Ce sfinţi cinstesc creştinii ortodocşi în această săptămână


Biserica Ortodoxă va cinsti vineri Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov” din apropierea localității Ion Corvin, astăzi, începând cu ora 23.00.
 
Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

Sâmbătă, 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Proroc Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăiau regele Ahab și Izabela, soţia sa, care l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeenii. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a spus că: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie”. Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta a săvârșit mai multe minuni: a înmulţit făina,  uleiul şi l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astartei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţilor lui Baal nu le-a fost primită jertfa, pe când, la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie, preoţii lui Baal au fost ucişi şi apoi a plouat.

Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, „într-o adiere de vânt lin”. Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei și s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”. De aici, superstiția potrivit căreia atunci când tună și fulgeră ar umbla Sf. Ilie prin cer în carul său de foc.

Cu prilejul cinstirii Sf. Ilie, vineri, 19 iulie, de la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea „Sf. Ilie” din apropierea localității Istria.

Totodată, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Sfântul Ilie” din Techirghiol. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Mucenici Emilian de la Durostorum, Sava de la Buzău, Flavian din Cartagina, ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, dar și la veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov.
 
Sfânta Mironosiță Maria Magdalena

Luni, 22 iulie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. A făcut parte din grupul mironosiţelor care l-au urmat pe Hristos. Numele de Magdalena este legat de cetatea în care s-a născut, Magdala, din Galileea. Întâlnirea cu Hristos a făcut ca viaţa ei să cunoască o schimbare radicală. A renunţat la trăirea în păcat pentru a deveni următoare a lui Hristos şi, astfel, s-a alăturat mironosiţelor. Sfânta Maria Magdalena este acea femeie păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu mir de mare preţ. Conform Evangheliilor, ea Îi este alături în momentul Răstignirii, dar este şi printre primele persoane care Îl văd pe Hristos Înviat.

Cu prilejul cinstirii Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, duminică, 21 iulie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca din jud. Teleorman, așezământ monahal ocrotit de către Sf. Mironosiță Maria Magdalena.

Luni, 22 iulie, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena”, situată în apropierea localității Cobadin.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şase handbalişti de la HC Dobrogea Sud Constanţa, convocaţi la echipele naţionale

04 Mar 2021 473

#citeșteDobrogea Presa constănțeană și tipografiile la începutul secolului trecut

03 Mar 2021 565

Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria” Arta actorului - Competiții artistice online

02 Mar 2021 449

Trei handbalişti de la HC Dobrogea Sud, convocaţi la Naţională pentru meciurile contra selecţionatei Kosovo

24 Feb 2021 2423

#citeșteDobrogea Învăţământul constănţean în perioada interbelică

24 Feb 2021 1911

Ilie Munteanu, primarul din Crişan (Tulcea), acuzat de luare de mită. Azi, un nou termen

23 Feb 2021 397

A fost prelungit mandatul administratorului Rompetrol Logistics SRL

18 Feb 2021 571

CSU Neptun Constanţa Ion Ivan - „Cele trei victorii ne dau moral pentru meciurile care urmează”

18 Feb 2021 1794

#citeșteDobrogea Utilaje folosite, forţă de muncă implicată şi costuri ale lucrărilor la Canalul Dunăre-Marea Neagră

17 Feb 2021 1555

Farul Constanța, în faliment! Azi, termen în instanță. Mâine, ședința Comitetului Creditorilor

15 Feb 2021 1231

#Dobrogea Digitală Profesorul cu nume de munți – „Am creat Carpaţii mei şi am devenit un fel de munte”

15 Feb 2021 1402

Handbalistele de la CSU Neptun Constanţa, victorii pe linie la turneul de la Rm. Vâlcea al Diviziei A

13 Feb 2021 2462

Școala de Iarnă GPeC Online 24-28 feb. 2021 Cursuri intensive de E-Commerce și Digital Marketing

11 Feb 2021 659

Handbalistele de la CSS1 Constanţa, pe locul întâi în campionatul junioarelor 3

10 Feb 2021 2212

#citeșteDobrogea Administraţia financiară din Constanţa la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea

10 Feb 2021 1316