Ce sfinţi sunt prăznuiţi azi. Unul dintre ei a fost bătut cu pietre şi i s-a tăiat capul


Calendarul creştin-ortodox îi prăznuieşte în data de 9 august pe Sfântul Apostol Matia şi pe Sfinţii 10 Mucenici Mărturisitori pentru icoana lui Hristos.

Despre Sfântul Apostol Matia
S-a născut în Betleem, în seminția lui Iuda. A studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon, iar după Botezul Domnului în râul Iordan, i-a urmat Lui Hristos împreună cu ceilalți ucenici, potrivit agerppres.ro

Sfântul Matia a fost ales după Înălțarea la cer a Mântuitorului în rândul celor doisprezece apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți. Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia și Etiopia.

În Iudeea, a fost adus la Templu, din porunca arhiereului Anania, pentru a răspunde acuzațiilor aduse de iudei că propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Pentru că nu a vrut să-și lepede credința în Hristos, Sfântul Apostol Matia a fost condamnat la moarte prin lapidare.

Sfântul Apostol Matia a fost dus într-un anume loc, unde cei condamnați erau uciși cu pietre, și, aflat pe drum, a spus celor care îl duceau: "Fățarnicilor, bine a proorocit David despre voi: Vâna-vor asupra sufletului dreptului și sânge nevinovat vor osândi. Și Iezechiel zice: Omorâți sufletele cărora nu li se cădea să moară" (Viețile Sfinților).

Ajunși la locul uciderii, doi martori, după rânduiala Legii, și-au pus mâinile pe capul său și au mărturisit că a hulit pe Dumnezeu, pe Moise și Legea. Și aceia au aruncat primii asupra lui cu pietre. Dar pentru a nu fi acuzați de romani pentru ucidere nedreaptă, i-au tăiat capul Sfântului Apostol Matia, cu o secure, pedeapsă pe care romanii o aplicau celor care se ridicau împotriva Cezarului.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Creştin ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Matia

08 Aug 2014 2134