Scade TVA-ul, se dublează alocaţiile Ce schimbări aduce pentru români ziua de 1 iunie

Mâncarea se ieftineşte. TVA-ul la alimente scade, de astăzi, de la 24% la 9%, astfel că românii ar urma să găsească produse mai ieftine pe rafturi. Preţurile la alimente, dar şi la băuturile nealcoolice ar trebui să fie mai mici. Tot de astăzi, au loc şi alte schimbări majore.
 
Reducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică ar trebui să aducă alimente mai ieftine cu cel puțin 12,5% sau pachete turistice mai rezonabile la preț, dar și câștiguri mai mari pentru retaileri pe fondul creșterii apetitului de consum.
 
Reducerea TVA se va aplica, conform prevederilor ce intră în vigoare, pentru animale şi păsări vii, din specii domestice, carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mirodenii, cereale, produse ale industriei morăritului.
 Spre exemplu, dacă pentru o bucată de caşcaval de 250 grame, cu preţul de 10 lei fără TVA, clienţii plăteau 12,4 lei cu TVA de 24%, de astăzi vor plăti 10,9 lei, economisind 1,5 lei.
 
TVA scade şi la băuturile alcoolice tot la 9%, în cazul pachetelor all-inclusive. Astfel, în cazul serviciilor de cazare care includ şi demipensiune, pensiune completă sau all-inclusive, acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar dacă includ şi băuturi alcoolice.
 
Carrefour a redus din avans reducerea TVA-ului la zeci de mii de produse din 29 mai. Kaufland a redus din 26 mai preţurile la carne de pasăre, produse proaspete cu autoservire, mezeluri, produse lactate, ouă, brânzeturi, delicatese proaspete, icre, salate și preparate din pește. Şi Auchan a redus preţurile în avans la alimente proaspete şi congelate, alimente de bază, dulciuri, băuturi nealcoolice, conserve şi alte produse de băcănie.
 
De la 1 iunie se dublează toate alocațiile pentru copii
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că şi-a propus să promulge pe 1 iunie legea care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii.
 
„Sincer, mi-am propus să o promulg pe 1 iunie, dacă ajunge în timp util, sigur", a declarat şeful statului, întrebat dacă va promulga imediat legea care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii.

 
Plenul Camerei Deputaților a votat, pe 20 mai, dublarea alocațiilor de stat pentru copii. Deputaţii au aprobat, cu unanimitate de voturi, majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei. Camera Deputaților este forul decizional.

Bacșiș impozitat de astăzi

Bacșisul va fi impozitat de astăzi, după cum se menționează într-un act normativ care modifică Normele de aplicare a Codului fiscal și care va intra în vigoare la această dată. 

Potrivit actului normativ, la punctul 23, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins: „(2^1) Bacsisul definit la art. 2^2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care ramane la dispozitia operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariatilor, este supus cotei standard de TVA de 24%, in cazul operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal. Taxa se determina prin aplicarea procedeului sutei marite”.
 
Intră în vigoare salariul minim de 1.050 lei
 
Vara va mai aduce o schimbare majoră pentru români. Premierul Victor Ponta a anunţat că pe 1 iulie, intră în vigoare salariul minim de 1.050 lei şi la 1 ianuarie de 1.200 lei.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț licitație vânzare teren intravilan – str. Speranţei, nr. 10, lot 2, Nisipari

19 Apr 2024 266

Administrația Națională “Apele Române” organizează licitație publică pentru închirierea unei suprafețe de 8.902,00 mp

19 Mar 2024 646

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 470

Anunț licitație vânzare teren intravilan – str. Speranţei, nr. 10, lot 2, Nisipari

22 Feb 2024 480

Administrația Națională „Apele Române“ - A.B.A. Dobrogea-Litoral organizează licitație publică

23 Jan 2024 632

Anunț licitație vânzare teren, str. Republicii nr. 55bis, Castelu

19 Sep 2023 875

Programul Premierului Marcel Ciolacu pentru vineri, 15 septembrie 2023

14 Sep 2023 979

Administrația Națională „Apele Române”, anunț privind atribuirea contractului de închiriere a sectorului de plajă Vama Veche, subsector 23

09 Aug 2023 623

ANUNȚ Administrația Națională „Apele Române” publică rezultatele etapei a III-a de licitație publică privind închirierea suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre

20 Jul 2023 1084

Administrația Națională „Apele Române” organizează licitație publică pentru mai multe sectoare/subsectoare de plajă

30 Jun 2023 1034

Administrația Națională „Apele Române” - A.B.A. Dobrogea-Litoral organizează licitație publică pentru unele sectoare/subsectoare de plajă

22 Jun 2023 1030

Administrația Națională “Apele Române” - A.B.A. Dobrogea-Litoral anunță publicul interesat de organizarea licitației publice pentru închirierea unor sectoare/subsectoare de plajă din Ostrov și Călărași

31 May 2023 888

Administrația Națională “Apele Române” - A.B.A. Dobrogea-Litoral anunță publicul interesat de organizarea licitației publice pentru închirierea unor sectoare/subsectoare de plajă din Mamaia și Năvodari

30 May 2023 1581

Anunț licitație vânzare teren, în sat Nisipari (com. Castelu), jud. Constanța

22 May 2023 825

Anunț licitație de vânzare teren, în sat Nisipari (com. Castelu), jud. Constanța

22 May 2023 874