CE schimbări economice aduce 2016. Preţuri mai mici, dar impozite mai mari pe case

Anul 2016 începe cu reduceri de preţuri la produse şi servicii în urma scăderii cotei TVA la 20%, iar în unele cazuri la 9% şi chiar 5%, cu ieftinirea energiei electrice cu 5%-6%, reducerea impozitului pe dividende la 5%,dar aduce şi scumpiri la poliţele RCA şi la impozitele pe locuinţe şi terenuri.

Reducerea TVA. De la 1 ianuarie, scade TVA de la 24% la 20%, ceea ce ar trebui să ducă la o scădere cu 3,33% a preţurilor. Scade TVA la medicamente, hoteluri, alimente, furnizarea de apă, restaurante şi catering (9%), cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, evenimente sportive şi culturale (5%).

IEFTINIRI: ENERGIE ELECTICĂ ŞI GAZE NATURALE. Preţul energiei electrice la consumator va fi cu 5-6% mai mic, de la 1 ianuarie. La fel la gazele naturale pentru consumatorii industriali (de la jumătatea anului); în cazul consumatorilor casnici, evoluţia preţului va depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor, potrivit Mediafax.

IMPOZIT PE DIVIDENTE MAI MIC. Impozitul pe dividente scade de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente anului 2015.

IMPOZITE NOI PE CLĂDIRI. Autorităţile locale pot majora cu 500% impozitele pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Autorităţile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice. Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinţe, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie să achite obligatoriu contribuţia individuală pentru pensie (10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie). Dacă vor să beneficieze de pensie întreagă trebuie să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului (15,8%) aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate.

Sursa evz.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.