Ce spune Dariu Vâlcov despre dosarul deschis după publicarea protocolului de colaborare SRI-PÎCCJ

Darius Vâlcov, consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a afimat vineri, după apariţia unor informaţii referitoare la deschiderea unui dosar penal pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat în cazul protocolului dintre SRI şi Parchetul General pe care l-a publicat pe Facebook, că nu a fost neglijent şi documentul respectiv "nu a fost alterat", transmite Agerpres.ro. 
 

"Eu am fost foarte atent, nu am fost neglijent şi documentul nu a fost alterat", a declarat Vâlcov la B1 TV.

 
El a mai susţinut că 90% din presa românească ştia de existenţa acelui document, despre care a spus că o persoană, a cărei identitate nu a precizat-o, i l-a lăsat "pe prag".
 

"Aceeaşi persoană, astăzi de dimineaţă, mi-a lăsat pe prag dosarul (...) de la Romsilva. (...) Mai ştiu de existenţa altora (altor protocoale - n.r.) şi tot aşa, pe Facebook le veţi regăsi", a mai spus Darius Vâlcov.

 
Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat, infracţiune prevăzută de articolul 305 din Codul penal, după apariţia în spaţiul public a protocolului SRI - PÎCCJ semnat în 2016, au declarat vineri, pentru AGERPRES, surse judiciare.
 

Art. 305 din Codul penal prevede: "Neglijenţa în păstrarea informaţiilor. (1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă".

 
Joi seara, Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a postat pe pagina sa de Facebook un protocol de colaborare între SRI şi PÎCCJ, referitor la "cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin", încheiat în decembrie 2016.
 
În cursul zilei de vineri, Parchetul General a precizat, printr-un comunicat de presă, că, la data de 8 decembrie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii: un protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (nesecret) şi un protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel Secret).
 
Cu privire la cel de-al doilea protocol, Parchetul General arată că, la 22 martie 2018, a iniţiat demersurile pentru declasificare şi a solicitat SRI acordul în acest sens.
 

"Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest protocol şi nici nu a fost publicat, întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului", precizează Parchetul General.

 

"Obiectul protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de SRI şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi ale Codului de procedură penală. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceeaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului", mai informează Parchetul General.

Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto: Facebook/Darius Vâlcov

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu „Fugarul Minel Florin Prina, fostul primar al Municipiului Slatina a fost adus în țară!“

14 Dec 2023 683

Ministrul Justiției, reacție la aducerea lui Vâlcov în țară (VIDEO)

14 Aug 2023 897

Darius Vâlcov, dat în urmărire generală

03 May 2023 954

Luare de mită şi trafic de influenţă Judecătorii au încetat procesul penal față de Darius Vâlcov!

16 Mar 2023 1324

Darius Vâlcov, achitat definitiv într-un dosar de corupție privind instigare la dare și luare de mită

18 Nov 2021 1696

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită

21 Jul 2020 1630

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, sesizată în cazul lui Darius Bogdan Vâlcov

17 Oct 2019 1908

Darius Vâlcov scapă de controlul judiciar în dosarul în care este acuzat de divulgarea secretelor de stat

21 Jun 2019 1943

DIICOT. Darius Vâlcov, sub control judiciar pentru divulgarea secretelor de stat

18 Jun 2019 2288

Ce decizie a luat Instanța Supremă în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare

11 Jun 2019 2180

Darius Vâlcov a demisionat din Guvern

03 Jun 2019 1828

Procurorii DNA cer preschimbarea termenelor stabilite în dosarele lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov

17 Apr 2019 1684

Darius Vâlcov, consilierul Vioricăi Dăncilă, prins de radar. A rămas trei luni fără permis

14 Feb 2019 1896

Se va renunța sau nu la „taxa pe lăcomie“? Ce a declarat Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă

10 Feb 2019 1850

Curtea de Apel a decis începerea judecății în dosarul în care Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru instigare la dare şi luare de mită

20 Sep 2018 1585