Ce semnificaţie are Paştele Blajinilor

An de an, la o săptămână după Duminica Învierii, după Duminica Tomii, numeroşi creştini ortodocşi prăznuiesc Paştele Blajinilor. Praznicul este cunoscut sub numele de Prohoadele, Paştele Morţilor sau Lunea morţilor.
 
În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuţi şi sub numele de Rohmani. Potrivit credinţei populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ, trăiesc fără femeile lor, convieţuiesc cu ele numai 30 de zile pe an în vederea procreaţiei. Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apă Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocupările Blajinilor sunt postul şi rugăciunile pentru cei vii. Deşi sunt virtuoşi, nu ştiu cum să calculeze dată Sfintelor Paşti. Oamenii le vestesc acestora că a venit Paştele prin intermediul apei, aruncând pe ea coji de ouă roşii.
 
În această zi, în Botoşani, bătrânii dădeau de-a dura ouă roşii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarbă verde, unde multe firimituri erau lăsate să cadă intenţionat pe pământ, întru pomenirea celor morţi. În cele mai multe locuri din ţară noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomană ouă roşii, pască şi cozonac şi punând flori pe morminte.
 
De Paştele Blajinilor nu se pomenesc doar morţii cunoscuţi pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoşilor comuni: Uitaţii, Neştiuţii, Albii. Fiecare femeie aduce cu ea un ştergar strâns la un capăt şi legat cu o lumânare. Aceste ştergare se dăruiesc preotului care citeşte pomelnicele.
 
Există şi credinţă că ei provin din copii nebotezaţi, morţi imediat după naştere. Alteori sunt priviţi ca fiind cei care susţin stâlpii pământului. Fără Blajini, lumea s-ar scufundă în haos. În unele versiuni, Blajinii sunt identificaţi cu urmaşii celor care n-au mai reuşit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărţind apele. Aceştia au rămas pe o insula foarte aproape de Răi, pe unde trece Apă Sâmbetei.
 
În Bucovina se spune că "Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos peste şi trăiesc într-un pârâu; femeile şi fetele lor cânta foarte frumos, încât răsună văile de cântecele lor melodioase".
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța 9 mai 2021 - Paştele Blajinilor sau Duminica Tomii

09 May 2021 5165

„Azi plouă lin cu lacrimi pe morminte“ De Paştele Blajinilor, sfânta liturghie şi parastasul pentru cei adormiți, ţinute fără enoriaşi

27 Apr 2020 5225

Îndemnul Primăriei Municipiului Constanța „Nu mergeți la cimitir de Paștele Blajinilor!“ (galerie foto)

24 Apr 2020 2580

Fotoreportaj Aglomeraţie în cimitirele constănţene, de Paştele Blajinilor (galerie foto)

05 May 2019 3366

Paștele Blajinilor Zeci de persoane la cimitirele din Constanţa, pentru a cinsti amintirea celor adormiţi

05 May 2019 2742

#citeşteDobrogea Cine sunt blajinii sau rohmanii? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

30 Oct 2018 4440

Paştele Blajinilor, sărbătorit cu grătare încinse în Cimitirul Central Constanţa (fotoreportaj)

16 Apr 2018 3479

Gheorghe Dumitraşcu Ne cheamă pământul. De Ziua morţilor în satul meu dobrogean

16 Apr 2018 4626

Azi se încheie Săptămâna Luminată. Ce trebuie să facă toţi creştinii în prima duminică dupa Paşte

15 Apr 2018 4369

Paştele blajinilor cu cozonaci, ouă roşii, fripturi şi grătare sfârâind în Cimitirul eroilor români şi francezi din Constanţa (fotoreportaj)

24 Apr 2017 7208

Zeci de persoane la Cimitirul Central din Constanţa, pentru a cinsti amintirea celor adormiţi (fotoreportaj)

23 Apr 2017 5165

„Azi plouă lin cu lacrimi pe morminte“ Paştele Blajinilor, prilej pentru a ne aminti de cei care au urcat la cer (galerie foto)

09 May 2016 4287

Fotoreportaj Paștele Blajinilor… în imagini

08 May 2016 4372

Se scurtează o linie de autobuz din Constanța cu ocazia sărbătorii Paştele Blajinilor

06 May 2016 2966

Început de săptămână răcoros Vreme rece în Dobrogea

20 Apr 2015 2263