Ce spune ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale despre reforma europeană a drepturilor de autor pe internet

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a declarat marţi seara că reforma europeană a drepturilor de autor pe internet va fi în favoarea autorilor, care vor fi remuneraţi corect şi că acuzaţiile aduse acestei directive sunt nefondate, conform Agerepres.ro

"Au apărut în presă foarte multe articole, acuze, dar sunt nefondate, pentru că nici măcar cei care au acuzat nu au văzut această directivă, nu au văzut forma finală. Sunt chestiuni de manipulare şi doar presupuneri. Este o directivă asupra căreia se lucrează de trei ani de zile. Austria a încercat să finalizeze această directivă în luna decembrie. Au mai avut câteva articole pe care nu au reuşit să le negocieze. Am terminat noi negocierile, iar în final 23 de state europene au susţinut şi susţin această directivă. S-a votat ieri în Parlamentul European. Mai durează din punct de vedere tehnic vreo două luni de zile, iar pe urmă fiecare stat european are o perioadă de doi ani în care poate să transpună directiva conform legislaţiei fiecărei ţări europene. Această directivă nu face altceva decât să clarifice anumite lucruri, să fie în favoarea tuturor celor care produc muzică, filme, teatru, alte chestiuni ce se găsesc pe internet, astfel încât aceştia să fie remuneraţi corect în funcţie de munca pe care au depus-o", a precizat Breaz, pentru TVR 1.


Ministrul a menţionat că, în momentul în care cineva foloseşte un anumit material, va trebui să îl contacteze pe autor, în vederea încheierii unui contract.

"În momentul în care cineva foloseşte un anumit articol, trebuie şi este obligat de această directivă să contacteze autorul materialului respectiv - material spunând generic - şi să discute, să încheie un contract prin care persoana respectivă să fie remunerată corect şi în funcţie de profitul pe care îl generează, practic, pentru anumite companii materialul ce aparţine unui anumit autor. E greşit să se spună că blochează, că vor dispărea anumite site-uri. (...) Nu va avea absolut nimeni de suferit. Nici cititorii, dimpotrivă. Vor avea de câştigat, vor avea ştiri de calitate, vor avea informaţii, filme, muzică de foarte bună calitate. Vom avea un echilibru. Iar autorii vor fi remuneraţi corect", a adăugat el.


Breaz a explicat că acest lucru ar urma să fie valabil şi în cazul distribuirii pe pagina de facebook a unei piese muzicale.

"Da, poate fi share-uită piesa respectivă pe pagina dumneavoastră, dar la un moment dat veţi fi contactat de cineva, pentru că în momentul în care aţi share-uit piesa respectivă, se consideră că (...) s-ar putea să câştigaţi ceva în urma difuzării. Dar nu se pune problema aşa. Dar cei care vor avea exclusivitate asupra drepturilor de autor pentru o anumită piesă cu siguranţă vă vor sesiza la un moment dat", a mai precizat ministrul.


Parlamentul European a adoptat marţi cu 348 de voturi pentru şi 274 voturi împotrivă reforma europeană a drepturilor de autor pe internet, un text foarte aşteptat de media şi lumea culturală, dar contestat de platformele americane şi susţinătorii libertăţii internetului. 

Agerepres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 179

Judecătoria Mangalia motivează condamnarea Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției - „Scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia“

18 Apr 2024 407

„Mișcare surpriză“ în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, condamnată cu suspendare, la Mangalia!

17 Apr 2024 792

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 571

Un fost ministru de Interne în Guvernul Petre Roman s-a stins din viață. „Moartea sa reprezintă o pierdere majoră pentru România“

14 Apr 2024 1514

Ce obligații i-a stabilit Judecătoria Mangalia Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției – închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunităţii (MINUTĂ)

12 Apr 2024 576

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 694

Ministerul Apărării Naționale, în doliu! Un fost ministru s-a stins din viață

11 Apr 2024 667

Protest la Penitenciarul Poarta Albă-Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 981

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1140

VIDEO Judecătoria Mangalia amână pentru luna mai latura civilă a accidentului Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției

09 Apr 2024 432

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 501

Economistul Ilie Șerbănescu s-a stins din viață. Fostul ministru avea 81 de ani

08 Apr 2024 661

Premierul României, Marcel Ciolacu „În cei 20 de ani de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

07 Apr 2024 486

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 723