Vine cu precizari după ce a fost schimbat Ce spune fostul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu, despre cercetarea disciplinară


Ministrul Mihai-Viorel Fifor a semnat în data de 17 ianuarie decizia de eliberare a lui Bogdan Despescu din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat. Ulterior, Corpul de Control al Ministrului a demarat o anchetă pentru cercetarea disciplinară a lui Despescu.

Bogdan Despescu răspunde în urma documentului publicat ieri de Ministerul de Interne.

Redăm mai jos declarația integrală a lui Bogdan Despescu:

“Declanşarea cercetării mele disciplinare, ca urmare a verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului, nu m-a surprins deoarece această decizie era "necesară" pentru argumentarea declaraţiilor publice prin care ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea, atât la momentul solicitării demisiei mele din funcția de Inspector General, dar și  ulterior, cu ocazia intervenţiilor în mass-media.

De altfel, deţineam date, dintre care unele au devenit publice, încă de la sfârşitul anului 2017, despre intenţia doamnei ministru de a mă schimba din funcţie, astfel că evenimentul din 05.01.2018 a devenit o oportunitate speculată şi un veritabil pretext.

Informez, cu respect, opinia publică despre faptul că acuzaţiile Corpului de Control exprimate la adresa mea, sub forma unor concluzii, nu mi-au fost niciodată aduse la cunoştiinţă, fiind ţinute secrete până în momentul publicării şi comentării lor în media de către doamna ministru.
Astfel, nu mi s-a dat sub nicio formă şi în niciun moment posibilitatea exercitării dreptului la apărare înainte să fiu expus, în mod public, prin acest raport.

Mai mult,  prin mediatizarea, de către doamna ministru, a materialului de control în cadrul unei dezbateri televizate, am fost pus în imposibilitatea, ca anterior, să pot da lămuriri şi să prezint organelor abilitate şi opiniei publice argumente şi date care contrazic şi chiar răstoarnă situaţia de fapt expusă de Corpul de Control în privinţa mea.

În legătură cu modul în care mi-am exercitat atribuţiile, raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât şi informaţii incomplete, de natură a induce în eroare opinia publică, cu scopul provocării oprobriului societăţii împotriva mea.

Astfel, sinteza raportului are neconformităţi majore, de exemplu: se menţionează trunchiat că raportarea cazului de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a făcut în data de 05.01.2018 către Inspectoratul General al Poliţiei Române, evitând a se arăta că aceeaşi informaţie a fost transmisă în acelaşi timp, la ora 17.57 şi Ministerului Afacerilor Interne.


Pe de altă parte, sunt prezentate aspecte nereale referitoare la faptul că aş fi dispus tardiv, măsuri, abia în data de 15.01.2018, speculându-se că am acţionat la câteva zile după prinderea făptuitorului.

În realitate, pentru identificarea şi prinderea făptuitorului, dispusesem măsuri, încă din data de 06.01.2018 (aspect recunoscut de Corpul de Control în cuprinsul materialului), iar în data de 15 a aceleiaşi luni, am solicitat să fie luate măsuri suplimentare. Acest lucru s-a impus ca urmare a datelor noi operative apărute şi inserate în data de 14.01.2018, ora 17.36, în completarea fişei de informare referitoare la identificarea unei boxe deținute de Stan Eugen în comuna Măgurele, județul Ilfov în interiorul căreia ar fi putut fi descoperite mijloace de probă.
Ulterior, la solicitarea procurorului de caz, instanţa de judecată a autorizat, şi s-a efectuat percheziţia domiciliară a boxei.

Având în vedere precizarea făcută, consider un linşaj mediatic şi tendenţioasă expunerea conform căreia am dispus măsuri tardive, abia după ce suspectul a fost reţinut, aşa cum am arătat mai sus.

Pentru lămurirea tuturor aspectelor, deoarece sunt şi multe alte aserţiuni prezentate în acuzarea mea, voi pune la dispoziția comisiei disciplinare şi organelor abilitate informaţiile şi documentele necesare stabilirii situaţiei reale de fapt.

În funcţie de legalitatea şi temeinicia tratării cauzei disciplinare, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanțelor de judecată şi/sau organelor abilitate pentru a verifica inclusiv dacă actele Corpului de Control şi cele în legătură cu cercetarea mea disciplinară au fost întocmite cu respectarea legalităţii, a prezumţiei de nevinovăţie şi dacă, acestea cuprind afirmaţii mincinoase și tendenţioase diseminate în spaţiul public cu scopul de a-mi discredita imaginea de ofițer de carieră, chestor (general) al Statului Român.

Am convingerea că, după parcurgerea şi finalizarea tuturor procedurilor, se va demonstra faptul că nu am încălcat nicio prevedere legală sau de conduită.

De altfel, activitatea mea profesională a fost întotdeauna caracterizată de respectarea legii, de integritate și echidistanță, iar rezultatele prezentate, în data de 16.02.2018, la bilanțul Poliției Române au arătat că mi-am îndeplinit misiunea faţă de comunitate şi că am manifestat permanent toleranță zero față de persoanele care au încălcat legea”, a transmis Bogdan Despescu printr-un comunicat.

Citește și:

Sinteza raportului în cazul polițistului pedofil a fost publicată. Concluziile anchetei (document)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În dotarea Poliţiei de Frontieră Române au intrat cinci mijloace de mobilitate terestră 4x4 cu termoviziune pentru teren dificil

20 Dec 2023 768

MAI Ședință de lucru la IPJ Constanța, cu prilejul schimbării conducerii instituției. Ce au declarat oficialii

10 Nov 2023 793

Conferință MAI Pachet de măsuri pentru combaterea traficului de droguri și siguranța rutieră

27 Sep 2023 998

Bogdan Despescu, MAI Poliţiştii care contribuie la mari capturi de droguri, ar putea primi bonificaţii (VIDEO)

27 Sep 2023 883

Cătălin Predoiu, la sediul IPJ Constanța- „Cer o nouă atitudine bazată pe responsabilitate, angajament şi loialitate din partea fiecărui poliţist“

01 Sep 2023 1201

Secrerarul de Stat, Bogdan Despescu Doi polițiști și un jandarm, răniți în exploziile de la Crevedia, externați din spital

27 Aug 2023 971

Întâlnirea lui Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, cu șefii Poliției Române! Iată ce au discutat

27 Jul 2023 1094

Ziua Poliţiei Române! 29 de polițiști din Constanța, înaintați în grad la excepțional! „Balul Poliţiştilor“, în Mamaia

25 Mar 2023 2120

LIVE VIDEO-TEXT Ministrul Lucian Bode. „Pentru prima dată la Constanța avem un dispecerat integrat în care își pot gestiona acțiunile și celelalte instituții“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Jun 2022 1458

LIVE VIDEO+TEXT ​Ministrul Afacerilor Interne și chestorul Despescu, prezenți la sediul IPJ Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Jun 2022 1997

Litoral 2022 Ministrul Afacerilor Interne și chestorul Despescu, vizită „fulger“ la Constanța

30 Jun 2022 1579

UPDATE. Lucian Nicolae Bode, ministrul Afacerilor Interne, și chestorul general de poliție Bogdan Despescu vin mâine la Constanța

29 Jun 2022 1334

„Am renunțat la gradul de colonel“ Fostul jurist al ISU „Dobrogea“ a dat în judecată ISU „Dobrogea“, după procesul intentat chestorului Despescu și lui Marcel Vela

02 Apr 2022 5959

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, întrevedere de lucru cu Diane Schmitt, Coordonator european antitrafic pe tema combaterii traficului de persoane

30 Mar 2022 937

UPDATE. LIVE TEXT Cinci șalupe de mare viteză, pentru Garda de Coastă! Ministrul Bode, prezent la înmânarea pavilionului (GALERIE FOTO și VIDEO)

09 Feb 2022 3121