martorii unor intervenții polițienești discutabile sau a unor reacții nefirești din partea cetățenilor. Introducând în lege principalele interacțiuni dintre polițist și cetățean, vom clarifica drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți.
 
Iar asta ne va scuti și de aprecierile mai mult sau mai puțin obiective din spațiul public.
 
Trebuie recâștigată autoritatea polițistului. Și aveți nevoie de un cadru legal coerent, proceduri clare de acțiune și un nivel ridicat de pregătire tactică și fizică.

Trebuie să comunicăm mai eficient între noi și mult mai mult cu cetățenii și comunitatea, pentru că, înainte de orice, serviciul polițienesc este un serviciu public.
 
Acest ultim aspect a fost de multe ori ignorat, pentru că ne-am gândit numai la noi, fără a ne uita care sunt așteptările cetățenilor.
 
Toate aceste obiective se regăsesc în evaluarea pe care noua conducere a Poliției a finalizat-o. Și pentru realizarea acestor obiective este nevoie acum, evident, de un plan coerent de acțiune. 
 
Eu îmi doresc ca Poliția să consulte societatea și cetățenii atunci când își propune să aducă modificări de esență în propria activitate.
 
Am început cu insistență și consistență, spun eu, să facem lucrul acesta și vom continua.
  
Un prim pas s-a făcut când am lucrat proiectul privind întărirea autorității și sunt mulțumită că, în urma unei dezbateri reale, am reușit să ajungem la un punct comun, acceptat și de societatea civilă, dar care răspunde și nevoilor noastre organizaționale. A fost un exercițiu bun și, evident, îmi doresc să continue acest exercițiu.
 
 Și pentru că mă refer la consultare și dialog, vreau astăzi să mulțumesc și reprezentanților sindicatelor și ai organizațiilor profesionale care au înțeles că anumite obiective sunt mai presus decât interesele individuale sau de organizație.
 
 În ceea ce vă privește, domnule Inspector General,
 
Pentru rezultatele de anul trecut, nu vă pot face reproșuri, dar nici nu vă pot atribui merite. Nu pot nici să vă laud, nici să vă critic. Dar, mai spun încă o dată ceea ce am spus de multe ori, am de la dumneavoastră și de la echipa dumneavoastră mari așteptări!
 
 Reforma Poliției, acest demers pe care l-ați început, trebuie să aibă un principal rezultat: cetățeanul să vadă Poliția așa cum este ea – o instituție dedicată serviciului public.
 
 O schimbare reală presupune crearea unor mecanisme care să permită depistarea derapajelor și mai înseamnă oameni bine pregătiți.
 
De prea multe ori în fața problemelor din sistem s-a răspuns prin invocarea lipsei de personal, a mijloacelor logistice sau a unei salarizări care nu se ridică la nivelul așteptărilor dumneavoastră.
 
 Da. Sunt reale și sunt într-adevăr și acestea probleme, dar nu pot fi o scuză pentru tot ce nu merge bine în Poliție.
 
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne știți foarte bine că avem în derulare o strategie de reducere a deficitului de personal prin care aducem în sistem oameni noi. Anul trecut, am încadrat 6.000 de oameni, iar anul acesta vor mai intra alți aproape 7.000.
 
Dintre aceștia, aproape 3.900 vor ajunge în Poliție. Majoritatea fiind absolvenți ai școlilor noastre.
  
Luna viitoare vom începe o achiziție centralizată de mașini, achiziție în valoare de 120 milioane de lei, iar pentru Poliția Română estimăm să alocăm aproximativ 800 de mașini.
  
În curând, Poliția Română va începe achiziția de mijloace de protecție și intervenție, iar asta va contribui semnificativ la reducerea riscului misiunilor polițiștilor.
 
 Știu că aceste alocări de resurse nu vor rezolva toate problemele, pentru că aceste probleme nu sunt de ieri, nu sunt de alaltăieri, însă acest proces merge înainte. Iar lucrurile încep să se schimbe în bine!
 
 Și mai am o observație referitoare la salarizare: eu, ca ministru, nu aș putea niciodată să mă opun creșterii veniturilor angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Asta pentru că eu personal cred că polițiștii merită mult mai mult, raportat la importanța muncii lor.
 
Același crez l-am avut și anul trecut când a existat posibilitatea legală a introducerii unui spor valabil numai pentru salarizarea anului 2017;
 
Acest crez l-am avut și anul acesta, când am majorat alte sporuri prevăzute de lege și de care de luna viitoare vor beneficia 28.000 de polițiști.
  
În încheiere, vreau să adresez o rugăminte tuturor polițiștilor adevărați, a celor care își fac treaba, zi de zi cu pasiune și cu onoare: Fiți uniți și haideți împreună să depășim acest moment dificil!
 
Acest deziderat este în interesul nostru, al tuturor: al polițiștilor, al Poliției Române, al Ministerului de Interne și al românilor!
 
 Eu am încredere în forța și capacitatea acestei instituții pentru că, așa cum s-a menționat aici, principala resursă a Poliției Române sunt oamenii dedicați, care lucrează în această instituție.
 
Vă mulțumesc!”
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei polițiști din Constanța au primit premiul „Polițistul anului ediția 2018“. Cine sunt cei care au primit distincția și pentru ce fapte s-au făcut remarcați

23 Mar 2018 1046

Premiile pentru „Polițistul Anului“, acordate cu ocazia Zilei Poliției Române. „Emblema de Onoare“ oferită post-mortem polițistului înjunghiat mortal în Gara Suceava

22 Mar 2018 285

Iarna revine în forță. Mai multe județe, printre care și Constanța sunt sub avertizare meteo de vreme rea. Ce a recomandat ministrul Carmen Dan

22 Mar 2018 1626

Liviu Dragnea despre căsătoria cu tânăra care l-a însoțit la Congres și a stat în primul rând între Viorica Dăncilă și Carmen Dan

10 Mar 2018 2270

Liderii aleși la Congresul PSD din 10 martie. Lista completă

10 Mar 2018 1060

Schimbare de subprefect la judeţul Ialomiţa. Cine pleacă şi cine vine

06 Mar 2018 383

Ce măsuri ar putea fi luate pentru plata orelor suplimentare pentru poliţişti. Ministrul Carmen Dan a oferit mai multe detalii

05 Mar 2018 275

Ministrul de Interne a modificat ordinul privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor

01 Mar 2018 1883

Interviu online cu Vasile Zelcă, preşedintele SNPPC - Biroul Teritorial Constanţa „Angajatorul încearcă să determine poliţiştii să presteze serviciul de permanenţă fără a fi remuneraţi“

17 Feb 2018 4653

Ministrul Carmen Dan a solicitat procurorului șef al DNA revocarea detașării din funcție a celor doi polițiști ce apar în înregistrările de la DNA Ploiești

14 Feb 2018 294

”Ca şi cum Poliţia ar fi o firmă privată” Ministrul de Interne, Carmen Dan, despre programul polițiștilor. Cum vor lucra ofițerii și agenții

12 Feb 2018 3787

Precizări importanteCarmen Dan, despre salariile din MAI - ”Sunt şi salarii care vor scădea”

11 Feb 2018 762

Ce se întâmplă cu salariile polițiștilor. Ministrul Carmen Dan a oferit mai multe explicații

07 Feb 2018 843

Carmen Dan l-a numit pe comisarul Iacob Adrian în funcţia de rector al Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”

22 Jan 2018 503

Noul șef al Poliției Române, instalat în funcție. Cine va fi adjunctul inspectorului șef. Ce se întâmplă cu Bogdan Despescu după demitere

19 Jan 2018 1121

PÎCCJ s-a sesizat cu privire la acuzațiile de înșelăciune aduse consilierului ministrului Carmen Dan, Valentin Rîciu

15 Jan 2018 527

Preşedintele executiv PSD, Niculae Bădălău - ”Tudose nu mai poate lucra cu Dan. Unul dintre ei trebuie să plece!"

14 Jan 2018 574

Consilierul ministrului Carmen Dan, Valentin Riciu se apără în fața informațiilor apărute în spațiul public. Ce a declarat acesta

13 Jan 2018 882

Ce măsuri va lua Liviu Dragnea pentru a detensiona situația din interiorul guvernului

12 Jan 2018 412

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan nu demisionează din funcție

11 Jan 2018 474

Ministrul Carmen Dan, explicații după acuzațiile de minciună venite din partea premierului

11 Jan 2018 388

Carmen Dan, chemată la Parchetul General

11 Jan 2018 624

Spune tot. Senin. I-aș smulge dinții Scrisoarea unui ofițer de la Serviciul Omoruri implicat în anchetarea polițistului suspectat de pedofilie

11 Jan 2018 2103

Premierul Mihai Tudose ”Eu nu mai am ce să discut cu ministrul Carmen Dan după ce m-a mințit. Dacă își dă demisia, eu o accept”

10 Jan 2018 491

Situație tensionată între ministrul Carmen Dan și premierul Mihai Tudose. Ce i-a transmis șeful Executivului

10 Jan 2018 559

Mihai Tudose nu vrea să-l demită pe şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu

10 Jan 2018 1624

Alexandru Cătălin Ioniță a refuzat funcţia de şef al Poliţiei Române

10 Jan 2018 816

Ministrul Carmen Dan vrea să afle de ce colegii polițistului suspect de pedofilie îi spuneau „violatorul“, iar şefii nu au avut nicio reacţie.

09 Jan 2018 966

Declarațiile ministrului de Interne, legate de testările psihologice atacate de sindicaliștii din Poliție. Cine ar putea contesta admiterea în Școlile de Poliție

09 Jan 2018 494

Demiterea șefului Poliției Române, Bogdan Despescu, amânată. Premierul Mihai Tudose vrea să discute cu acesta înainte de a lua o decizie

09 Jan 2018 525

Ministrul Carmen Dan „În majoritatea unităţilor din Poliţie se folosesc teste psihologice fără licenţă“

09 Jan 2018 664

Cine este Alexandru Cătălin Ioniță, propunerea pentru funcția de șef interimar al Poliției Române. Ce funcție a ocupat acesta până în prezent

09 Jan 2018 1917

Carmen Dan îl propune pe Alexandru Cătălin Ioniță în funcţia de şef al Poliţiei Române - "Am mari așteptări"

09 Jan 2018 628

Carmen Dan cere eliberarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu

09 Jan 2018 1309

Carmen Dan, despre cazul pedofilului care a abuzat doi fraţi - "Nu am văzut pe nimeni să facă un pas în spate"

09 Jan 2018 1171

Liviu Dragnea consideră că ministrul Carmen Dan, ar trebui să facă o analiză serioasă a conducerii Poliţiei Române

08 Jan 2018 389

UPDATE Ministrul Carmen Dan vrea să afle cum a trecut polițistul acuzat de pedofilie testările psihologice

08 Jan 2018 613

Anchetă la Ministerul Afacerilor Interne după crima de la metrou. Ce a dispus ministrul Carmen Dan

14 Dec 2017 639

Şedinţă la Ministerul Afacerilor Interne Instituţia Prefectului Constanţa, atenţionată cu privire la informările meteorologice despre schimbarea vremii

10 Dec 2017 710

Supărare mare la Sindicatul Național al Agenților de Poliție Doamna ministru, stingeți “becul de avarie” din M.A.I. Serviciul polițistului nu este ruleta rusească!

06 Dec 2017 4267

„Doamna Carmen Dan, coborâţi în stradă! Priviţi realitatea!“ O ţară întreagă îl apără pe poliţistul din Tulcea. Mii de mesaje de susţinere. Şefii din MAI, criticaţi (video)

04 Dec 2017 10949

Ministrul Carmen Dan a dispus verificări cu privire la modul în care s-a intervenit la incidentele din Piaţa Victoriei

02 Dec 2017 1009

UPDATE. Ancheta în cazul dispozitivului descoperit în locuința ministrului de Interne, sub coordonarea procurorilor PÎCCJ

29 Nov 2017 394

Ministrul de Interne, Carmen Dan susține că a găsit dispozitive de ascultare în locuința sa. A fost întocmit dosar penal

29 Nov 2017 527

Comandorul Cârstoiu Traian, numit în funcția de inspector general al Inspectoratului General de Aviație

28 Nov 2017 765

Detașarea comisarului șef Tudorel Dogaru la Poliția Locală Constanța pe ultima sută de metri

27 Nov 2017 3868

Carmen Dan despre pensionarea poliţiştilor și camerele de înregistrare de pe echipamentul acestora

25 Nov 2017 8585

MAI a publicat Ordinul privind situația centralizată a clădirilor necorespunzătoare condițiilor de detenție. Printre ele şi IPJ Constanţa (document)

17 Nov 2017 1234

#sărbătoreşteDobrogea O continuare a „Simfoniei“ lui Dragoş Alexandrescu. Imnul Dobrogei, compus de maestrul Dumitru Lupu, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad (video)

14 Nov 2017 1505

Carmen Dan s-a întâlnit astăzi cu șefii Inspectoratelor de Poliție din țară. Ce a declarat ministrul

09 Nov 2017 1050