Ce sfinţi cinstesc creştinii ortodocşi în această săptămână


Biserica Ortodoxă va cinsti vineri Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov” din apropierea localității Ion Corvin, astăzi, începând cu ora 23.00.
 
Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

Sâmbătă, 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Proroc Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăiau regele Ahab și Izabela, soţia sa, care l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeenii. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a spus că: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie”. Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta a săvârșit mai multe minuni: a înmulţit făina,  uleiul şi l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astartei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţilor lui Baal nu le-a fost primită jertfa, pe când, la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie, preoţii lui Baal au fost ucişi şi apoi a plouat.

Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, „într-o adiere de vânt lin”. Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei și s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”. De aici, superstiția potrivit căreia atunci când tună și fulgeră ar umbla Sf. Ilie prin cer în carul său de foc.

Cu prilejul cinstirii Sf. Ilie, vineri, 19 iulie, de la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea „Sf. Ilie” din apropierea localității Istria.

Totodată, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Sfântul Ilie” din Techirghiol. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Mucenici Emilian de la Durostorum, Sava de la Buzău, Flavian din Cartagina, ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, dar și la veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov.
 
Sfânta Mironosiță Maria Magdalena

Luni, 22 iulie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. A făcut parte din grupul mironosiţelor care l-au urmat pe Hristos. Numele de Magdalena este legat de cetatea în care s-a născut, Magdala, din Galileea. Întâlnirea cu Hristos a făcut ca viaţa ei să cunoască o schimbare radicală. A renunţat la trăirea în păcat pentru a deveni următoare a lui Hristos şi, astfel, s-a alăturat mironosiţelor. Sfânta Maria Magdalena este acea femeie păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu mir de mare preţ. Conform Evangheliilor, ea Îi este alături în momentul Răstignirii, dar este şi printre primele persoane care Îl văd pe Hristos Înviat.

Cu prilejul cinstirii Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, duminică, 21 iulie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca din jud. Teleorman, așezământ monahal ocrotit de către Sf. Mironosiță Maria Magdalena.

Luni, 22 iulie, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena”, situată în apropierea localității Cobadin.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Generalul Emanoil Boteanu, un prim comandant al Marinei Române

23 Apr 2024 843

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 376

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 722

Șapte handbaliști de la CSM Constanța, în lotul României pentru dubla de calificare cu Cehia

17 Apr 2024 595

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 613

Handbal CSM Constanța a învins Steaua și s-a calificat în turneul Final 4 al Cupei României (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 776

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1948

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța organizează prima ediție a concursului de istorie Ion Moiceanu

16 Apr 2024 447

Fostul sportiv, Ilie Năstase, vine la Constanța cu ocazia unei proiecții de film

11 Apr 2024 635

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1162

VIDEO Judecătoria Mangalia amână pentru luna mai latura civilă a accidentului Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției

09 Apr 2024 454

Economistul Ilie Șerbănescu s-a stins din viață. Fostul ministru avea 81 de ani

08 Apr 2024 735

Mai multe persoane, arestate la cererea DIICOT Constanța! (MINUTĂ)

05 Apr 2024 915

#citeșteDobrogea Contraamiralul Nicolae Dumitrescu-Maican, la comanda flotilei în timpul războiului de independență

02 Apr 2024 1590

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 martie 2024

01 Apr 2024 894