Ce spune CSM despre declaraţiile lui Mazăre A fost afectată independenţa procurorilor DNA şi prestigiul justiţiei

În şedinţa din data de 03 iulie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară privind cererea de apărare a independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prestigiului justiţiei, în raport de afirmaţiile domnului Mazăre Radu Ştefan, din perioada 9 - 10.04.2014, publicate în mass-media.
 
În temeiul art. 75 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Consiliul solicitând măsuri legale, apreciind că declaraţiile domnului Radu Ştefan Mazăre au caracterul unor afirmaţii denigratoare care încalcă dreptul procurorilor la imagine, consecinţa fiind afectarea independenţei întregului sistem judiciar.
Potrivit art. 30 alin. 3 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus verificarea aspectelor semnalate.
Verificările prealabile efectuate de către inspectorii judiciari au vizat analiza articolelor de presă menţionate în sesizare, a înscrisurilor referitoare la dosarul penal aflat pe rolul Serviciului Teritorial Constanţa, respectiv dosarul penal aflat la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA şi jurisprudenţa Plenului CSM.
 
Verificările efectuate de către inspectorii judiciari au relevat următoarele:
 
1. La DNA - Serviciului Teritorial Constanţa se află pe rol un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de Mazăre Radu Ştefan, M.I, D.R.D.R.C, urmare a sesizării din oficiu (din data de 23.05.2013), în legătură cu comiterea unor infracţiuni de serviciu. La data de 21.01.2014 a fost dispusă, prin rezoluţie, începerea urmăririi penale în cauză iar prin ordonanţa din data de 3.02.2014 a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina suspecţilor - dosar aflat în curs de soluţionare.
2. În dosarul penal aflat pe rolul DNA-Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie se efectuează cercetări faţă de  Mazăre Radu Ştefan, primar al municipiului Constanţa pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, faţă de S.E. şi M.A. pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită iar faţă de M. A. pentru  infracţiunea de dare de mită.
Prin ordonanţele emise la datele: 3.02.2014, 7.04.2014 şi 8.04.2014 a fost dispusă începerea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale şi punerea în mişcarea în mişcare a acţiunii penale faţă de Mazăre Radu Ştefan pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
La data de 8.04.2014 procurorul, prin ordonanţă, a dispus reţinerea inculpatului Mazăre Radu Ştefan, primar al municipiului Constanţa, pe o durată de 24 ore, începând cu 8.04.2014- ora 23.00, până la 9.04.2014- ora 23.00, pentru comiterea infracţiunii de  luare de mită.
La data de 9.04.2014 s-a propus ICCJ luarea măsurii arestării preventive a  inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan şi M.A.
La aceeaşi data, la ora 12.37, agenţia de ştiri HotNews a publicat articolul „ O chemi sa rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toata direcţia de urbanism. El pierde bani, eu pierd imagine” în cuprinsul căruia a fost redată stenograma convorbirii dintre Radu Mazăre Ştefan şi viceprimarul Constanţei vizând  locuinţele construite de firma S.
Prin încheierea, din data de 9.04.2014 - ora 22.00, pronunţată de ICCJ a fost respinsă propunerea de arestare preventivă formulată de PICCJ – DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan si M.A. În cauză a fost dispusă luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia. În aceeaşi zi, la orele 23.00, Mazăre Radu Ştefan a fost eliberat din starea de reţinere context în care, la ieşirea din arestul DGPMB, fiind interpelat de către jurnalişti, a răspuns unor întrebări.
Inspectorii judiciari au constatat că declaraţiile primarului Mazăre Radu Ştefan au fost prezentate, comentate şi interpretate în cuprinsul mai multor emisiuni TV şi articole de presă:

- pe site-ul www.enaţional.ro - „Declaraţii incendiare, la eliberarea din arest! Radu Mazăre: Totul  este făcut la comanda lui Traian Băsescu”.  În cuprinsul acestui articol au fost prezentate declaraţiile lui Radu Mazăre Ştefan în sensul că „Statul de procurori blochează economia României”, primarul Constanţei declarând că „un om ….  bolnav …. este hăituit de procurorii DNA.”;
-  pe site-ul www.pesurse.ro - „Radu  Mazăre a fost eliberat. DNA contestă decizia. Declaraţii Radu Mazăre”;
- pe site-ul www.digi24.ro - „VIDEO. Radu Mazăre la ieşirea din arest: Nea Ruşanu a sforăit noaptea de m-a rupt!” unde a fost preluată declaraţia: „Vreau numai să scape ţara de statul acesta de procurori care blochează şi va bloca economia în detrimentul oamenilor de rând”.

 Comparând articolele de presă, inspectorii judiciari au concluzionat că acestea reprezintă colaje formate din interpretările fiecărui ziarist şi fragmente din declaraţiile primarului Mazăre Radu Ştefan.
        Totodată, referitor la articolele publicate în 10.04.2014, inspectorii judiciari au apreciat că se impun precizările:
- După publicarea articolului „ O chemi sa rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toata direcţia de urbanism. El pierde bani, eu pierd imagine”, de către agenţia de ştiri Hot News, în cuprinsul căruia a fost redată stenograma convorbirii telefonice purtată cu viceprimarul Constanţei, la data de 10.04.2014 Mazăre Radu Ştefan a făcut declaraţii jurnaliştilor aflaţi la locuinţa sa din municipiul Constanţa. Pe baza acestor declaraţii au fost publicate alte articole, astfel:
- pe site-ul www.mediafax.ro - „Mazăre: Sunt interceptat de când este Băsescu pe scaun. Interceptările sunt scoase din context”, Mazăre Radu Ştefan a declarat: „Sunt interceptat permanent …”
- pe site-ul www.fanatik.ro -„Primele declaraţii ale lui Mazăre: Eşti luptător, rezişti!” Radu Mazăre Ştefan a declarat: „Presiunile politice pe care le face DNA în toată ţara şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin…”,
 - pe site-ul www.evz.ro - „Mazăre: Nu vreau să dau declaraţii despre ceea ce s-a întâmplat. Nu vreau să fie interpretate ca fiind presiuni.”
Din verificările efectuate de către inspectorii judiciari a rezultat că, prin încheierea pronunţată de ÎCCJ- Secţia Penală, a fost respinsă contestaţia formulată de către DNA- Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie împotriva încheierii de respingere a propunerii de arestare preventivă a celor doi inculpaţi.
*       *     *
Luând în considerare declaraţiile domnului Mazăre Radu Ştefan, publicate în mass media în perioada 9-10.04.2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că prin acestea, dar şi prin modul în care au fost preluate şi comentate de jurnalişti, a fost afectată independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prestigiul justiţiei.
Plenul Consiliului a hotărât, cu majoritate de voturi, că cererea de apărare a independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prestigiului justiţiei este întemeiată şi a procedat la admiterea acesteia.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii resping cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, de liberare condiţionată! (MINUTĂ)

17 Apr 2024 908

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, află miercuri dacă va fi eliberat condiționat!

16 Apr 2024 3747

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 649

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 616

Administrația Chițac, proces pe 10.000 de euro cu Mazăre, Nicușor și Fundația Fantasio! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

02 Apr 2024 594

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 816

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 808

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 605

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 827

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1396

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1093

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 947

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1464

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1660

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1308